• Blijf geïnformeerd Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

  WORD LID 😀😍
  DOE MEE 💙
  Het heeft veel voordelen om lid te worden van deze Blog✅
  Wilt u weten wat ons bezighoudt? ✅.
  U kunt op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van deze Website door u aan te melden voor de nieuwsbrief. ✅
  We houden onze abonnees op de hoogte van Het laatste nieuws,✅
  Aankomende evenementen,✅
  Allerlei tips,✅
  speciale activiteiten✅
  En nog veel meer.✅
  Wij houden evenmin van "SPAM" als U ✅
  Uw gegevens worden "NIET" gedeeld aan derden;✅
  U ZAL ER GEEN SPIJT VAN KRIJGEN ❗❗

  Voeg je bij 5.160 andere abonnees

COVID19-WAT JE ZELF KAN DOEN ||COVID19-WHAT YOU CAN DO YOURSELF

‘Topdokter’ T’Sjoen: “DIT is het enige wat je zélf kan doen om kans op ziekenhuisopname te verkleinen”

 

© Metro

COVID19-WAT JE ZELF KAN DOEN

Volgens endocrinoloog Guy T’Sjoen, die we vooral bekennen uit ‘Topdokters’, is er een eenvoudige manier om je weerstand tegen corona op te krikken: een beetje vermageren. We weten vanuit de ziekenhuiscijfers immers dat overgewicht en obesitas risicofactoren zijn voor een ernstige coronabesmetting. Dokter T’Sjoen legt in Het Laatste Nieuws uit hoeveel je juist moet vermageren om weer ‘veilig’ te zitten.

De ziekenhuiscijfers liegen er niet om: wie overgewicht (vanaf een BMI hoger dan 25) of obesitas (vanaf een BMI hoger dan 30) heeft, loopt meer kans om ernstig ziek te worden en op intensieve zorgen te belanden. Volgens Sabeth De Waele, hoofd Intensieve Geneeskunde van het UZ Brussel, is obesitas een cruciaal kenmerk van het profiel van de gemiddelde coronapatiënt. Ook endocrinoloog Guy T’Sjoen ziet dat op de corona-afdeling van ‘zijn’ UZ Gent dat 60% van de patiënten op intensieve zorgen overgewicht hebben.

“Iets vermageren als je overgewicht of obesitas hebt, is een essentiële maar tot nu toe ontbrekende coronamaatregel – naast regelmatig handen wassen, mondmaskers dragen en afstand houden”, klinkt het dan ook bij T’Sjoen. “In Vlaanderen is dit heel relevant, want de helft van de Vlamingen heeft overgewicht en 16% heeft obesitas.”

COVID19-WAT JE ZELF KAN DOEN Geen te grote inspanningen nodig

Geen te grote inspanningen nodig

Maar hoeveel moet je dan juist vermageren? Zo’n 5% is al voldoende, zegt T’Sjoen in een interview met Het Laatste Nieuws. “Als je 100 kilogram weegt, probeer dan te vermageren tot je 95 weegt. Daarvoor zijn geen al te grote inspanningen nodig. Met meer en frequenter bewegen en gezonder eten kom je reeds een heel eind. Tegen kerstmis kan je al een mooi resultaat hebben.”

“Vermageren zorgt ervoor dat je immuunsysteem verbetert. Een lager gewicht zal niet verhinderen dat je een Covid-19-infectie oploopt, maar áls je het doormaakt, is de kans op een ernstiger verloop van de ziekte kleiner”, klinkt het. Met welk percentage die kans dan verkleint, weten we nog niet. “Maar nu gewicht verliezen is wel het enige dat je zélf kan doen om te zorgen dat je kans om op intensieve zorgen te belanden niet toeneemt.”

Waarom overgewicht zwakker maakt

Waarom overgewicht zwakker maakt

Natuurlijk heeft nog steeds 40% van de coronapatiënten op intensieve zorgen een normaal gewicht, maar overgewicht is dus toch een hele belangrijke factor voor de ernst van een coronabesmetting. Hoe komt dat?

Hormoonspecialist Guy T’sjoen. Foto Belga / J. D’Hollander

© Aangeboden door Metrotime Hormoonspecialist Guy T’sjoen. Foto Belga / J. D’Hollander

Ten eerste hebben mensen met overgewicht vaker ook andere gezondheidsproblemen, zoals een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of (aanleg tot) suikerziekte, legt T’Sjoen uit. “Als daarbovenop nog eens een Covid-19-infectie komt, wordt het lastiger.”

Maar er zijn ook andere redenen. “Het is moeilijker om zwaarlijvige patiënten goed te beademen. De vetmassa in de buik drukt op de borstkas, waardoor de longen minder goed opengezet kunnen worden”, aldus de hormoonspecialist. Ook bevat vetweefsel ACE2-receptoren, een soort antennes die het coronavirus kunnen oppikken. “Als je veel vetweefsel hebt en dus heel veel van die toegangspoorten waarlangs het virus kan binnendringen, krijg je een veel ernstigere infectie”, zegt T’Sjoen.

COVID19-WAT JE ZELF KAN DOEN Psychologen

Psychologen

“Daarnaast weten we dat mensen met overgewicht al een verhoogd risico hebben op een trombose, en ook Covid-19-patiënten krijgen sneller een trombose. Ten slotte is het zo dat mensen met obesitas een chronische, lichte ontsteking hebben. Dat merken we altijd tijdens het bloedonderzoek. Door die chronische ontsteking hebben deze patiënten een verstoorde immuunreactie.”

T’Sjoen hoopt op intiatieven vanuit de federale regering om het gemiddelde gewicht van de Belgen naar beneden T’Sjoen voegt er nog wel aan toe dat ze zich vooral op mensen met overgewicht richten. Die kunnen makkelijk zelf aan de slag, eventueel met begeleiding van een diëtist. Bij mensen met obesitas is de zaak complexer en moeten ook dokters, bewegingsexperten en psychologen ingeschakeld worden.Lees ook: Daarom overlijden zo weinig Indiërs aan het coronavirus

Het bericht ‘Topdokter’ T’Sjoen: “DIT is het enige wat je zélf kan doen om kans op ziekenhuisopname te verkleinen” verscheen eerst op Metro.

COVID19-WAT JE ZELF KAN DOEN

LEES ALLE BERICHTEN OVER COVID19

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Over Theo Herbots

Welkom bij Theo-Herbots- De bron waar je altijd op kunt vertrouwen 💙Mijn eigen passieproject dat gevuld is met unieke en boeiende content.💥 Ontdek mijn website en alles wat ik te bieden heb; misschien zal ik ook jouw eigen passies doen ontbranden.❤ VERGEET NIET HIER BENEDEN EEN REACTIE TE GEVEN ZODAT IK WEET WAT U HET MEESTE BOEIT EN WELKE AANPASSINGEN AAN DE BLOG KAN AANBRENGEN✅✅ EN OOK EENS VOLLEDIG NAAR BENEDEN TE SCHROLLEN, ZODAT U GEEN BELANGRIJKE INFORMATIE 💌 MIST THEO 😀😍

Bedankt voor het langskomen - Zou het leuk vinden om te horen wat je ervan vindt! Als ervaren en bedreven Fotojournalist streeft Theo-Herbots-Foto-Journalist er altijd naar om zijn services zo goed mogelijk te verbeteren. Feedback helpt Theo-Herbots-Foto-Journalist beter te begrijpen waar zijn Lezers naar op zoek zijn, zoals de nieuwste technologische ontwikkelingen en trends in de fotojournalistiek. Gezondheid of eender wat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • SITE BEZOCHT IN DEZE LANDEN

  Free counters!
 • STATISTIEKEN LIEGEN NIET DIT ZIJN DE CIJFERS SINDS JUNI 2018 EN WORDEN DAGELIJKS AUTOMATISCH BIJGEWERKT

  Free counters!
 • MEER OVER MIJ

 • WAAROM INSCHRIJVEN OP DE NIEUWSBRIEF

 • WHY SUBSCRIBE TO THE NEWSLETTER

 • Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

  Voeg je bij 5.160 andere abonnees

 • MIJN BLOG IS MINDER LEUK ZONDER U
  IK BEN EEN STUDENT VAN HET LEVEN; IK ZIE SCHOONHEID IN DE NATUUR, MENSEN EN DE WERELD OM ME HEEN, KLEINE DETAILS EN COMPLEET ZICHT. 
  ZONDER HET VERMOGEN OM EEN IDEE OF CONCEPT TE VERWEZENLIJKEN, ZOU KUNST NIET BESTAAN. 
  MIJN WERK IS EEN CONSTANTE ZOEKTOCHT NAAR DE BESTE MANIER OM DE IDEEËN DIE IK HEB OVER MEZELF EN DE WERELD WAARIN IK LEEF TE INTERPRETEREN. 
  IK BEPERK ME NIET TOT ÉÉN MEDIUM, STIJL OF CONCEPT. 
  INSPIRATIE EN IDEEËN VERANDEREN. 
  MIJN KENNIS VERANDERT EN GROEIT. ELK STUK DAT IK MAAK, IS TEGELIJKERTIJD EEN VERLENGSTUK VAN HET VERLEDEN, WAAR IK VANDAAN KOM EN WAT IK HEB GELEERD, EN EEN VOORUITBLIK OP DE TOEKOMST, WAAR IK HEEN GA. 
  IK BESCHOUW MEZELF NIET ALLEEN ALS EEN FOTOGRAAF, ZOALS SOMMIGEN MISSCHIEN DENKEN ALS ZE NAAR MIJN WERK KIJKEN.
  IK BEN EEN SCHRIJVER, EEN FOTOGRAAF, EEN KUNSTENAAR EN GEZONDHEIDSADVISEUR. 
  ALS EEN BEZOEKER EVEN STILSTAAT OM EEN FOTO, EEN FOTOCOLLAGE OF EEN ANDER WERK DAT IK HEB GEMAAKT OP MIJN BLOG, TE BEKIJKEN EN EROVER NA TE DENKEN, DAN BEN IK IN MIJN WERK GESLAAGD.
  BEKIJK DIT HELE BERICHT AUB
 • BLIJF GEÏNFORMEERD

  ABONNEER JE OP DIT BLOG D.M.V. E-MAIL
  WILT U WETEN WAT ONS BEZIGHOUDT? .
  U KUNT OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN VAN DEZE WEBSITE DOOR U AAN TE MELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF.

  WE HOUDEN ONZE ABONNEES OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS, AANKOMENDE EVENEMENTEN, ALLERLEI TIPS, SPECIALE ACTIVITEITEN EN NOG VEEL MEER.

  WIJ HOUDEN EVENMIN VAN “SPAM” ALS U UW GEGEVENS WORDEN “NIET” GEDEELD AAN DERDEN

  VOEG JE BIJ DE MEER DAN 5.000 ANDERE ABONNEES

  DOE ZOALS ZIJ

 • IK HEB OOK REEDS IN DEZE GEPUBLICEERD

 • weinigen hebben er in geloofd

 • Meest recente berichten