• WELKOM OP DEZE UNIEKE BLOG

  Welkom op deze geweldige Blog

  Award Winning blogIk ben hier om te helpen

  Creativiteit is Intelligentie die Gelukkig maakt


  Dat is Wat Theo-Herbots
  Doet voor U
  Samen met U
  Samen door U

  Neem daarbij mijn Rebelse karakter om dingen “ANDERS” te doen dan “ANDEREN” En U komt tot een “ENIG” en “UNIEKE INHOUD EN UNIEK CONCEPT

  THEO-HERBOTS-COFOUNDER VAN DIT UNIEK CONCEPT

 • TRANSLATE INTO 110 LANGUAGES

Armoede in Vlaanderen | Deel 2 | Poverty in Flanders Part 2

For those who see this message on Social Media, you can read this message on my Blog in 110 languages

Alhoewel de video hier beneden reeds staat in mijn eerste bericht Armoede in Vlaanderen, vindt ik hem toch zo passend dat ik hem herhaal in dit bericht als inleiding

Dit is het vervolg, hier ga ik de verschillende soorten van Armoede beschrijven

Met hetgeen dat ik nu ga publiceren, ga ik me de wrok van heel wat mensen op de hals halen, maar daar lig ik niet over wakker, sommige dingen moeten nu eenmaal publiek worden gemaakt, wilt men verzwegen onrecht rechtzetten

Toen ik vorige week op een vergadering aanwezig omtrent Sociaal wonen in Tienen, heb ik het aangehaald dat er volgens mij drie soorten van armoede zijn en dat men deze mensen allen appart moet benaderen.
Men keek me verbaasd aan, maar er werd aandachtig naar geluisterd.


Hier volgen de drie soorten van armoede.

 1. De armen die in hun leven serieuze opleidingen hebben genoten, die een zekere welstand hebben gekend, maar die door tegenslagen (al dan niet door hun eigen fout), in de armoede zijn terechtgekomen.
 2. De armen die van generatie op generatie in de armoede zitten en die nooit iets anders hebben gekend
 3. De vluchtelingen.

Ik wil hier niemand uit deze drie categorieën met de vinger wijzen, of ik wil zeker niet beweren dat de ene beter is dan de andere

Ik ga deze drie categorieën van mensen de volgende dagen elk in een appart artikel beschrijven, een vierde artikel zal gaan omtrent scheefgegroeide verhoudingen tussen de benadering en de begeleiding, zowel, door Overheids-Instanties als door andere, waardoor er spanningen ontstaan tussen deze drie groepen

Zoals De Romeinen

“Verdeel en Heers”

Vandaag de beschrijving van de eerste categorie, en hoe zij met hun armoede omgaan

De armen die een zekere welstand in hun leven hebben genoten

De toestand van deze mensen is het minst benijdenswaardig

Ik ga hier beneden beschrijven waarom

Van armoede naar welstand evolueren kan heel deugdzaam zijn en went vlug

Van Welstand in armoede vervallen dat went NOOIT !!!

Iemand die van kindsbeen af nooit iets tekort gehad heeft, steeds voldoende en gezonde voeding, fatsoenlijke kleren, ontspanning, medische zorgen, tandverzorging…. kortom alles wat iemand nodig heeft om een fatsoenlijk leven te hebben, en dan…..niets meer.

Om hier een duidelijk beeld omtrent te geven, zal ik het verhaal brengen van iemand  die dit heeft meegemaakt, niet elk geval is hetzelfde, maar de lijn in dit verhaal komt grotendeels overeen met alle gevallen van mensen uit deze categorie.

Hier volgt het verhaal

Een man die weliswaar niet in Luxe was grootgebracht, maar die toch nooit echte armoede had gekend, begon na zijn Humaniora te werken bij een overheidsbedrijf.

Vooruitstrevend zoals hij was, deed hij zijn taak, deed regelmatig mee aan overheidsexamens en klom op tot niveau 1 (Universitijtsniveau)

Hij trouwde, werd vader van twee kinderen, deed nog allerlei klusjes bovenop, schaftte zich een oude boerderij aan, verbouwde die helemaal tot een luxeoord met Finse Sauna voor zes personen, Turkse Sauna voor vier personen, Yacuzzi voor zes personen en dat allemaal in één grote ontspanningsruimte.

Hij ging met zijn gezin regelmatig op uitstap en op restaurant, zij maakten samen prachtige reizen en nog veel meer, maar dan na zesentwintig jaar huwelijk, begint zijn vrouw een relatie met een anderee man en …

Dit is maar een voorbeeld van hoe iemand van welstand in bittere armoede kan terechtkomen, maar het is wel een oorzaak die steeds meer en meer voorkomt. Alleenstaande Moeders die het moeilijk hebben om te overleven.

Of Vaders die plots alle levenskosten alleen moet dragen en plots ook nog eens een grote som alimentatie 

Ik ga hier niet het hele verhaal van die man doen, maar ga over tot de uiteindelijke situatie waarin hij terechtgekomen is

Typerend voor dergelijke mensen is, dat zij in een neerwaartse spiraal terechtkomen, dat de ene ellende en tegenslag de andere opvolgt en dat het een groep van mensen is die veelal overgaan tot allerlei verslavingen en ook Suïcide.

Maar nu het vervolg van het verhaal.

Elke echtscheiding kost geld

Ik ga hier geen details geven, die hou ik voor het vierde verhaal, maar in elk geval, van een prachtig duur huis moest hij naar een huurhuis en dan begint het.

Niet alleen was dit een enorme aanpassing, ook financieel werd het een zware aderlating, daar waar hij vroeger geen huur moest betalen, ging er nu plots elke maand 600€ huur van zijn pensioen af (en dat is in de stad waar hij woont nog zeer goedkoop) ook moest hij plots voor alle kosten, verwarming, electriciteit, water…..

Door dit alles kon hij het zich financieel niet meer permitteren om nog naar feestjes te gaan, op reis te gaan en…..zijn familie en vrienden lieten hem in de steek omdat hij niet meer met de hoop meekon.

Komt er nog eens bij dat hij gestraft werd, omdat hij zijn hele leven hard had gewerkt en daardoor een hoog pensioen had

Inderdaad een Straf, Waarom?

In Vlaanderen is het de gewoonte dat om Allerlei sociale tussenkomsten te verkrijgen men niet boven een zekere limiet van inkomen mag komen.

Dit brengt evenwel spanningen mee tussen de drie categorieën van armen.

Hoge inkomens genieten niet van

 • Sociale Huisvesting
 • Sociaal tarief op water, electriciteit en verwarming
 • Allerlei andere voordelen ook niet

Lage uitkeringen genieten wel van

 • Wel Sociale Huisvesting
 • Wel sociaal tarief op water, electriciteit en verwarming
 • Wel heel wat Sociale voordelen zoals, gratis voedselpaketten en veel meer

Neem deze vergelijking niet verkeerd op, ik gun het de mensen die al die voordelen krijgen tenvolle

Maar ik vindt dat iemand die werkt voor zijn loon, of die zijn ganse leven gezwoegd heeft voor een pensioen, het recht heeft om op het einde van de maand, na aftrek van zijn / haar vaste kosten (water, electriciteit, huishuur, verwarming) op zijn minst evenveel kan overhouden om verder van te leven als diegenen die een uitkering (om welke reden dan ook , werkloos, invaliditeit…) al die voordelen geniet zodat hij / zij na aftrek van vaste kosten aan sociaal tarief van zijn / haar uitkering, tijdens de maand meer kan overhouden  voor andere kosten.

Wat mij enorm stoort?

Als diegenen van de categorie die ik hier beschrijf, deze vergelijking durven aankaarten bij bepaalde instanties, dan krijgen zij constant te horen

“Ge moogt geen vergelijkingen maken”, alle gevallen zijn verschillend

Om dan even later te horen, (als men het verder heeft over zijn eigen moeilijke financiële toestand)

“Gij moogt van geluk spreken, want er zijn mensen die een veel lager inkomen hebben dan gij”

Dergelijke reacties zijn Hypocriet, Doorzichtelijk, MAAR SNOEREN U WEL DE MOND

Ik ga het hier verder bij laten, de volgende categorie die ik ga beschrijven is de categorie van armen die van generatie op generatie in armoede blijven in het bericht “Armoede in Vlaanderen | deel 3 “

Om uiteindelijk in het vijfde bericht het verder uit te werken hoe volgens mij, er kan aan gewerkt worden dat de enorme verschillen kunnen worden weggewerkt, “zonder dat bepaalde groepen al te hard worden aangepakt ten voordele van de andere groepen”

Wilt U verder op de hoogte blijven van mijn andere artikelen, schrijf U dan in op De Nieuwsbrief. Ik haat Spam evenzeer als U en Uw gegevens zullen niet gedeeld worden met derden en U kan zich ten allen tijde simpel terug uitschrijven.

VERLIES VAN EIGENWAARDE EN RESPECT VAN ANDEREN

Iemand die van welstand in armoede terechtkomt, verliest zijn vrienden omdat hij / zij financieel niet meer aan dezelfde activiteiten kan meedoen zoals vroeger.

Iemand die van welstand in armoede terecht komt kan ook moeilijk terecht bij andere armen om daar nieuwe vrienden te zoeken.

Bij de enen is hij te min, bij de anderen ook niet, door zijn vroegere welstand.

Gevolg, Hij / Zij valt tussen schip en wal

Het volledige interview, van de persoon wie ik hierboven als voorbeeld heb aangehaald, verschijnt later, nadat ik de drie categorieën heb beschreven. Wilt U op de hoogte blijven? schrijf U in op de nieuwsbrief

classic

Bezoek al de berichten in deze categorie

Armoede

Door dit alles, wordt dit in vele gevallen een drang tot Suicide

Bladwijzer de permalink.

Over Theo Herbots

Fotografie: avonturen mee naar huis brengen Waar ontdekking nooit stopt Als een professionele Landschapsfotograaf met een thuisbasis in Tienen, is mijn camera altijd mijn gids. Ik heb vele jaren besteed aan het perfectioneren van mijn fotografietechnieken, maar er is altijd iets nieuws te ontdekken en te leren. Mijn camera en ik De wereld ontdekken Onze levens, onze landschappen en onze natuurlijke wonderen zorgen voor ongelooflijk veel inspiratie. Ik heb het geluk al dat moois door mijn lens te mogen bewonderen en dit te kunnen delen met vrienden, familie en gelijkgestemden. Sinds mijn jeugd heb ik het geluk gehad om fenomenale avonturen te beleven en heb ik mijn reizen gaandeweg gedocumenteerd.

Bedankt voor het langskomen - Zou het leuk vinden om te horen wat je ervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Blijf geïnformeerd Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

  Wilt u weten wat ons bezighoudt? . U kunt op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van deze Website door u aan te melden voor de nieuwsbrief.
  We houden onze abonnees op de hoogte van het laatste nieuws, aankomende evenementen, allerlei tips, evenementen , speciale activiteiten en nog veel meer.
  Wij houden evenmin van "SPAM" als U
  Uw gegevens worden "NIET" gedeeld aan derden

  Voeg je bij 5.080 andere abonnees

 • EERSTE MAAL OP DEZE BLOG? BEKIJK DAN DEZE VIDEO

 • STATISTIEKEN LIEGEN NIET DIT ZIJN DE CIJFERS SINDS JUNI 2018 EN WORDEN DAGELIJKS AUTOMATISCH BIJGEWERKT

  Free counters!
 • SITE BEZOCHT IN DEZE LANDEN

  Free counters!
 • WAAROM INSCHRIJVEN OP DE NIEUWSBRIEF

 • WHY SUBSCRIBE TO THE NEWSLETTER

 • Blijf geïnformeerd Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

  Wilt u weten wat ons bezighoudt? . U kunt op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van deze Website door u aan te melden voor de nieuwsbrief.
  We houden onze abonnees op de hoogte van het laatste nieuws, aankomende evenementen, allerlei tips, evenementen , speciale activiteiten en nog veel meer.
  Wij houden evenmin van "SPAM" als U
  Uw gegevens worden "NIET" gedeeld aan derden

  Voeg je bij 5.080 andere abonnees

 • DE TALRIJKE “GRATIS” TIPS EN ADVIEZEN KOSTEN TIJD EN GELD

  Steun deze blog met een kleine Bijdrage

  Het bijhouden van deze Blog kost Tijd, Energie en Geld. Elke "Vrijwillige" bijdrage kan me helpen om nog betere diensten te verlenen waar Iedereen van mee-geniet en zodat deze Prachtige Stad Wereldwijd bekend geraak. Alvast bedankt Theo-Herbots

  €5,00