5 tips voor landschapsfotografie ||5 tips for landscape photography

Landschapsfoto’s zijn een manier voor drukke, moderne mensen over de hele wereld om verbinding te maken met Moeder Aarde. 

Er is echter een groot verschil tussen een originele, levendige landschapsfoto vol betekenis dan een foto die zonder liefde is gemaakt. We vroegen de bekroonde landschapsfotograaf Joseramos  of hij zijn beste tips voor het maken van landschapsfoto’s met fijne kunst kon delen. 

Geloof ons, dit wil je niet missen!

1. Maak je niet al te veel zorgen over het “Fine Art” -concept

Er zijn eindeloze online discussies over het ware concept van beeldende kunst, waarvan vele gerelateerd zijn aan fotografie.

Zodra je zegt dat je foto’s “Fine Art” zijn, zul je negatieve kritiek horen, meestal gecentreerd rond de gedachte dat je elitair en ijdel bent door een dergelijke term te gebruiken.

Schilderijen of sculpturen hoeven meestal niet te worden bestempeld als “Fine Art”, omdat ze intuïtief als zodanig worden herkend, maar hoe zou je de miljoenen foto’s moeten noemen waar je zoveel moeite in hebt gestoken?

Er is geen goed antwoord, dus ik zou me niet al te veel zorgen maken over het label. Als je ervoor kiest om je te concentreren op het feit dat als je je ziel en visie in je werken plaatst en probeert de landschappen waarvan je getuige bent met de grootste impact en / of emotie te laten zien, je zeker “kunst” creëert, waarschijnlijk “kunst” die duidelijk “goed” is.

2. Altijd om het weer te controleren

Volgens de vorige tip hangt het vinden van goed licht af van het kunnen verantwoorden van een groot aantal weersgerelateerde variabelen. 

Weersvoorspellingswebsites zoals Weather Underground zullen een van je beste vrienden zijn wanneer je een locatie kiest om op een bepaalde dag te fotograferen, niet alleen om te voorkomen dat je doorweekt wordt door zware regen, maar ook om te zoeken naar plaatsen met gedeeltelijk of volledig bedekte wolkenluchten, die meestal het meest dramatische en boeiende licht zal creëren.

3. Het zal altijd over het licht gaan

Je had deze tip vrij vaak moeten zien, maar het is nog steeds zo waar als de eerste keer dat het werd geschreven. 

Tenzij je het talent hebt van een landschapsschilder als Turner (en als je dat doet, waarom doe je dan aan fotografie?), Zul je altijd het best mogelijke licht moeten krijgen om alledaagse scènes om te zetten in opmerkelijke beelden. 

Speciaal licht zorgt voor bijzondere beelden, en dit geldt absoluut voor landschapsfotografie. 

Een prachtig landschap fotograferen onder fel licht en een heldere hemel zal een goede foto opleveren, maar zeker geen opmerkelijk en uniek beeld, omdat het contrast, diepte, toonbereik en emotie zal missen.

4. Geduld en volharding zullen altijd vruchten afwerpen

Landschapsfotografen werken met de meest koppige en onvoorspelbare lichtassistenten ooit, dus je moet klaar zijn om frustratie, kou, stress en fysieke pijn het hoofd te bieden.

Mensen beschouwen landschapsfotografie altijd als een zeer zen-achtige activiteit, maar als je de klus wilt klaren, wees dan klaar voor een heerlijke adrenalinestoot wanneer je probeert om te gaan met temperamentvolle uitrusting, zware omstandigheden, fysieke obstakels en snel veranderende licht, waar het beroemde gouden uur helaas “gouden minuten” genoemd moet worden.

U moet vrij vaak naar dezelfde plaats terugkeren en vaak naar huis terugkeren zonder interessante afbeeldingen.

U bent de eerste die arriveert of de laatste die uw locatie verlaat, en maaltijden worden waarschijnlijk overgeslagen of gemaakt tijdens de vreemde uren. Het is meestal niet romantisch of gemakkelijk, maar wanneer alle elementen samenkomen en je een geweldig beeld vastlegt, komt er niets in de buurt van dat gevoel van eenheid en zinvol doel!

5. Bewerk uw afbeeldingen

Ik kon deze niet weglaten, ook al ben ik het goede oude debat over nabewerking in de moderne tijd behoorlijk beu.

Ik zal vermijden mijn persoonlijke mening over dit onderwerp te geven, maar ik kan je zeker vertellen dat bewerken een absoluut essentieel hulpmiddel is om opmerkelijke afbeeldingen te maken. Iedereen die veel tijd op het veld doorbrengt, constant naar zijn LCD kijkt om beelden te bekijken, weet vanaf het begin dat zodra het licht de lens binnenkomt en de sensor raakt, alles verandert en een van de meest realiteitsveranderende processen zoals die al hebben plaatsgevonden: lichttransductie in een digitale vorm.

Dan kom je thuis met wat we een digitaal negatief zouden moeten noemen (en ja, je moet RAW gebruiken om het meeste uit je afbeeldingen te halen), waar het contrast laag is, schaduwen donker zijn en sommige highlights kunnen worden geblazen,onder andere aspecten die correctie nodig hebben, zoals witbalans, vibratie en andere.

Dit is het moment waarop je je creatie met liefde moet blijven voeden en de afbeelding naar wens kunt aanpassen, door het van rauw naar heerlijk gekookt te veranderen.

Er zijn eindeloze manieren om een ​​afbeelding te bewerken, en iedereen zal zijn eigen weg vinden om het te doen, van eenvoudige aanpassingen in Lightroom tot complexe Photoshop-bewerking, dus u moet er rekening mee houden dat u het meeste uit uw afbeelding moet halen om het visuele te maximaliseren en emotioneel potentieel.Houd er dus rekening mee dat u het meeste uit uw afbeelding moet halen om het visuele en emotionele potentieel te maximaliseren.

Houd er dus rekening mee dat u het meeste uit uw afbeelding moet halen om het visuele en emotionele potentieel te maximaliseren.

Bezoek voor meer adembenemende foto’s die José heeft gemaakt zijn profiel  en Instagram .

Bekijk ook video’s mijn activiteiten landschaps-Fotografie

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%