Horse Procession in Hakendover

YouTube poster

paardenprocessie

Paarden in Hakendover.

Paardenprocessie te Hakendover op paasmaandag.

Processie te Hakendover op paasmaandag.

Een bijzondere vorm van processie is de paardenprocessie. In de Lage Landen is de bekendste paardenprocessie wellicht die van Hakendover, die op paasmaandag plaatsvindt. In het Vlaamse Opwijk vindt met het feest van Sint-Paulus (4de zondag van juni) de Pauluspaardenprocessie plaats. In de Lausitz houden de katholieke Sorben het zogenaamde Paasrijden op paasmaandag. Paardenprocessies worden in veel Midden-Europese landen gehouden op Sint-Stefanus (tweede kerstdag), die eindigen met de zegening van de paarden.

Inhoud

Hakendover

Legende(s)

De bouwlegende van Hakendover werd in 1432 voor het eerst ‘officieel’ opgetekend door drie kerkmeesters. Naar alle waarschijnlijkheid combineerden ze verhalen uit de mondelinge overlevering met een aantal andere verhaalmotieven en historische elementen om hun verhaal wat kracht bij te zetten.
Volgens het verhaal werd de kerk van Hakendover gesticht in 690. In dat jaar zouden drie vrome maagden besloten hebben een kerk te bouwen voor de Goddelijke Zaligmaker. Nadat de kerk tweemaal bij nacht was afgebroken door engelen (sommige verhalen spreken over de duivel), gebeurde er op de dertiende dag na Driekoningen een wonder. Een engel leidde de maagden naar een plaats waar de natuur -ondanks de wintertijd- in volle bloei stond. In een boom zat een vogel met een brief van God in zijn rechterpoot: “Op deze plaats wil ik mijn kerk bouwen.” Tijdens de werkzaamheden waren er telkens dertien werklieden aanwezig, bij de uitbetaling slechts twaalf. Die dertiende werkman was God zelf.
Middeleeuwse mirakelverhalen vertellen dat vele ‘bedevaarders’ hier wonderbaarlijk genazen en dat mensen zelfs uit de dood opstonden.

Winterbedevaart

Ter ere van de “Goddelijke Zaligmaker” (god zelf) gaat jaarlijks op 16 en 17 januari de winterbedevaart, genaamd het “Dertienmaal”. Dit is een tocht dwars door de akkers tussen de kerk van Hakendover en de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steenkapel te Grimde (waar de drie maagden zouden begraven liggen), dertien keer heen en weer, in totaal ongeveer 40 km. Gelijkaardige bedevaarten vond men vroeger o.a. in Zepperen.

Kerkwijding en paardenprocessie

Op de eerste zondag volgend op 16 januari wordt het feest van de kerkwijding gevierd, in de volksmond vervormd tot “Hakendoverwijn”.
Tweede feestdag voor de parochie is paasmaandag, dan gaat de beroemde paardenprocessie eveneens dwars door de velden. Op de Tiense Berg verzamelen duizenden bedevaarders (sinds eind vorige eeuw vooral Nederlanders) zich en de circa 200 (soms meer) paarden beginnen hun stormloop rond het volk. De paardenprocessie is in deze tijd ook lang geen puur ‘religieus’ gebeuren meer. De pelgrims van weleer ruimen stilaan plaats voor dagjesmensen en toeristen. Midden jaren 90 werd in Turnhout officieel een punt gezet achter de organisatie van de bedevaart van Turnhout naar Hakendover. De bedevaart vanuit het katholieke zuiden van Nederland (omgeving van Tilburg, Breda, Boxtel…) houdt vooralsnog stand.
De paardenprocessie op zich is niet uniek in Europa, maar toch is het stormloop van de paarden ronduit spectaculair te noemen.

Oorsprong

Over de precieze oorsprong van legende en bedevaart tasten we in het duister. De kerk van Hakendover beschikte over geen relikwieën en de bouwlegende moest dit gebrek opvangen. Toch is de legende zeker meer dan alleen maar een “uitvinding” van middeleeuwse kerkmeesters die hun kerk aantrekkelijk wilden maken voor bedevaarders. Zowel de legende als de processie bevatten immers sporen van vroeg-middeleeuwse en zelfs voorchristelijke elementen. Terwijl heel wat middeleeuwse bedevaartplaatsen gebouwd zijn rond een bron of een boom, zijn in Hakendover meerdere ‘elementen’ aanwezig. Bedevaarders nemen takjes van een boom, water van de bron en grond van het kerkhof mee.
Sommigen zien in de paardenprocessie een soort van vruchtbaarheidsritus. Deze veronderstelling is niet zo gek als we bedenken dat we hier aan de poorten staan van het vruchtbare Haspengouw. De Tiense Berg waar de stormloop van de paarden plaatsvindt, vormt als het ware de grens tussen Hageland en Haspengouw.
Prehistorische vondsten en de aanwezigheid van een Romeinse heerbaan en grafheuvels (tumuli) wijzen op een vroege bewoning van het dorp Hakendover.

Paasrijden van de Sorben

Het Paasrijden van de Sorben in Pančicy-Kukow (Panschwitz-Kuckau).

Het paasrijden is een Sorbisch gebruik, dat voornamelijk in de katholieke Lautsitz tussen Hoyerswerda, Kamenz en Bautzen plaatsvindt. Sinds enkele jaren wordt de paasprocessie ook bij Lutherse Sorben weer ingevoerd. De Sorbische paasprocessies werden voor het eerst in 1541 schriftelijk vermeld.

Andere paardenprocessies

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Ere wie ere toekomt

Heb deze terechte opmerking op Facebook ontvangen

Kris Merckx Beste Theo, ik zou er in het vervolg toch even een bronvermelding bij zetten. Nu lijkt het alsof je de tekst zelf geschreven hebt. In feite komt hij van Wikipedia, en de tekst die je daarop vindt, is voor een groot stuk van mijn hand. Ook als hij van Wikipedia komt, is het vermelden van de originele bron én auteurs niet meer dan normaal.

Hier vindt U de link naar het originele artikel

Vriendelijke groet

Theo Herbots

Massive

 

Bewaren

Bewaren

G
M
T
Taal herkennen
Afrikaans
Albanees
Arabisch
Armeens
Azerbeidzjaans
Baskisch
Bengaals
Birmaans
Bosnisch
Bulgaars
Catalaans
Cebuano
Chichewa
Chinees (ver)
Chinees (trad)
Deens
Duits
Engels
Esperanto
Ests
Fins
Frans
Gallicisch
Georgisch
Grieks
Gujarati
Haïtiaans Creools
Hausa
Hebreeuws
Hindoestaans
Hmong
Hongaars
Iers
Igbo
IJslands
Indonesisch
Italiaans
Japans
Javaans
Jiddisch
Kannada
Kazachs
Khmer
Koreaans
Kroatisch
Lao
Latijn
Lets
Litouws
Macedonisch
Malagasi
Malayalam
Maleis
Maltees
Maori
Marathi
Mongools
Nederlands
Nepalees
Noors
Oekraïens
Oezbeeks
Perzisch
Pools
Portugees
Punjabi
Roemeens
Russisch
Servisch
Sesotho
Sinhala
Slovaaks
Sloveens
Soedanees
Somalisch
Spaans
Swahili
Tadzjieks
Tagalog
Tamil
Telugu
Thai
Tsjechisch
Turks
Urdu
Vietnamees
Wels
Wit-Russisch
Yoruba
Zoeloe
Zweeds
Afrikaans
Albanees
Arabisch
Armeens
Azerbeidzjaans
Baskisch
Bengaals
Birmaans
Bosnisch
Bulgaars
Catalaans
Cebuano
Chichewa
Chinees (ver)
Chinees (trad)
Deens
Duits
Engels
Esperanto
Ests
Fins
Frans
Gallicisch
Georgisch
Grieks
Gujarati
Haïtiaans Creools
Hausa
Hebreeuws
Hindoestaans
Hmong
Hongaars
Iers
Igbo
IJslands
Indonesisch
Italiaans
Japans
Javaans
Jiddisch
Kannada
Kazachs
Khmer
Koreaans
Kroatisch
Lao
Latijn
Lets
Litouws
Macedonisch
Malagasi
Malayalam
Maleis
Maltees
Maori
Marathi
Mongools
Nederlands
Nepalees
Noors
Oekraïens
Oezbeeks
Perzisch
Pools
Portugees
Punjabi
Roemeens
Russisch
Servisch
Sesotho
Sinhala
Slovaaks
Sloveens
Soedanees
Somalisch
Spaans
Swahili
Tadzjieks
Tagalog
Tamil
Telugu
Thai
Tsjechisch
Turks
Urdu
Vietnamees
Wels
Wit-Russisch
Yoruba
Zoeloe
Zweeds
Spraakfunctielimiet is 200 tekens

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

3 thoughts on “Horse Procession in Hakendover

 1. marylou – Lier – Ik hou ontzettend van wandelen en natuur opsnuiven,mijn fototoestel is mijn bestje maatje.Ik trek er veel op uit om te kamperen of verdwijn voor uren in mijn tuin
  natuurfreak 19 april 2017 at 23:48

  Bedankt voor het volgen van mijn blog.Mooie interessante post over paarden

 2. Author Interview – Robert K. Swisher Jr. – Multi-Genre Author (Young Adult, Historical, Mystery, Fantasy, Western, Crime and Thrillers) | toofulltowrite (I've started so I'll finish) 22 april 2017 at 00:17

  […] Namer – Classic Rock Baby (Sur)names 143. Massive, mighty and marvelous – Self Evolve 144. Horse Procession in Hakendover – Groeten Uit Tienen en omgeving 145. The Windmill Tilter – A Haiku (gesundheit) 146. Humayun’s tomb – Don’t hold […]

 3. Ana Daksina – A poet is the strangest sort of soul You in this life may e'er expect to meet More broken even while more truly whole, Innocently intending well, more sweet Than any but a five year old should be Unfit to meet a callused world's demand Or to behave aught expediently — All grace in flight; an albatross on land Do not the all too common error make Do not fall into the too easy trap Avoid the fatal egoic mistake Imagining that poet be a sap Powerful spirits, classic and antique, Give voice when poets ope their mouths to speak
  Timeless Classics -- Poetry by Ana Daksina 9 december 2017 at 17:55

  My friend, I see your picture often in my inbox, so I know you read my work! I want you to know that I’ve often tried to read yours also, but the translation never seems to complete itself on my screen so I cannot, which I much regret. Please have a lovely day, and know that your check-ins are treasured in this heart. 🙂

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%