21 tips voor het fotograferen van de Perseïden meteorenregen

home

Meer:

21 tips voor het fotograferen van de Perseïden meteorenregen

maandag 10 augustus 2020, 21:12 door Nando Harmsen | 1,767x gelezen | 0 reacties

De Perseïden is een van de meest actieve meteorenregens van het jaar. De vallende sterren lijken allemaal vanuit het sterrenbeeld Perseus te komen, vandaar de naam. Het punt waar ze uit vandaan lijken te komen heet het radiant, en het is altijd leuk om die in beeld te hebben. Het hoeft natuurlijk niet.

Hoewel er tot 80 vallende sterren per uur kunnen vallen, zullen we er in de Benelux over het algemeen nooit meer zien dan ongeveer 50 per uur. Helaas zijn de omstandigheden meestal niet optimaal, omdat er gewoon veel te veel lichtvervuiling aanwezig is.

Vallende sterren fotograferen is niet moeilijk, het vergt alleen de goede instellingen, wat nabewerking, geduld, en ook wat geluk. We weten niet waar ze precies aan de hemel verschijnen, en wanneer. Om het geluk wat meer af te dwingen heb ik 21 tips voor je.

1. Zoek een donkere locatie op

Een donkere locatie is nodig om zoveel mogelijk vallende sterren te kunnen zien. Hoe meer lichtvervuiling er is, hoe minder je er zult zien. Hoe donkerder de plek is, hoe meer kans op succes.

De app LightPollutionMap geeft een goed idee waar het donker is en waar niet.

Gebruik een lichtvervuilingskaart of app om een idee te hebben waar je het beste naar toe kunt. Een voorbeeld daarvan is de app LightPollutionMap.

2. Gebruik Photopills voor je planning

Photopills is natuurlijk dè app voor de fotograaf. Het biedt de mogelijkheid om goede locaties te vinden om te fotograferen. Je kunt de app ook gebruiken om de plaats van Perseïden aan de hemel te projecteren. Gebruik de planner, en de augmented reality om de beste plek en tijd te vinden.

Via Photopills kun je het fotograferen van de Perseïden perfect plannen

Bekijk ook deze uitgebreide uitleg over het plannen van de Perseïden in Photopills.

3. Kies voor lange of korte vallende sterren

Hoe verder je van het radiant af fotografeert, hoe langer de sporen van de vallende sterren kunnen zijn. Dicht bij het sterrenbeeld Perseus zullen ze relatief kort zijn, maar in de hemel tegenover het sterrenbeeld Perseus zullen de vallende sterren langere strepen trekken. Overweeg dit in het vinden van je compositie.

4. Zorg voor een mooie voorgrond

Alleen een lucht fotograferen is saai. Het geeft je geen perspectief en is in feite nietszeggend. Zorg voor een leuke voorgrond, of een mooie horizon, en je foto zal plotseling veel interessanter worden.

Wat een mooie voorgrond genoemd mag worden, is heel persoonlijk. Kies iets wat jou aanspreekt.

5. Stel handmatig scherp

In het donker werkt de autofocus waarschijnlijk niet. Je wilt ook niet dat de camera elke keer opnieuw moet proberen scherp te stellen. Stel daarom handmatig scherp, en laat de scherpstelling zo staan.

Gebruik een ver lichtpunt, bijvoorbeeld een heldere ster, om scherp te stellen met je liveview. Je kunt in liveview het beeld vergroten, zodat je de scherpte perfect hebt. Besteedt hier voldoende aandacht aan.

6. Kies een lichtgevoelig groothoek objectief

Een groothoek objectief zorgt ervoor dat je veel van de nachtelijke hemel in beeld hebt, en daarmee vergroot je de kans dat er een vallende ster in je beeldveld valt. Kies voor een lichtsterk objectief, liefst f/2,8 als je dat hebt. Een 24mm f/1,4 is misschien nog wel het meest ideaal.

Hoe groter de beeldhoek, hoe meer lucht je in beeld hebt, hoe groter de kans dat je een vallende ster vangt

7. Zorg voor een volle batterij en lege geheugenkaart

Een volle batterij zorgt ervoor dat je lang kunt blijven fotograferen. Neem een reserve mee, of zelfs twee. Natuurlijk is een leeg geheugenkaartje ook vanzelfsprekend, want je moet blijven fotograferen zo lang je op de locatie bent.

Door het LCD scherm van je mirrorless camera uit te zetten, kun je zorgen dat je langer met je batterij kunt fotograferen. Bovendien zorgt het ervoor dat het scherm je niet verblind in de duisternis van de nacht.

8. Kies een hoge ISO waarde

Vallende sterren kunnen helder zijn, maar ze vallen in de fractie van een seconde. Ze stralen dus wel veel licht uit, maar zo kort dat er maar weinig licht op je sensor terecht komt. Kies daarom een hoge ISO waarde. Als het kan ISO3200, wat vaak als de meest ideale voor vallende sterren wordt gezien.

Controleer of je camera zulke hoge ISO waarden aan kan, zonder dat je te veel last van ruis hebt.

9. Maak je sluitertijd niet te lang

Een te lange sluitertijd veroorzaakt sterrenstrepen. Het zal ook niets uithalen voor het vastleggen van de vallende sterren. Je wilt in ieder geval zorgen dat je de sterren in de sterrenhemel ook als sterren hebt, en geen sterrenstrepen. Reken de beste sluitertijd uit met de regel van 500.

Gebruik jij al de NPF regel? Die houdt rekening met de resolutie van je sensor. In Photopills kun je de juiste sluitertijd makkelijk uitrekenen.

De regel van 500 houdt echter geen rekening met de resolutie van je camera. Wil je zeker weten dat je geen sterrenstrepen hebt, gebruik dan de NPF regel. Photopills heeft die optie.

10. Fotografeer in RAW

Het gebruik van RAW beelden zorgt dat je volledig gebruik kan maken van het dynamisch bereik van je camera, en dat je de maximale bewerkingsmogelijkheden kunt benutten. Alleen zo krijg je de beste foto’s van een nachtelijke sterrenhemel en vallende sterren.

11. Gebruik een nachtfilter

Lichtvervuiling is de grootste vijand van de fotograaf die sterren en vallende sterren wil fotograferen. Het kunstlicht kan echter voor een deel weggefilterd worden met een nachtfilter. Je verliest daarmee wel een stop licht, maar de sterrenhemel krijgt minder last van die lelijke geeloranje gloed.

Een filter zoals het Haida Clear Night filter geeft prachtige resultaten.

Het verschil tussen het Haida Clear Night filter, en zonder filter.

12. Zet de lange sluitertijden ruisreductie uit

Om zoveel mogelijk kans te krijgen voor het vastleggen van vallende sterren, kun je het beste continu foto’s blijven maken. Zet dan wel de lange sluitertijden ruisreductie uit. Die maakt namelijk na elke opname nog een extra opname zonder dat er licht op de sensor valt.

Zorg dat je lange sluitertijden ruisreductie uit hebt staan. Let op, want dit is niet hetzelfde als de gewone ruisreductie.

Heb je een sluitertijd van 5 seconden, dan zal het met de lange sluitertijden ruisreductie aan er altijd een interval van 5 seconden tussen de opnamen zijn. Is je sluitertijd 10 seconden, dan duurt de tijd tussen de opnamen 10 seconden. Je zult zien dat vallende sterren altijd tijden die lange sluitertijden ruisreductie lijken te vallen.

13. Controleer je belichting met het histogram

Stel je belichting handmatig in, en maak een testfoto. Vertrouw niet op het beeld op je LCD scherm of in je elektronische zoeker. Controleer de belichting altijd met het histogram. Zorg dat het niet te ver naar links is, maar ook zeker niet te ver naar rechts. Laat het ongeveer van links tot ongeveer het midden, of net voorbij het midden lopen. Voorkom overbelichting.

Als je histogram eruit ziet als in dit voorbeeld, zit je goed. Let niet teveel op de helderheid van de foto op je scherm, want die kan een verkeerde indruk geven van de belichting.

14. Laat het licht uit

Je hebt misschien een zaklamp nodig om je plek te vinden, en om je spullen op te zetten. Staat je camera eenmaal te fotograferen, laat dan het licht gewoon uit. Zelfs als je rood licht hebt, dat voorkomt dat je nachtzicht verpest wordt, wil je niet in je foto terug zien.

Zelfs het LCD scherm van je camera geeft verschrikkelijk veel licht. Hou dit in gedachten, en zorg dat je niet te veel storend licht hebt.

Ga je met meerdere personen, spreek dan af dat er geen licht gebruikt wordt als er gefotografeerd wordt. Het is zonde als dit je foto verpest.

15. Maak continu opnamen

Wanneer en waar vallende sterren vallen is niet te zeggen. Blijf daarom continu opnamen maken, om de kans er een op de foto te krijgen zo groot mogelijk te maken. Zet je camera daarvoor op continu opnamen, en gebruik een draadontspanner of afstandsbediening om de ontspanknop te vergrendelen.

Blijf foto’s maken, zodat je zo veel mogelijk vallende sterren kunt vastleggen.

Heeft je camera een interval functie, dan kun je die ook gebruiken. Kies de interval zo kort mogelijk, en een onbeperkt aantal opnamen. Zo blijf je camera foto na foto maken.

16. Pas op voor condens

Condens ontstaat als je camera zo ver afkoelt, dat die kouder wordt dan de omgeving. Dan slaat er vocht op neer; condens. Gebruik je een UV filter, dan is de kans op condens op dit filter heel erg groot. Haal dit filter er af. Controleer ook af en toe of er condens is. Helaas kun je het er niet af wrijven, want het komt net zo snel weer terug.

Condens kan je nachtelijk avontuur flink verpesten. Hou dit in het oog. Hier zie je een hittelint, die voorkomt dat het objectief te veel afkoelt.

Gebruik eventueel een sjaal om je objectief tegen afkoelen te behoeden, of nog beter, een speciaal hittelint, dat je objectief warm kan houden.

17. Heb geduld en maak het je comfortabel

Neem een stoeltje mee, iets te drinken en eten. Zorg dat je kleding niet te luchtig is. Het kan afkoelen, zeker als je lang stil zit. Denk ook aan de aanwezigheid van muggen, zeker als je bij water bent. Ga goed voorbereid op pad en zorg dat je verblijf op de locatie aangenaam is.

18. Ga vroeg, en blijf lang

Hoe langer je blijf fotograferen, hoe groter de kans dat je vallende sterren op de foto hebt. Hoe langer je blijft, hoe meer vallende sterren je op de foto kunt hebben. Ga daarom vroeg, en blijf zo lang mogelijk.

19. Herken de vallende sterren

Er is veel te zien aan de nachtelijke hemel. Niet alleen vallende sterren zullen verschijnen, maar ook vliegtuigen, satellieten, iridium flares, en tegenwoordig de Star Link satellieten. Al die dingen zijn geen vallende sterren.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/yqHSwL3yyi4Een time lapse van de beruchte Star Link satellieten. Hopelijk krijg je die niet in beeld. Eén ding is zeker, dit zijn géén vallende sterren.

Een vallende ster is snel, in een oogwenk voorbij. Al die andere dingen zijn relatief lang te zien, tot wel minuten lang. Aan de hemel is het wel te herkennen, maar op de foto soms moeilijker. Leer ze te onderscheiden.

Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien tussen vliegtuigen en satellieten. Waarschijnlijk kun je ze dan wel uit elkaar houden.

20. Maak een foto van alle vallende sterren

Wanneer je uiteindelijk al die honderden foto’s hebt, kun je de foto’s met de vallende sterren er tussenuit selecteren. Dat kost even wat werk, maar het kan niet anders.

Je kunt al die foto’s afzonderlijk laten zien, of samenvoegen tot één enkele foto. Dan krijg je een foto, met alle vallende sterren in beeld. Eventueel kun je de rotatie van de sterren ook nog corrigeren.

Door alle foto’s met vallende sterren samen te voegen, en de rotatie van de sterren te compenseren, krijg je dit soort foto’s. Probeer het eens uit.

21. Geniet

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal; geniet. Niet alleen van de voorbereidingen, maar ook zeker van het fotograferen. Ga niet met je smartphone spelen, of slapen, maar kijk naar boven, naar de sterren, en geniet van de rust, van het zien van vallende sterren, en alle andere dingen.

Vergeet niet een wens te doen bij elke vallende ster die je ziet. Als het mee zit kun je elke wens doen, die je maar kunt verzinnen.

Meer weten over het fotograferen van planeten of sterren?

Bij Photofacts Academy, onze online cursussen voor fotografen, hebben we een complete cursus over het fotograferen van sterrensporen. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 35 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%