• Blijf geïnformeerd Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

  WORD LID 😀😍
  DOE MEE 💙
  Het heeft veel voordelen om lid te worden van deze Blog✅
  Wilt u weten wat ons bezighoudt? ✅.
  U kunt op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van deze Website door u aan te melden voor de nieuwsbrief. ✅
  We houden onze abonnees op de hoogte van Het laatste nieuws,✅
  Aankomende evenementen,✅
  Allerlei tips,✅
  speciale activiteiten✅
  En nog veel meer.✅
  Wij houden evenmin van "SPAM" als U ✅
  Uw gegevens worden "NIET" gedeeld aan derden;✅
  U ZAL ER GEEN SPIJT VAN KRIJGEN ❗❗

  Voeg je bij 5.167 andere abonnees

10 Tips voor sneeuwlandschappen ||10 Tips for snow landscapes

Meer:

Nando Harmsen

10 Tips voor fantastische landschappen in de sneeuw

zaterdag 16 januari 2021, 15:30 door Nando Harmsen |

Het is altijd weer een feest om landschapsfoto’s in de sneeuw te maken. Natuurlijk is het afwachten of er sneeuw ligt, maar als die valt is het goed om al voorbereidt te zijn. Ik heb een 10 tips voor je die kunnen helpen om die fantastische landschapsfoto in de sneeuw te maken.

Als landschapsfotograaf willen we allemaal wel een mooi besneeuwd landschap fotograferen. Een wereld die gehuld is in een maagdelijk wit deken heeft iets surrealistisch. Zeker omdat we er in Nederland tegenwoordig zo weinig van hebben is het extra aantrekkelijk.

We kunnen op pad gaan voor die landschappen. De Hoge Venen in België is voor velen dichtbij, maar ook de bergen van de Alpen kunnen prachtige sneeuwlandschappen geven. Ben je avontuurlijk – en ik probeer iedereen, waaronder mijzelf wijs te maken dat ik dat ben – kun je in de winter Scandinavië opzoeken, waarbij altijd nog de kans is op een extraatje in de vorm de illustere groene schijn in de hemel.

Nando sneeuw noorderlicht

Voor je besneeuwde landschappen gaat fotograferen, is het goed om eerst te weten waar je op moet letten. Als de sneeuw er eenmaal ligt, en je moet het dan uitzoeken, dan is het al te laat. In dit bericht geef ik je een 10 tips. Doe er je voordeel mee.

1. Weet waar je heen wilt

Dit klinkt vreemd, maar heb een doel als je er op uit gaat. Als het eenmaal sneeuwt moet het niet nodig zijn om nog te bedenken waar je heen wilt. Heb je een keuze gemaakt, hou je er dan ook aan: stick to the plan. Bedenk dus nu al waar je foto’s met een wit deken van sneeuw hoopt te maken, en schrijf dit op. Het voorkomt straks keuzestress.

Nando sneeuw tips 01

2. Zorg voor warme, waterdichte kleding en laarzen

Dit klinkt logisch, maar het wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Kleed je warm, maar vooral ook waterdicht. Sneeuw, vooral droge sneeuw, kleeft aan je en smelt vaak op je kleding. Je kunt er door en door nat van worden. Zelfs zogenaamde waterdichte jassen en broeken begeven het uiteindelijk. Een echte regenbroek en regenjas over je warme kleding doet wonderen, en het houdt bovendien de wind tegen.

Natuurlijk zijn goede handschoenen, een sjaal of das, en een warme muts ook belangrijk. Kies eventueel voor een tweede paar handschoenen, indien het ene paar te nat wordt. Bedenk wel dat je de camera nog wel moet kunnen bedienen. Een dun paar handschoenen, met daarover dikke waterdichte wanten kan misschien de beste keuze zijn.

Goede bergschoenen kunnen tegen een stootje en het nodige water. Maar een uur door de sneeuw ploeteren maakt ze verschrikkelijk nat. Als je pech hebt zak je ook nog weg in de sneeuw en komt het in je schoen. Een paar goede laarzen beschermt je voeten tegen de sneeuw en vocht.

Nando sneeuw tips 02

3. Zorg voor een volle batterij, en een reserve

Als het sneeuwt is het koud, en in de kou kan de batterij van je camera snel in capaciteit achteruit gaan. Het zou zonde zijn als je geen stroom meer hebt voor je foto’s. Zorg dus voor een volle batterij, en neem altijd een reserve mee. Stop die reserve in je zak onder je jas, zodat die warm blijft.

Heb je uiteindelijk een lege accu, stop die dan terug op die warme plek onder je jas. Als de temperatuur van die accu weer normaal wordt, kan de spanning weer terug komen zodat die op zijn beurt kan fungeren als reserve batterij.

Nando sneeuw tips 04

4. Neem een regenhoes mee

Camera’s zijn tegenwoordig aardig goed tegen vocht beschermd. Je kunt het risico nemen en de camera zo meenemen in de sneeuwbui, maar een regenhoes kan de camera nog beter beschermen. Wat je ook kiest, als het sneeuwt zal een regenhoes lastig werken zijn, en een camera zonder regenhoes zal vol met sneeuw zitten.

Voor de mirrorless gebruiker, hou er rekening mee dat je oogsensor met sneeuw verstopt raakt. Schakel daarom handmatig van zoeker naar LCD scherm. Dit gaat niet meer automatisch als er sneeuw op zit.

Nando sneeuw tips 05

5. Zorg dat je een gewassen theedoek bij je hebt

Je kunt een theedoek gebruiken om eventueel sneeuw en vocht van de camera te vegen, zowel van het objectief als van je LCD scherm. Zorg dat die doek al meerdere keren goed gewassen is, dan vezelt het minder of helemaal niet.

De theedoek kan ook gebruikt worden om even je objectief te bedekken om te voorkomen dat er sneeuw op komt. Het werkt sneller om een doek over je objectief te draperen, en weg te halen, dan het gedoe met een lensdop.

Nando sneeuw tips 10

6. Wissel geen objectieven tijdens een sneeuwbui

Dit is logisch, toch? Je wilt geen sneeuw en water in je camerahuis hebben. Kies daarom het objectief dat je het meest denkt te gebruiken. Vaak is dat voor landschappen iets in de richting van een 24-70mm zoomobjectief, of een 24-105mm. Maar ook een 70-200mm kan een perfecte keuze zijn.

Omdat je weet waar je heen gaat (punt 1) weet je wat je kunt aantreffen. Dan weet je dus ook welk objectief het meest geschikt is. Mocht er geen sneeuw meer vallen, dan kun je natuurlijk zonder probleem je objectief wisselen.

Nando sneeuw tips 07

7. Gebruik die zonnekap

Ondanks dat er geen zon is tijdens een sneeuwbui, kan een zonnekap veel bescherming tegen sneeuwvlokken bieden. Dat zal maar tijdelijk zijn, maar misschien lang genoeg om die foto te maken. Is je foto gemaakt, doe er dan snel je lensdop op. Of drapeer je theedoek eroverheen, zoals ik bij punt 5 al genoemd heb.

Hou ook altijd rekening met de richting van de wind. Met de wind mee fotograferen voorkomt dat er tijdens een sneeuwbui sneeuw op je objectief komt. Tegen de wind in wordt lastiger.

Nando sneeuw tips 08

8. Zorg dat je ter plekke bent voor de sneeuw er ligt

Hou het weerbericht in het oog. Is er sneeuw voorspelt, ga dan op pad. Zelfs als er alleen maar kans op sneeuw is, kan dit voldoende zijn om er op uit te gaan. Neem de gok, want als je er bent voor de sneeuw is gevallen, ben je de eerst die foto’s maakt van een maagdelijk wit deken. Zonder voetstappen.

Ga ja pas als de sneeuw gevallen is, dan weet je zeker dat ik je voor ben geweest, en dat mijn voetsporen je landschap kunnen ontsieren.

Nando sneeuw tips 09

9. Let op je histogram

Sneeuw is wit, dus zal het overgrote deel van je beeld heel licht zijn. Hierdoor raakt de camera in de war, en gaat er vanuit dat het wit als 18% grijs afgebeeld moet worden. Zo werkt een belichtingsmeter nu eenmaal. Daarom moet je die foutieve meting corrigeren door bewust langer te belichten dan wat de belichtingsmeter aangeeft

Fotografeer je in de A-stand, dan kan dit via de belichtingscorrectieknop. Zet die op +1 EV of +2 EV. Soms is zelfs +3 EV nodig, afhankelijk van de omstandigheden. Fotografeer je in de handmatige stand, dan moet je de sluitertijd 1, 2 of 3 stops langer maken.

Mocht je kans hebben om je histogram te bekijken (als je scherm ten minste niet vol met sneeuw zit), controleer dit dan. Zitten je pixels voornamelijk in het midden of zelfs links van het midden, dan is je foto te donker. Maar pas op dat je foto ook niet overbelicht is door je belichtingscorrectie.

Nando sneeuw tips 11

10. Geniet

Natuurlijk moet je genieten. Dat is het belangrijkste. Sneeuw valt er niet zo vaak in Nederland, dus geniet ervan als het gebeurt. Maak foto’s, gooi sneeuwballen, maak een sneeuwman. Of je gaat door de sneeuw rollen en maakt een sneeuwengel. Als je geniet, dan zullen je foto’s ook mooier zijn.

Nando sneeuw tips 06
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 35 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

THEO-HERBOTS

BEDANKT VOOR

 • UW BEZOEK
 • UW VERTROUWEN
 • UW REACTIES
 • UW INSCHRIJVING OP DE NIEUWSBRIEF
 • EN DELEN OP SOCIAL-MEDIA
 • BEKIJK HIER OP DE ACHTERGROND ENKELE VAN MIJN WINTERFOTO’S
VERNEEM MEER OVER MIJ KLIK==>>HIER
Klik hier
Bladwijzer de permalink.

Over Theo Herbots

Welkom bij Theo-Herbots- De bron waar je altijd op kunt vertrouwen 💙Mijn eigen passieproject dat gevuld is met unieke en boeiende content.💥 Ontdek mijn website en alles wat ik te bieden heb; misschien zal ik ook jouw eigen passies doen ontbranden.❤ VERGEET NIET HIER BENEDEN EEN REACTIE TE GEVEN ZODAT IK WEET WAT U HET MEESTE BOEIT EN WELKE AANPASSINGEN AAN DE BLOG KAN AANBRENGEN✅✅ EN OOK EENS VOLLEDIG NAAR BENEDEN TE SCHROLLEN, ZODAT U GEEN BELANGRIJKE INFORMATIE 💌 MIST THEO 😀😍

Bedankt voor het langskomen - Zou het leuk vinden om te horen wat je ervan vindt! Als ervaren en bedreven Fotojournalist streeft Theo-Herbots-Foto-Journalist er altijd naar om zijn services zo goed mogelijk te verbeteren. Feedback helpt Theo-Herbots-Foto-Journalist beter te begrijpen waar zijn Lezers naar op zoek zijn, zoals de nieuwste technologische ontwikkelingen en trends in de fotojournalistiek. Gezondheid of eender wat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • SITE BEZOCHT IN DEZE LANDEN

  Free counters!
 • STATISTIEKEN LIEGEN NIET DIT ZIJN DE CIJFERS SINDS JUNI 2018 EN WORDEN DAGELIJKS AUTOMATISCH BIJGEWERKT

  Free counters!
 • MEER OVER MIJ

 • WAAROM INSCHRIJVEN OP DE NIEUWSBRIEF

 • WHY SUBSCRIBE TO THE NEWSLETTER

 • Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

  Voeg je bij 5.167 andere abonnees

 • MIJN BLOG IS MINDER LEUK ZONDER U
  IK BEN EEN STUDENT VAN HET LEVEN; IK ZIE SCHOONHEID IN DE NATUUR, MENSEN EN DE WERELD OM ME HEEN, KLEINE DETAILS EN COMPLEET ZICHT. 
  ZONDER HET VERMOGEN OM EEN IDEE OF CONCEPT TE VERWEZENLIJKEN, ZOU KUNST NIET BESTAAN. 
  MIJN WERK IS EEN CONSTANTE ZOEKTOCHT NAAR DE BESTE MANIER OM DE IDEEËN DIE IK HEB OVER MEZELF EN DE WERELD WAARIN IK LEEF TE INTERPRETEREN. 
  IK BEPERK ME NIET TOT ÉÉN MEDIUM, STIJL OF CONCEPT. 
  INSPIRATIE EN IDEEËN VERANDEREN. 
  MIJN KENNIS VERANDERT EN GROEIT. ELK STUK DAT IK MAAK, IS TEGELIJKERTIJD EEN VERLENGSTUK VAN HET VERLEDEN, WAAR IK VANDAAN KOM EN WAT IK HEB GELEERD, EN EEN VOORUITBLIK OP DE TOEKOMST, WAAR IK HEEN GA. 
  IK BESCHOUW MEZELF NIET ALLEEN ALS EEN FOTOGRAAF, ZOALS SOMMIGEN MISSCHIEN DENKEN ALS ZE NAAR MIJN WERK KIJKEN.
  IK BEN EEN SCHRIJVER, EEN FOTOGRAAF, EEN KUNSTENAAR EN GEZONDHEIDSADVISEUR. 
  ALS EEN BEZOEKER EVEN STILSTAAT OM EEN FOTO, EEN FOTOCOLLAGE OF EEN ANDER WERK DAT IK HEB GEMAAKT OP MIJN BLOG, TE BEKIJKEN EN EROVER NA TE DENKEN, DAN BEN IK IN MIJN WERK GESLAAGD.
  BEKIJK DIT HELE BERICHT AUB
 • BLIJF GEÏNFORMEERD

  ABONNEER JE OP DIT BLOG D.M.V. E-MAIL
  WILT U WETEN WAT ONS BEZIGHOUDT? .
  U KUNT OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN VAN DEZE WEBSITE DOOR U AAN TE MELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF.

  WE HOUDEN ONZE ABONNEES OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS, AANKOMENDE EVENEMENTEN, ALLERLEI TIPS, SPECIALE ACTIVITEITEN EN NOG VEEL MEER.

  WIJ HOUDEN EVENMIN VAN “SPAM” ALS U UW GEGEVENS WORDEN “NIET” GEDEELD AAN DERDEN

  VOEG JE BIJ DE MEER DAN 5.000 ANDERE ABONNEES

  DOE ZOALS ZIJ

 • IK HEB OOK REEDS IN DEZE GEPUBLICEERD

 • weinigen hebben er in geloofd

 • Meest recente berichten