home

Meer:

Anouk Timmerman

10 tips voor concertfotografie

donderdag 11 november 2010, 20:53 door Anouk Timmerman | 60,075x gelezen | 50 reacties

Nu steeds meer mensen een digitale spiegelreflexcamera aanschaffen, groeit ook de interesse voor concertfotografie. In de praktijk blijkt het fotograferen tijdens een concert nog niet de makkelijkste taak. In dit artikel 10 tips (plus één bonustip) voor de beginnende popfotograaf!

Tip 1: Wees niet bang voor hoge ISO

Bij concerten ontkom je gewoonweg niet aan het gebruik van hoge ISO-instellingen. ISO 1600 is in de gemiddelde popzaal vaak minimaal en ISO 3200 zeker geen uitzondering. Wees liever niet te bang voor de ruis. Niet alleen zijn de meeste moderne spiegelreflexcamera’s prima bruikbaar op ISO 1600 of 3200, bovendien zie je de aanwezige ruis nauwelijks terug op webformaat of print. Get used to it, dan maak je in ieder geval scherpe foto’s.

Tip 2: Gebruik lichtsterke objectieven

Bij het plaatselijke poppodium of de gemiddelde kroeg is het vaak donker. De keren dat ik afgelopen jaar weg had kunnen komen met een 55-200mm zijn op één hand te tellen, ondanks de hoge ISO. Laat die lens dus maar thuis als je graag scherpe foto’s maakt, zonder al te veel beweging.

Lichtsterke zoomlenzen en vaste brandpunten zijn de norm. Heb je niet het geld voor zo’n prachtige 70-200mm f/2.8 of een rijtje vaste brandpunten, investeer dan minimaal in een 50mm f/1.8. Die kost bijna niets en het is een waardevolle investering voor de beginnende popfotograaf.

Crowbar

Tip 3: Fotografeer in RAW

Jpeg is een no-go wanneer je concerten fotografeert. Door het constant veranderende licht kun je bijna niet ontkomen aan correcties in belichting, kleur en witbalans. Jpeg biedt je gewoonweg te weinig flexibiliteit in dergelijke correcties. Fotografeer dus in RAW om met de beste resultaten thuis te komen.

Tip 4: Stel je witbalans in op Kunstlicht

“Maar ik fotografeer toch in RAW? Waarom moet ik dan mijn witbalans instellen?” Heel eenvoudig: je witbalans instellen op Kunstlicht is in de meeste gevallen your best bet. Je gekozen witbalans is van invloed op het histogram en je highlight warnings, en deze zijn dus alleen betrouwbaar af te lezen wanneer de witbalans ongeveer klopt.

Bovendien kan je witbalans bij erg grote afwijkingen van invloed zijn op de belichting van je foto. Gebruik daarom ook absoluut géén AWB, dan kun je er gif op innemen dat de witbalans niet alleen inconsistent is maar bovendien regelmatig de mist in gaat.

Crowbar

Tip 5: Durf dichtbij te komen

Misschien heb je ze wel eens zien staan, de hobbyist op de tweede rij in het publiek. De ideale positie om met een standaardplaatje van een zanger achter microfoon thuis te komen, maar spannende beelden zul je vanaf daar niet maken. Natuurlijk hangt het ook een beetje af van de muziek wat voor perspectief en focuspunt “gewenst” is, maar de meest spannende foto’s maak je doorgaans met groothoek en een gitaarhals die akelig dichtbij komt. Probeer het eens.

Tip 6: Gebruik liever geen flitser

Niet iedere band en ieder podium stelt het gebruik van een flitser op prijs. Wil je er zeker van zijn dat je de band, de organisatie, maar ook het publiek rondom je niet hindert, gebruik dan liever je flitser niet. Je flitser gebruiken als alternatief voor hoge ISO en lichtsterke objectieven is overigens helemaal uit den boze, tenzij je belang hebt bij een slechte reputatie omdat je de bands die je fotografeert graag sterretjes laat zien.

Go Back To The Zoo

Tip 7: Voorkom teleurstellingen

Niet bij iedere band en iedere locatie is het zonder meer mogelijk om foto’s te maken met een spiegelreflexcamera. Wil je er zeker van zijn dat je je camera niet achter hoeft te laten bij de garderobe, informeer dan ruim van tevoren naar het fotografiebeleid dat gehanteerd zal worden bij het concert.

Tip 8: Sta niet te lang op één plek

Misschien voel je je een beetje bezwaard om met je 1 meter 90 op de eerste rij te gaan staan. Ik ben niet zo lang, maar zelfs ik voel me daartoe wel eens bezwaard. De beste tactiek is om vaak van plaats te wisselen. Niet alleen ben je het publiek op die manier zo min mogelijk tot last, ook is het innemen van verschillende posities bevorderlijk voor de afwisseling in je serie.

Heinoos

Tip 9: Kies zelf je focuspunt

Beginnersfout nummer één: automatische autofocuspuntselectie. Beginnersfout nummer twee: enkel het middelste autofocuspunt gebruiken. Doordat je grote diafragma’s gebruikt, is je scherptediepte klein en is het van belang nauwkeurig scherp te stellen. De enige manier om ervoor te zorgen dat je foto’s op het juiste punt scherp zijn is door (iedere foto weer) zelf een focuspunt te selecteren. Doen hoor!

Tip 10: Kijk naar het licht

Niets is zo veranderlijk als het licht bij een concert. Maar als je goed kijkt, zul je zien dat het licht nooit geheel willekeurig is. Een lichtshow zit vol herhalingen en logische beslissingen van de lichtman: een bepaald standje komt vaak iedere paar maten terug en hefitgere momenten in de muziek zijn vaak ook heftigere momenten in het licht.

Bewegend licht volgt altijd een vast patroon en komt dus gegarandeerd nog eens terug op dezelfde plek. Wees je gedurende een concert bewust van de timing en de beslissingen van de lichtman en je maakt het jezelf als fotograaf een stuk gemakkelijker.

Behemoth

Extra tip: Gebruik oordoppen!

Als fotograaf sta je vaak dichtbij de geluidsinstallatie. Dat is niet echt bevorderlijk voor je gehoor, en daarom zou ik je echt willen aanraden te zorgen voor oordoppen. Wil je ze op maat laten maken, dan kost je dat al gauw 150 euro. Maar voor een paar tientjes heb je al goede oordoppen die niet op maat zijn gemaakt, maar voldoende dempen, het geluid redelijk goed in stand houden en niet verschrikkelijk oncomfortabel zitten.

Anouk Timmerman

Over de auteur

Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!

MEER OVER MIJN FOTOGRAFIE

Theo-Herbots-Een Nieuwe manier van Fotografie

Verneem alles over
Het hoe en het waarom
Ik Fotografeer
LAAT U BEKOREN

VERNEEM MEER

FOTOGRAFIE-CURSUSSEN

Wilt U uitblinken met Uw Foto’s?
Volg deze cursussen

VERNEEM MEER

Natuurfotografie

Bekijk de video en de beschrijving
Waarom ik het doe

VERNEEM MEER

DIEREN-FOTOGRAFIE

Bekijk de video
En de beschrijving

VERNEEM MEER

HUWELIJKS-FOTOGRAFIE

BEKIJK DE VIDEO
En alle informatie

VERNEEM MEER

PORTRET-FOTOGRAFIE

Bekijk de prachtige Foto’s

VERNEEM MEER

STRAAT-FOTOGRAFIE

Moeilijker dan U denkt
Bekijk de video
En de uitleg

VERNEEM MEER

BLOEMEN-FOTOGRAFIE

Is er iet mooiers dan Bloemen?
Bekijk het hier

verneem meer

STILLEVEN-FOTOGRAFIE

Bekijk de video
En de beschrijving

VERNEEM MEER

EVENEMENTEN-FOTOGRAFIE

Bekijk de volledige uitleg

VERNEEM MEER

KINDER-FOTOGRAFIE

Een zeer geliefd onderwerp
voor iedereen

VERNEEM MEER

AWARDS

VERNEEM MEER
Over mijn AWARDS

VERNEEM MEER

FOTOWEDSTRIJDEN

Doe mee aan de Fotowedstrijden

Read More

Theo-Herbots korte verhalen schrijver

Ik hou me ook bezig met
schrijven

Read More

Theo-Herbots Stadsjournalist

Ik ben steeds meer bezig
Met Stadsjournalistiek
Vooral over mijn Prachtige Stad
Tienen

Read More

Theo-Herbots-Ervaringsdeskundige Alcoholisme

Ik hoop
Om met mijn getuigenis
Anderen te kunnen helpen
Op weg naar een Gelukkig en nuchter leven

Read More

VINDT U MIJN BERICHTEN LEUK?

STEUN DAN DEZE BLOG

Door Blogger-Network-Theo-Herbots

Beste lezer, Mijn naam is Theo-Herbots en ik ben een gepassioneerde blogger en fotograaf uit België. Ik heb altijd al een passie gehad voor het vastleggen van mooie momenten en het delen van mijn ervaringen met anderen. Op mijn blog schrijf ik over allerlei onderwerpen, zoals reizen, lifestyle, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het belangrijk om mensen te inspireren en te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Naast mijn blog ben ik ook actief als fotograaf. Ik maak graag foto's van de natuur, steden en mensen. Mijn doel is om de schoonheid van het leven vast te leggen en anderen te laten zien hoe mooi de wereld kan zijn. Ik hoop dat je door het lezen van mijn blog en het bekijken van mijn foto's geïnspireerd raakt en geniet van al het moois dat het leven te bieden heeft. Met vriendelijke groet, Theo-Herbots Ps: Het zou Geweldig 👍zijn 1)indien U een reactie zou willen geven hier beneden 2) Mijn berichten zou willen delen op Sociale-Media met de Deelknoppen onder elk Bericht Alvast bedankt 😀💞

WEES NIET VERLEGEN, SCHRIJF HIER BENEDEN ⬇️⬇️ UW REACTIE ZIJ IS VAN HARTE WELKOM

Follow || Volg

Thanks || Bedankt

Follow us on Social Media

Ontdek meer van #Theo-Herbots-Blogger & Fotograaf -Photographer

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder