Hoe fotgrafeer je insecten? ||How do you photograph insects?

macrofoto van vlieg

Hoe fotografeer je insecten?

Xpozer draait deze maand om dieren. Natuurlijk vraagt dit om een dierlijk themaartikel. Denkt je geest ook meteen aan harige konijntjes en schattige puppy’s? Onze huisdieren bieden ons natuurlijk vele, vele mooie fotomogelijkheden.

Maar heb je je ooit verdiept in de wereld van insecten? Ze zijn misschien niet altijd zo schattig, ze zijn eigenlijk heel interessant! Hoe fotografeer je insecten? Macro lenzen zijn ideaal voor het fotograferen van kleine griezelige crawlies!

Foto’s van insecten geven me altijd de kriebels, maar tegelijkertijd fascineren ze. Macro fotografie maakt het mogelijk om details te zien die je misschien nog nooit anders hebt gezien. Wat is de beste manier om insecten te fotograferen? En zou je je muur versieren met een gigantisch insect?

En zou je je muur versieren met een gigantisch insect?

Macrolens

Macrolens

Het antwoord op de vraag ‘Hoe fotografeer je insecten?’ is eigenlijk heel simpel. Met behulp van een macro lens!

Macro lenzen maken het mogelijk om echt dicht bij uw onderwerp te komen. Je scherptediepte is erg klein, dus het vergt wat oefening om alles goed te krijgen.

Gebruik een statief en zorg ervoor dat je weet wat de werkafstand van je lens is. De werkafstand is de ideale afstand tussen het onderwerp en de voorkant van de lens. Lees hier eens over voor de aankoop van uw lens, als macro lenzen kan echt prijzig.

Check out macro zoom lenzen, ze zijn echt handig bij het fotograferen van insecten. Het helpt te voorkomen dat het je insecten wegjaagt door te dicht te komen.

Beeldstabilisatie is ook een functie die je erg gelukkig zal maken. Het helpt ongewenste bewegingsonscherpte te voorkomen. De kleinste beweging kan rampzalig zijn voor uw macrofoto.

Insecten fotograferen zonder macrolens?

Insecten fotograferen zonder macrolens?

Zoals eerder vermeld, macro lenzen zijn duur. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven. Er zijn adapter ringen die uw ‘normale’ lens geschikt maken voor macro fotografie en er zijn zelfs ringen die het mogelijk maken om uw ‘normale’ lens omgekeerd te gebruiken om een macro lens te simuleren.

Doe je onderzoek voordat je koopt. Er zijn meerdere budget vriendelijke opties die er zijn.

Licht, camera, insect, actie!

Licht, camera, insect, actie!

Wanneer u een lens hebt gekozen, kan u beginnen met het maken van macrofoto’s.

Het leuke van macrofotografie is dat je het overal doen! Je hebt een behoorlijke hoeveelheid licht nodig, dus het is het beste om overdag te schieten, bij voorkeur op je balkon of in de tuin, om zoveel mogelijk licht te krijgen.

Ergens tussen je planten, staat er een prachtig insectje te wachten om gefotografeerd te worden. Of misschien zelfs een lelijke. Want, om eerlijk te zijn, er zijn ook veel lelijke insecten! Heb je ooit een close-up van een lieveheersbeestje gezien? Ja, zo schattig zijn ze eigenlijk niet.

Hoe werkt het?

We hebben een stappenplan opgesteld en u wat advies gegeven.

Stap 1: Vind je onderwerp

De beste fotografie onderwerpen zijn degenen die u verrassen. Net als het kleine ladymonster op de foto hierboven. Een ander goed voorbeeld is de spin (oke, oke, het is technisch gezien geen insect, maar dat maakt het niet een minder interessant onderwerp).

Zorg ervoor dat je je onderwerp niet schrikt. Veel dieren zullen vluchten als je te dichtbij komt.

Maak geen onverwachte bewegingen en beweeg rustig om geen bladeren of takken in de buurt aan te raken. Uw onderwerp moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor u. Je moet plaats kunnen hebben om te buigen en hurken om de beste foto’s te krijgen.

Stap 2: Kies de juiste instellingen

Met macrofotografie is het erg belangrijk om precies goed te focussen, omdat je maar een kleine scherptediepte hebt.

Mess it up slechts een fractie en het beeld mislukt. Tenzij u zich wilt concentreren op een bepaald detail (bijvoorbeeld een vleugel van een vlieg), richt u zich altijd op de ogen.

Het geeft de kijker een griezelig, onrustig gevoel wanneer de ogen onscherp zijn.

De how-do-I-do-dat-checklist:

 Kies een klein diafragma (hoog f-getal).

 Kies een korte sluitertijd (1/100 of kleiner).

✓ Je moet wat licht toevoegen, want een klein diafragma en een korte sluitertijd resulteert in donkerdere foto’s.

✓ Je ISO omhoog om genoeg licht te vangen.

✓ Handmatige scherpstelling zal nodig zijn voor deze precieze taak.

Stap 3: Kies de beste foto (wat maakt een macrofoto succesvol?)

Hoe fotografeer je insecten op een interessante manier? Dit zijn de belangrijkste factoren:

  1. Focus goed

    Het is zo jammer als je focus is net achter dat oog of voor die mooie vleugel. Controleer altijd al uw instellingen en scherpstellen handmatig. Gebruik een statief om teleurstellingen te voorkomen.
  2. Een mooie achtergrond

    De achtergrond van het onderwerp speelt een grote rol in macrofotografie. Plaats uw camera op een manier die de beste achtergrond creëert. Een groen blad, of een stukje schaduw dat helemaal zwart wordt in je macrofoto, complimenteren met je onderwerp.
  3. Een interessante compositie

    Dit is belangrijk voor alle soorten fotografie. Maak een interessante afbeelding door een interessante compositie te kiezen. Schiet indien nodig een breder beeld, zodat u later kan bijsnijden.

Oefening baart kunst!

Oefening baart kunst!

Hoe fotografeer je insecten? Zorg ervoor dat u handmatig en op precies de juiste plek scherpt. Houd afstand tot het onderwerp om te voorkomen dat het insect op de vlucht slaat. Kies een achtergrond die de kijker niet afleidt van het onderwerp. Dit alles zal je goed op weg naar mooie foto’s!


Gebruik deze stapsgewijze gids om je tuin, balkon of buurt te verkennen op zoek naar insecten om te fotograferen. Misschien (waarschijnlijk) heb je wat in je huis. Zorg ervoor dat je genoeg licht hebt, en maak geen plotselinge bewegingen. Kies de juiste instellingen op uw camera, probeer een paar verschillende combinaties van instellingen. U zult versteld staan van de hele nieuwe wereld open te stellen voor u bij het onderzoeken van insecten en andere kleine beestjes van dichtbij!


Upload je favoriete insect (of ander dier) foto en doe mee aan de fotowedstrijd!


Macro Monsters Fotowedstrijd Finalisten

Macro Monsters Fotowedstrijd Finalisten

Voor deze macro fotowedstrijd,nodigden we leden van de gemeenschap om hun beste macro foto’s van insecten te delen voor een kans om te worden gepubliceerd. We werken samen met Jam Press voor een kans om uw foto te laten zien in publicaties zoals de Daily Mail, NY Post, Fox News, BILD en anderen. De Grand Jury Winner, Runners Up en People’s Choice zullen worden gepresenteerd aan deze publicaties, en indien geselecteerd UW afbeelding zal worden gepubliceerd.

“Gluren damselfly” door Lpepz

“Vechtpositie” door EuroBen

“Llagosta” door JosepMG

“DSC_0572” door MarhieMarhie

“Lady Bug Staring Contest ” door teddymorrow

Teddy bear bee 4 door brie321

“Heremietkreeft” door josephleduc

“Bit Off More Than He Can Chew ” door FredKowaloPhotography

“Mouse Spider ” door Stugiles50

“Arachnophonograph ” door rturnbow

“Springende spin” door Popov_Alex

“lichten in spinstad” door zenit

“Eye of Foam Nest Tree Frog” van petrusbester

” door Spiros_Gioldasis

“ik heb mijn ogen op je gericht” door Garygregory (Garygregory)

“a wet Fly” van Marcogressler

Parker door Effess

“Female Common Darter, Warren Heath SSSI, Hampshire.” door Davidscottrobson

“Blue Mantis” van davidwkwok

“BIG EYES” van JOPIZ

“The Claw ” van DaveCurtin

“Too Close for Comfort” door catherinethompson

Bumblebee van EduOak

VERNEEM MEER OVER MIJN BLOG & FOTOGRAFIE

KLIK OP DE AFBEELDING HIER BENEDEN

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%