Een positieve kijk op het leven ||A POSITIVE VIEW ON LIFE

Zo train je een positieve kijk op het leven

 Saskia Engbers 5 uur geleden

© GezondheidsNet

De regen komt met bakken uit de lucht, er is gedoe op het werk en je partner heeft twijfels over jullie relatie. Waar de een in lastige tijden de schouders laat hangen, blijven optimisten geloven in mogelijkheden. Daarbij worden ze ook nog eens ouder dan mensen met een sombere kijk op het leven. Kortom: optimist zijn loont. Maar hoe word je er een?

Optimisten hebben anderhalf keer meer kans om 85 jaar of ouder te worden dan mensen voor wie het glas altijd halfleeg is. Dat blijkt uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Boston. Drie decennia lang volgden de onderzoekers duizenden mensen. Ze ontdekten dat pessimisme dezelfde negatieve invloed heeft op de levensverwachting als een hartkwaal of diabetes. Dat komt, vermoeden de onderzoekers, omdat optimisten beter voor zichzelf zorgen en dus een gezondere leefstijl hebben.

Manier van denken

Optimisten zijn ook nog eens gelukkiger en succesvoller. Natuurlijk krijgen ook zij te maken met tegenslag. Maar waar de pessimist de moed al snel laat zakken, kijken optimisten naar wat ze zelf kunnen doen om hun situatie te verbeteren. Ze blijven geloven in mogelijkheden en zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Het verschil zit ‘m dus niet in wat ons overkomt, maar in de manier waarop we erover denken.

Aard van het beestje?

Heb jij de neiging jezelf de put in te praten? Aard van het beestje, denk je misschien. Dat is maar ten dele waar: optimisme is namelijk voor 25 procent genetisch bepaald. Voor de overige 75 procent is een positieve kijk aan te leren. Hierbij geldt: oefening baart kunst, en na verloop van tijd wordt optimistisch denken een automatisme. Je traint het zo:

  • Rek je positieve ervaringen

Als je aan iets positiefs denkt, kun je niet tegelijkertijd negatieve gedachten hebben. Maak er daarom een gewoonte van positieve ervaringen te ‘rekken’. Mooie muziek gehoord? Een fijne vakantie gehad of heerlijk gegeten? Denk er vaak aan terug en praat of schrijf erover.

  • Isoleer het negatieve

Stel: je wordt ontslagen. Een pessimist gaat bij de pakken neerzitten, is thuis geen leuk gezelschap, verwaarloost vriendschappen, gaat minder sporten en ongezonder eten. Dat helpt niet. Doe daarom als een optimist en blijf ook kijken naar wat wél goed gaat in je leven: gezondheid, liefde, vriendschappen, familie, hobby’s, huis. Sta daar regelmatig bewust bij stil.

  •  Wees dankbaar

Koop een mooi notitieboek en schrijf daar elke avond voor het slapengaan drie dingen in waar jij dankbaar voor bent of die jou positief hebben geraakt. Dat kunnen dingen zijn die jij meesterlijk goed hebt gedaan. Maar kleine dingen zijn ook goed: de zon scheen en die aardige automobilist gaf jou voorrang.

  • Verander ‘het lukt nooit’ in ‘het lukt nu nog niet’

Jij en je vriendin leren allebei pianospelen. Maar waar je vriendin met sprongen vooruitgaat, blijf jij steken in oefeningen voor prille beginners. Je kunt het bijltje erbij neergooien en denken: ik kan dit niet. Maar je helpt jezelf meer door te zeggen: ik kan dit nú niet maar ik heb de tijd. Over een jaar gaat het vast al veel beter.

  • Pak (nieuwe) kansen

Wat als je na dat jaar nog steeds weinig vooruitgang hebt geboekt met pianospelen? Of na ettelijke sollicitaties nog steeds niet bent aangenomen voor je droomfunctie? Dan zoekt de optimist naar het volgende ‘best mogelijke’. Misschien heb je meer aanleg om te zingen. Of kom je in aanmerking voor een andere leuke functie. Als optimist weet je dat je altijd kunt leren en ontdekken en altijd een oplossing zult vinden.

  • Trek je niet alle kritiek aan

Als een voetballer een slechte wedstrijd speelde, aan wiens (opbouwende) kritiek heeft hij dan het meest? Die van een willekeurige supporter op de tribune of die van zijn coach? De laatste natuurlijk. Ook jij doet er goed aan je niet ieders kritiek aan te trekken. Kijk van wie het commentaar komt en besluit zelf of je er iets mee doet of niet.

  • Zoek positieve voorbeelden

Een moeilijke jeugd, verslaving of fysieke aandoening. Het kan fijn zijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde meemaken. Zo weet je dat je niet de enige bent. Maar als je met lotgenoten blijft praten over hoe moeilijk jullie situatie is, kom je niet verder. Ga daarom van ‘lotgenoten gezocht’ naar ‘positieve voorbeelden gezocht’: mensen die het probleem hebben overwonnen of er op een goede manier mee hebben leren leven. Van deze mensen kun je leren.

  • Ga van doemdenken naar ‘dankzij’

In verdrietige situaties kun je vaak ook een positieve kant zien. Je oefent dat door je zin te beginnen met ‘dankzij’. Bijvoorbeeld: dankzij mijn ontslag ben ik aan een burn-out ontsnapt. Of: dankzij mijn ziekte heb ik gezien dat ik veel lieve mensen om mij heen heb. Kun je echt niets positiefs aan jouw situatie ontdekken? Vraag een optimist in je omgeving om mee te denken. Dat kan heel verhelderend zijn.

Bron: https://www.gezondheidsnet.nl/

wat ik nog meer doe

Welkom bij Blog Academie Theo-Herbots

Een Blog voor U
Samen Met U
Door U

LEES MEER

Theo-Herbots-Blog-Geeft Uw leven een doel

Een mens zonder Doel is als een Vis zonder water
Hij Sterft
Ik help U om Uw Doel te bereiken

LEES MEER

BLOGGING-TIPS

Onbekend is onbemind
Graag begeleid ik U door de wonderlijke Wereld van Bloggen.
Als U dit gelezen heeft is de kans zeer groot dat U ook begint

LEES MEER

Het verhaal over mijn Fotografie

Het hoe,
Het waarom
En nog veel meer

LEES HET VERHAAL

FOTOGRAFIE-CURSUSSEN-THEO-HERBOTS

Kijk, in wezen zijn jouw intenties ten opzichte van jouw Fotografie goed
Hoewel je mogelijkheden soms overschaduwd worden door niet bepaald geringe invloed van slechte ervaringen, zijn ze heel wat beter dan iemand je ooit liet geloven

LEES MEER

GEZONDHEID

Door de corona-crisis lange tijd stopgezet.
Maar binnenkort zeker ook terug actief
Beter en mooier dan ooit tevoren

LEES MEER

ARMOEDE EEN ONRECHT DAT IEDEREEN KAN OVERKOMEN

Lees de berichten over Armoede.
En wees niet langer blind
Voor dit enorme Maatschappelijk probleem

Lees meer

TIENEN MIJN GELIEFDE STAD

Als fiere inwoner van Tienen
Heb ik reeds wat berichten geplaatst over mijn geliefde stad #Tienen
U kan ze allemaal terugvinden in de inhoudsopgave
Of via de pagina hier beneden

LEES MEER

INHOUD WEBSITE

Al de Rubrieken waar ik reeds in gepubliceerd heb.
Kies Uw rubriek die U wilt bekijken.
En al de berichten komen mooi verzameld naar voor

INHOUD WEBSITE

MIJN LEVENSVERHAAL

Een categorie van berichten die veel succes had, maar om persoonlijke redenen lange tijd mee gestopt.
Maar ik ga er binnenkort terug verhalen aan toevoegen

VERNEEM MEER

CITATEN EN WIJSHEDEN

Nieuw in deze rubriek
Ga ik regelmatig
citaten en wijsheden aanbrengen
die Uw leven positief zullen veranderen

VERNEEM MEER

DE WEG NAAR EEN GELUKKIG LEVEN

In deze nieuwe categorie
Ga ik regelmatig artikels publiceren.
Gezond verstand als Gids
voor een beter leven

LEES MEER

GENIETEN VAN TUINIEREN

Ook deze Rubriek was ooit Belangrijk.
Lange tijd verwaarloosd maar binnenkort terug actief.
Met allerlei Tips, Adviezen en Verhalen.
Maar ook prachtige video’s

LEES MEER

ONLINE-INTERNET-TOOLS

Betaalbare en toch degelijke Internet-Tools
Voor iedereen die op het Internet Actief is.
En wie is dat tegenwoordig niet?
U toch ook?

LEES MEER

BIOLOGISCHE PRODUCTEN

Dranken
Afslanking
Schoonheidsproducten
Sportproductenu

VERNEEM MEER

THEO-HERBOTS-MAAKT UW WEBITE

Waarom kiezen voor mij !!!
Voorbeelden, beschrijving
en veel meer

Verneem Meer

PERMACULTUUR

TUINIEREN MET RESPECT VOOR
DE NATUUR
SAMEN MET DE NATUUR
BINNENKORT OOK TERUG ACTIEF

VERNEEM MEER

THEO-HERBOTS-FANCLUB

Samen met U
Samen door U
Samen door U

VERNEEM MEER

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%