woman crying

Vandaag 8 jaar geleden iemand verloren door zelfdoding

Het verliezen van iemand door zelfdoding kan heel erg pijnlijk en moeilijk te plaatsen zijn. Als nabestaande word je overspoeld door heftige emoties en blijf je achter met een hoop vragen.

Het verliezen van iemand door zelfdoding kan voelen als een klap in je gezicht. Je kunt als nabestaande met allerlei vragen achterblijven en het kan voelen alsof je in een achtbaan van emoties zit. Wie iemand verliest door zelfdoding is niet alleen ‘nabestaande’, maar in zekere zin ook ‘slachtoffer’. Slachtoffer worden houdt in dat je geconfronteerd werd met een schokkende gebeurtenis. Het voelt onrechtvaardig.

Vandaag 8 jaar geleden iemand verloren door zelfdoding

Het verlies van een dierbare persoon door zelfdoding kan voor veel nabestaanden aanvoelen als een aardbeving of een allesverwoestende storm. Het kan anders, groter en abnormaler aanvoelen dan een ‘gewone’ verlieservaring. Een zelfdoding roept veel gevoelens op. Je kunt je schuldig voelen en denken dat je foute dingen hebt gezegd of dat je niet genoeg hebt geholpen. Je kunt je schamen en denken dat mensen een fout beeld van jou of de overledene krijgen. Je kunt boos zijn op de overledene omdat die je niet in vertrouwen nam en je achterliet met je verdriet of op de omgeving of de hulpverlening omdat die de zelfdoding niet kon voorkomen. Je kunt bang zijn dat het nog eens gebeurt in je omgeving2

Vandaag 8 jaar geleden iemand verloren door zelfdoding

Wanneer een dierbare uit het leven stapt, blijf je als nabestaande met heel veel emoties, gedachten en vragen achter. Je start een intens rouwproces dat anders aanvoelt en anders is dan andere verlieservaringen. Het is belangrijk om te weten dat je verdriet volstrekt normaal is. Na de dood van een geliefde is het normaal om verdrietig en overstuur te zijn of om je verloren te voelen. Wees niet boos op jezelf omdat je je verdrietig voelt. Zeg niet tegen jezelf dat je je ‘groot moet houden’ of het verlies moet overwinnen.

Er zijn verschillende manieren waarop je je emoties kunt uiten na het verlies van een dierbaar iemand door zelfdoding. Het is belangrijk om te weten dat rouw normaal is. Rouw is heel pijnlijk om te ervaren. Maar het is nodig om door die pijn heen te gaan, zodat je kunt gaan helen en verder kunt gaan terwijl je enorm veel verloren hebt.

Het is belangrijk om erover te praten met vrienden, familieleden of iemand anders die je vertrouwt. Als je iemand kent bij wie je je veilig en gehoord voelt, praat dan over je verlies, verdriet, en je wanhoop, keer op keer. 

Vandaag 8 jaar geleden iemand verloren door zelfdoding

Al wat ik hierboven heb neergeschreven is zoals ik het heb waargenomen bij anderen die iemand op dezelfde manier verloren hebben. Voor mij is het verwerken vooral deze Blog. Als ik daar mee bezig ben heb ik geen tijd om te piekeren en kan ik bovendien mijn emoties van pijn en verdriet van me afschrijven..

Iemand verliezen door een ongeval is erg, iemand verliezen door een ziekte is erg, maar iemand verliezen door zelfdoding, dan komt men in een spiraal zoals hierboven neergeschreven.

Daardoor is het niet makkelijk om er met iedereen over te praten omdat anderen die dit niet hebben ervaren niet kunnen begrijpen dat het zo is zoals ik hier heb neergeschreven, daardoor ontstaat er onbegrip.

Bovendien, mensen die er wel begrip voor hebben, het aanvoelen, kunnen jammer genoeg alleen diegenen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Ikzelf kan me Gelukkig prijzen dat ik een aantal mensen heb die me volledig begrijpen en me ook steunen in deze moeilijke ogenblikken.

Mijn oprechte dank aan hen


Ik wil in het middelpunt zijn van jouw hele wezen. Als jij je aandacht op Mij richt, verdrijft mijn vrede al je angsten en zorgen. Zij zullen je omsingelen, op zoek naar een ingang, dus blijf op je hoede. Stel vertrouwen en dankbaarheid aan als wachters; zij zullen je angst terugdringen voordat hij voet aan de grond kan krijgen. Mijn liefde laat geen ruimte voor angst. Mijn liefde schijnt voortdurend over je. Rust in mijn liefdeslied, terwijl Ik je zegen met een stralende vrede. Richt je hele wezen erop om Mij lief te hebben en te vertrouwen.
2 Thess.3:16, 1 Joh. 4:18

Door Blogger-Network-Theo-Herbots

Beste lezer, Mijn naam is Theo-Herbots en ik ben een gepassioneerde blogger en fotograaf uit België. Ik heb altijd al een passie gehad voor het vastleggen van mooie momenten en het delen van mijn ervaringen met anderen. Op mijn blog schrijf ik over allerlei onderwerpen, zoals reizen, lifestyle, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het belangrijk om mensen te inspireren en te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Naast mijn blog ben ik ook actief als fotograaf. Ik maak graag foto's van de natuur, steden en mensen. Mijn doel is om de schoonheid van het leven vast te leggen en anderen te laten zien hoe mooi de wereld kan zijn. Ik hoop dat je door het lezen van mijn blog en het bekijken van mijn foto's geïnspireerd raakt en geniet van al het moois dat het leven te bieden heeft. Met vriendelijke groet, Theo-Herbots Ps: Het zou Geweldig 👍zijn 1)indien U een reactie zou willen geven hier beneden 2) Mijn berichten zou willen delen op Sociale-Media met de Deelknoppen onder elk Bericht Alvast bedankt 😀💞

Eén gedachte over “Vandaag 8 jaar geleden iemand verloren door zelfdoding ||Lost someone to suicide 8 years ago today”

WEES NIET VERLEGEN, SCHRIJF HIER BENEDEN ⬇️⬇️ UW REACTIE ZIJ IS VAN HARTE WELKOM

Follow || Volg

Thanks || Bedankt

Follow us on Social Media

Ontdek meer van #Theo-Herbots-Blogger & Fotograaf -Photographer

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder