IMMUUNSYSTEEM VERSTERKEN TEGEN VIRUSSEN EN ZIEKTEN

From Dutch to English


immuunsysteem

THEO-HERBOTS

Digitaal Magazine

Op deze pagina wil ik U wat meer inzicht geven rond Covid19

 COVID-19 PANDEMIE, Griepedimie en immuunsysteem

We worden allemaal getroffen door de groeiende COVID-19-pandemie.en nu ook weer de Griepepidemie Het is een ongekende gezondheidsuitdaging en we weten dat mensen en organisaties overal ter wereld willen helpen.

vooraleer meer uitleg te geven nog even dit

Onze nieuwsbrief staat bomvol geweldige Berichten en Tips. Mis ze niet!

Abonneer je op onze nieuwsbrief voor toffe tips, campagnes en nieuwe dingen.

Voeg je bij 17K andere abonnees

Hoe werkt mijn immuunsysteem en hoe versterk ik het?

Je afweersysteem is één van die dingen waar je nooit over nadenkt… tot het niet meer weg te slaan is uit het wereldnieuws.

Tijd dus om je kennis over immuniteit wat op te krikken. 

Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?

Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?

‘Rust, reinheid en regelmaat’, was de leuze van onze oma’s. Weten wij nog welke zelfzorg ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren? Hoe kunnen we ons afweersysteem zo goed mogelijk ondersteunen?

Met deze 10 concrete tips ben je alvast goed op weg om je afweersysteem (immuunsysteem) te versterken:

  1. Beweeg bewust, elke dag minimaal 30 minuten en bij voorkeur in de buitenlucht.
  2. Rook niet en kijk uit met andere giftige stoffen zoals plastics en vluchtige, lichaamsvreemde stoffen uit schoonmaakproducten, luchtverfrissers en deodorant.
  3. Behoud een gezond lichaamsgewicht: beperk alle geraffineerde koolhydraten en eet voldoende eiwitten en essentiële vetten, in combinatie met regelmatige beweging. Wist je dat suiker eten de kracht van je immuunsysteem onmiddellijk vermindert? De hele dag door suikerrijke producten eten is dus geen goed idee.
  4. Wees chronische stress te slim af met bewegings- en ademhalingstechnieken zoals yoga, mindfulness en meditatie, maar ook handwerken of tuinieren.
  5. Maak een prioriteit van je nachtrust en streef naar 7 uur slaap per nacht.
  6. Eet gevarieerde, onbewerkte voeding vol essentiële voedingsstoffen. Lukt het je om meer dan 25 verschillende soorten groenten en fruit per week te eten? Waag je ook eens aan ‘vergeten’ groenten. En let op kleur, want wist je dat felgekleurde groenten (bietjes, rode kool, wortelen) en fruit (bessen, bramen, frambozen) bomvol antioxidanten zitten?
  7. Gelukkig kunnen we dankzij technologie onze vrienden en familie zien en blijven werken. Toch is het – zeker nu – broodnodig om af en toe los te koppelen van dat beeldscherm. Die dagelijkse wandeling is zoveel fijner met aandacht voor je wandelmaatje en de natuur om je heen.
  8. Als de zon schijnt, is het feest! Start je dag met een half uur bewegingsoefeningen in de zon. Voel je het verschil? Een heel andere start van de dag, met een verse dosis zonnekracht (vitamine D). Tip: op YouTube vind je veel inspiratie, zoek bijvoorbeeld op Yoga of Chineng Qigong
  9. Zelfzorg mag je letterlijk nemen: verzorg je huid dagelijks met voedende, zuivere olie op basis van jojoba, amandel of duindoorn. Droom weg bij de geur en geniet van je handen op je huid.
  10. En… ‘last but not least’: verwen jezelf door elke dag iets te doen waar je blij van wordt. Bel een vriend met wie je kunt lachen, kijk een komische serie of kroel je kat. 

6 voedingsstoffen ter ondersteuning van je immuunsysteem

6 voedingsstoffen ter ondersteuning van je immuunsysteem

Het complexe immuunsysteem heeft meerdere specifieke micronutriënten nodig om de fysieke barrières en immuuncellen te waarborgen [1].

Deze voedingsstoffen dragen bij tot de normale werking van het immuunsysteem:

  1. Vitamine D 
  2. Vitamine C 
  3. Zink 
  4. Vitamine A,
  5. seleen en zink 
  6. Vitamine B6,

Hoe werkt het immuunsysteem?

Hoe werkt het immuunsysteem?

Het menselijk lichaam heeft drie niveaus van immuniteit. (immuunsysteem)

Het eerste niveau bestaat uit fysieke barrières 

zoals je huid, slijmvliezen en (tril)haartjes in je neus en luchtwegen. Daarbij produceert je lichaam verschillende bacteriedodende stoffen, denk maar aan maagzuur, urine, speeksel, talg, tranen en transpiratievocht.

Het tweede niveau van immuniteit vernietigt lichaamsvreemde cellen en andere mogelijke ziektekiemen.

Het eerste en tweede niveau van immuniteit zijn aangeboren. Ze zijn niet selectief, dat wil zeggen dat ze geen onderscheid maken tussen de ziektekiemen die ze op afstand houden of vernietigen.

Het derde niveau van immuniteit noemen we de ‘verworven immuniteit’,

omdat het krachtig wordt door training. Het is in tegenstelling tot de eerste twee niveaus zeer selectief en gespecialiseerd.  Elke keer dat je immuunsysteem in contact komt met nieuwe ziektekiemen, leert het bij en wordt het sterker. Daarom geven de immuun-mechanismen van het derde niveau je lichaam langdurige (soms levenslange) bescherming tegen bepaalde infecties. De verworven immuniteit wordt gereguleerd door de zogenoemde T-cellen, dat zijn specifieke witte bloedcellen.
Het verworven immuunsysteem onderscheidt ‘vreemd’ van ‘eigen’ weefsel en kan selectief aanvallen en opruimen. Als je immuunsysteem als ‘vreemd’ reageert op een normale, gezonde weefselstructuur, noemen we dat ‘auto-immuniteit‘.

Een gezonde levensstijl is voor alle niveaus van immuniteit van vitaal belang. Niet in het minst omdat een groot deel van ons immuunsysteem zich in de darmen bevindt…

Immuunsysteem in de darmen?

Immuunsysteem in de darmen?

Het darmslijmvlies beslaat 80% van het totale slijmvlies en staat in contact met het slijmvlies in de neus. Het darmslijmvlies is een belangrijke fysieke grens en deel van het aangeboren immuunsysteem.

Een gezonde darmflora creëert een milieu waarin ziektekiemen zich niet thuis voelen. Daarbij is de darmflora onmisbaar voor een goede vertering en de opname van essentiële voedingsstoffen. Die heeft je immuunsysteem nodig om optimaal te kunnen functioneren. 

Een goede darmfunctie heeft dus een positief effect op de werking van je gehele immuunsysteem. Er zijn echter veel factoren die de darmflora kunnen verstoren. Voor een gezonde darmflora volg je best de tips onder ‘Hoe versterk ik mijn immuunsysteem’. Een voedingsstof die het behoud van een normaal darmslijmvlies ondersteunt, is biotine (probioticum Symbiolact).

Is mijn immuunsysteem verzwakt?

Is mijn immuunsysteem verzwakt?

Een immuunsysteem dat niet optimaal werkt, voelt voor ieder lichaam anders. De één is vatbaarder voor kwaaltjes en infecties, de ander heeft spijsverteringsklachten als intoleranties en allergieën. Ook auto-immuunaandoeningen zijn tekens van een verzwakt immuunsysteem.

Wat zijn de oorzaken van een verzwakt afweersysteem?

verzwakt afweersysteem?

Meer nog dan leeftijd, speelt je levensstijl een belangrijke rol. Onvoldoende slaap, een onevenwichtige voeding en te weinig of net overmatig bewegen, verzwakken je immuunsysteem. Ook stress, roken en alcohol drinken hebben een negatieve invloed.

Waarom zou ik voedingssupplementen gebruiken?

Voedingssupplementen, zijn die echt nodig als ik gezond en gevarieerd eet? Gezond eten is inderdaad de basis, die je nooit kan evenaren met supplementen. Toch blijft het moeilijk om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Ons lichaam heeft door onze veeleisende levensstijl vaak wat extra ondersteuning nodig. 

Benieuwd waarom jij ook baat kan hebben bij het nemen van één of meerdere voedingssupplementen? We sommen het even voor je op. 

  1. Echt evenwichtig eten is moeilijkNaar schatting eet slechts 2% van de mensen werkelijk evenwichtig. Er is in onze voeding een overvloed aan geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetzuren. Daarbij krijgen we vaak te weinig vitamines, mineralen en eiwitten binnen.Een tastbaar gevolg hiervan is dat we vaker moe zijn. Ook het stijgend aantal mensen met overgewicht heeft hiermee te maken.
     
  2. Gezond voedsel bevat minder vitamines en minderalen dan vroeger 
    Al maak je bewust gezonde keuzes, het is niet zeker dat je eten de nodige voedingsstoffen bevat. De kwaliteit van voedsel vermindert door overproductie, het gebruik van kunstmest, verdelgingsmiddelen en conserveringsstoffen. In een sinaasappel zit nu bijvoorbeeld minder vitamine C dan 50 jaar terug. En dat geldt voor veel groenten en fruit.
     
  3. Je hebt last van stressOntken het maar niet: ook jij hebt (soms) stress. Een goede work-life balans behouden is een uitdaging. Tel daar voldoende sporten en een sociaal leven onderhouden bij op, en je weet: het is véél. Bij fysieke en psychische stress heeft ons lichaam meer essentiële voedingsstoffen nodig om goed te functioneren.
     
  4. Je krijgt te weinig zonlicht In ons land is de zon in de winter niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Als je een blanke huid hebt, is het zonlicht tijdens de zomer soms voldoende. Je moet dan wel voldoende buiten komen. Heb je een getinte of donkere huid, dan maak je van nature minder snel vitamine D aan. Ook een oudere huid maakt minder vitamine D aan dan een jonge huid. Niet vreemd dus dat de meesten van ons in de winter een vitamine D-tekort hebben. 
     
  5. Je gunt je lichaam de beste ondersteuning Door de manier waarop we leven, heeft ons lichaam erg veel essentiële voedingsstoffen nodig. Die grote hoeveelheid kan je zelfs met een optimaal eetpatroon niet binnenkrijgen.

Wil je je lichaam zo goed mogelijk ondersteunen, dan is ‘basissuppletie’ een goed idee. Bij basissuppletie neem je een aantal voedingssupplementen, die veelvoorkomende tekorten compenseren en extra behoeften invullen. Met voedingssupplementen bedoelen we: vitamines, mineralen, kruiden en aminozuren.

Suppletie is zeker nodig als je behoort tot één van de risicogroepen voor tekorten:

  • Zwangere vrouwen
  • Topsporters
  • Jonge kinderen
  • 55-plussers
  • Mensen met veel stress
  • Rokers
  • (Langdurig) zieken
  • Bij overmatig alcoholgebruik
  • Iedereen die het grootste deel van de dag binnen zit

Referentie

Een gezonde oefening om uw dag te starten: Do-In

Hoe begin ik met voedingssupplementen?

Bekijk eens deze video van 5 minuten

Start Uw dag met Do-In en Gezond ontbijt

Gezonde recepten

  1. Gombart AF, Pierre  A en Maggini S.A Review of Micronutrients and the Immune System–Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients 2020.

LICHAAMSTRANSFORMATIE

HEEFT NOG
NOOIT ZO LEKKER
GESMAAKT

Al deze recepten zijn te verkrijgen in meerdere talen, klik na het inloggen, gewoon rechtsboven op land en taal

Bekijk de video hier beneden en zie tot wat iemand van ver in de zestig met dit programma nog in staat is

Vooraleer U hier beneden verder leest, nog even dit:

Er word in een voedingsschema mensen aangeraden om twee maaltijden per dag te vervangen, door een voeding-shake.

Dit is evenwel voor gewicht-beheersing.

Voor mensen die zware arbeid leveren, of zwaar aan sporten doen, geef ik het advies om maaltijden niet te vervangen door voeding-shake, maar de voeding-shake eerder te gebruiken als aanvulling op 1 of zelfs twee maaltijden.

Ik bijvoorbeeld, op dagen dat ik zware oefeningen doe zoals hierboven, nuttig ik geen drie maaltijden, maar vier en vul deze dan aan met twee shakes, de rode Thee, en de sporen

KLIK GEWOON OP DE LINKEN EN KIES RECHTS BOVEN UW LAND EN TAAL

SHAKE-RECEPTEN

SHAKE-RECEPTEN

COMPLETE RECEPTEN DOWNLOADEN===>>>

immuunsysteem

PRO MEALS

PRO MEALS

COMPLETE RECEPTEN DOWNLOADEN==>>>

immuunsysteem

COMPLETE MAALTIJDEN

COMPLETE MAALTIJDEN

COMPLETE RECEPTEN DOWNLOADEN===>>>

immuunsysteem

BEVERAGES

ALS AANVULLING OP GEZONDE MAALTIJDEN, KIJK HIER BENEDEN

BODY MANAGEMENT

PERSONAL CARE

Door Blogger-Network-Theo-Herbots

Beste lezer, Mijn naam is Theo-Herbots en ik ben een gepassioneerde blogger en fotograaf uit België. Ik heb altijd al een passie gehad voor het vastleggen van mooie momenten en het delen van mijn ervaringen met anderen. Op mijn blog schrijf ik over allerlei onderwerpen, zoals reizen, lifestyle, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het belangrijk om mensen te inspireren en te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Naast mijn blog ben ik ook actief als fotograaf. Ik maak graag foto's van de natuur, steden en mensen. Mijn doel is om de schoonheid van het leven vast te leggen en anderen te laten zien hoe mooi de wereld kan zijn. Ik hoop dat je door het lezen van mijn blog en het bekijken van mijn foto's geïnspireerd raakt en geniet van al het moois dat het leven te bieden heeft. Met vriendelijke groet, Theo-Herbots Ps: Het zou Geweldig 👍zijn 1)indien U een reactie zou willen geven hier beneden 2) Mijn berichten zou willen delen op Sociale-Media met de Deelknoppen onder elk Bericht Alvast bedankt 😀💞

WEES NIET VERLEGEN, SCHRIJF HIER BENEDEN ⬇️⬇️ UW REACTIE ZIJ IS VAN HARTE WELKOM

Follow || Volg

Thanks || Bedankt

Follow us on Social Media

Ontdek meer van #Theo-Herbots-Blogger & Fotograaf -Photographer

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder