• WELKOM OP DEZE UNIEKE BLOG

  Welkom op deze geweldige Blog

  Award Winning blogIk ben hier om te helpen

  Creativiteit is Intelligentie die Gelukkig maakt


  Dat is Wat Theo-Herbots
  Doet voor U
  Samen met U
  Samen door U

  Neem daarbij mijn Rebelse karakter om dingen “ANDERS” te doen dan “ANDEREN” En U komt tot een “ENIG” en “UNIEKE INHOUD EN UNIEK CONCEPT

  THEO-HERBOTS-COFOUNDER VAN DIT UNIEK CONCEPT

 • TRANSLATE INTO 110 LANGUAGES

Hoe fotgrafeer je insecten? ||How do you photograph insects?

how to photograph insects

macrofoto van vlieg

Hoe fotografeer je insecten?

Xpozer draait deze maand om dieren. Natuurlijk vraagt dit om een dierlijk themaartikel. Denkt je geest ook meteen aan harige konijntjes en schattige puppy’s? Onze huisdieren bieden ons natuurlijk vele, vele mooie fotomogelijkheden.

Maar heb je je ooit verdiept in de wereld van insecten? Ze zijn misschien niet altijd zo schattig, ze zijn eigenlijk heel interessant! Hoe fotografeer je insecten? Macro lenzen zijn ideaal voor het fotograferen van kleine griezelige crawlies!

Foto’s van insecten geven me altijd de kriebels, maar tegelijkertijd fascineren ze. Macro fotografie maakt het mogelijk om details te zien die je misschien nog nooit anders hebt gezien. Wat is de beste manier om insecten te fotograferen? En zou je je muur versieren met een gigantisch insect?

En zou je je muur versieren met een gigantisch insect?

Macrolens

Macrolens

Het antwoord op de vraag ‘Hoe fotografeer je insecten?’ is eigenlijk heel simpel. Met behulp van een macro lens!

Macro lenzen maken het mogelijk om echt dicht bij uw onderwerp te komen. Je scherptediepte is erg klein, dus het vergt wat oefening om alles goed te krijgen.

Gebruik een statief en zorg ervoor dat je weet wat de werkafstand van je lens is. De werkafstand is de ideale afstand tussen het onderwerp en de voorkant van de lens. Lees hier eens over voor de aankoop van uw lens, als macro lenzen kan echt prijzig.

Check out macro zoom lenzen, ze zijn echt handig bij het fotograferen van insecten. Het helpt te voorkomen dat het je insecten wegjaagt door te dicht te komen.

Beeldstabilisatie is ook een functie die je erg gelukkig zal maken. Het helpt ongewenste bewegingsonscherpte te voorkomen. De kleinste beweging kan rampzalig zijn voor uw macrofoto.

Insecten fotograferen zonder macrolens?

Insecten fotograferen zonder macrolens?

Zoals eerder vermeld, macro lenzen zijn duur. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven. Er zijn adapter ringen die uw ‘normale’ lens geschikt maken voor macro fotografie en er zijn zelfs ringen die het mogelijk maken om uw ‘normale’ lens omgekeerd te gebruiken om een macro lens te simuleren.

Doe je onderzoek voordat je koopt. Er zijn meerdere budget vriendelijke opties die er zijn.

Licht, camera, insect, actie!

Licht, camera, insect, actie!

Wanneer u een lens hebt gekozen, kan u beginnen met het maken van macrofoto’s.

Het leuke van macrofotografie is dat je het overal doen! Je hebt een behoorlijke hoeveelheid licht nodig, dus het is het beste om overdag te schieten, bij voorkeur op je balkon of in de tuin, om zoveel mogelijk licht te krijgen.

Ergens tussen je planten, staat er een prachtig insectje te wachten om gefotografeerd te worden. Of misschien zelfs een lelijke. Want, om eerlijk te zijn, er zijn ook veel lelijke insecten! Heb je ooit een close-up van een lieveheersbeestje gezien? Ja, zo schattig zijn ze eigenlijk niet.

macro photo of a ladybug

Hoe werkt het?

We hebben een stappenplan opgesteld en u wat advies gegeven.

Stap 1: Vind je onderwerp

De beste fotografie onderwerpen zijn degenen die u verrassen. Net als het kleine ladymonster op de foto hierboven. Een ander goed voorbeeld is de spin (oke, oke, het is technisch gezien geen insect, maar dat maakt het niet een minder interessant onderwerp).

macro photo of a spider

Zorg ervoor dat je je onderwerp niet schrikt. Veel dieren zullen vluchten als je te dichtbij komt.

Maak geen onverwachte bewegingen en beweeg rustig om geen bladeren of takken in de buurt aan te raken. Uw onderwerp moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor u. Je moet plaats kunnen hebben om te buigen en hurken om de beste foto’s te krijgen.

Stap 2: Kies de juiste instellingen

Met macrofotografie is het erg belangrijk om precies goed te focussen, omdat je maar een kleine scherptediepte hebt.

Mess it up slechts een fractie en het beeld mislukt. Tenzij u zich wilt concentreren op een bepaald detail (bijvoorbeeld een vleugel van een vlieg), richt u zich altijd op de ogen.

Het geeft de kijker een griezelig, onrustig gevoel wanneer de ogen onscherp zijn.

De how-do-I-do-dat-checklist:

 Kies een klein diafragma (hoog f-getal).

 Kies een korte sluitertijd (1/100 of kleiner).

✓ Je moet wat licht toevoegen, want een klein diafragma en een korte sluitertijd resulteert in donkerdere foto’s.

✓ Je ISO omhoog om genoeg licht te vangen.

✓ Handmatige scherpstelling zal nodig zijn voor deze precieze taak.

photo of changing settings on a camera

Stap 3: Kies de beste foto (wat maakt een macrofoto succesvol?)

Hoe fotografeer je insecten op een interessante manier? Dit zijn de belangrijkste factoren:

 1. Focus goed

  Het is zo jammer als je focus is net achter dat oog of voor die mooie vleugel. Controleer altijd al uw instellingen en scherpstellen handmatig. Gebruik een statief om teleurstellingen te voorkomen.
 2. Een mooie achtergrond

  De achtergrond van het onderwerp speelt een grote rol in macrofotografie. Plaats uw camera op een manier die de beste achtergrond creëert. Een groen blad, of een stukje schaduw dat helemaal zwart wordt in je macrofoto, complimenteren met je onderwerp.
 3. Een interessante compositie

  Dit is belangrijk voor alle soorten fotografie. Maak een interessante afbeelding door een interessante compositie te kiezen. Schiet indien nodig een breder beeld, zodat u later kan bijsnijden.
insect on white and yellow flower

Oefening baart kunst!

Oefening baart kunst!

Hoe fotografeer je insecten? Zorg ervoor dat u handmatig en op precies de juiste plek scherpt. Houd afstand tot het onderwerp om te voorkomen dat het insect op de vlucht slaat. Kies een achtergrond die de kijker niet afleidt van het onderwerp. Dit alles zal je goed op weg naar mooie foto’s!


Gebruik deze stapsgewijze gids om je tuin, balkon of buurt te verkennen op zoek naar insecten om te fotograferen. Misschien (waarschijnlijk) heb je wat in je huis. Zorg ervoor dat je genoeg licht hebt, en maak geen plotselinge bewegingen. Kies de juiste instellingen op uw camera, probeer een paar verschillende combinaties van instellingen. U zult versteld staan van de hele nieuwe wereld open te stellen voor u bij het onderzoeken van insecten en andere kleine beestjes van dichtbij!


Upload je favoriete insect (of ander dier) foto en doe mee aan de fotowedstrijd!


Macro Monsters Fotowedstrijd Finalisten

Macro Monsters Fotowedstrijd Finalisten

Voor deze macro fotowedstrijd,nodigden we leden van de gemeenschap om hun beste macro foto’s van insecten te delen voor een kans om te worden gepubliceerd. We werken samen met Jam Press voor een kans om uw foto te laten zien in publicaties zoals de Daily Mail, NY Post, Fox News, BILD en anderen. De Grand Jury Winner, Runners Up en People’s Choice zullen worden gepresenteerd aan deze publicaties, en indien geselecteerd UW afbeelding zal worden gepubliceerd.

“Gluren damselfly” door Lpepz

 by

“Vechtpositie” door EuroBen

“Llagosta” door JosepMG

 by

“DSC_0572” door MarhieMarhie

 by

“Lady Bug Staring Contest ” door teddymorrow

 by

Teddy bear bee 4 door brie321

 by

“Heremietkreeft” door josephleduc

 by

“Bit Off More Than He Can Chew ” door FredKowaloPhotography

 by

“Mouse Spider ” door Stugiles50

 by

“Arachnophonograph ” door rturnbow

 by

“Springende spin” door Popov_Alex

 by

“lichten in spinstad” door zenit

 by

“Eye of Foam Nest Tree Frog” van petrusbester

 by

” door Spiros_Gioldasis

 by

“ik heb mijn ogen op je gericht” door Garygregory (Garygregory)

 by

“a wet Fly” van Marcogressler

 by

Parker door Effess

 by

“Female Common Darter, Warren Heath SSSI, Hampshire.” door Davidscottrobson

 by

“Blue Mantis” van davidwkwok

 by

“BIG EYES” van JOPIZ

 by

“The Claw ” van DaveCurtin

 by

“Too Close for Comfort” door catherinethompson

 by

Bumblebee van EduOak

 by

BEKIJK HIER DE LAATSTE BLOGBERICHTEN

VERNEEM MEER OVER MIJN BLOG & FOTOGRAFIE

KLIK OP DE AFBEELDING HIER BENEDEN

Bladwijzer de permalink.

Over Theo Herbots

Fotografie: avonturen mee naar huis brengen Waar ontdekking nooit stopt Als een professionele Landschapsfotograaf met een thuisbasis in Tienen, is mijn camera altijd mijn gids. Ik heb vele jaren besteed aan het perfectioneren van mijn fotografietechnieken, maar er is altijd iets nieuws te ontdekken en te leren. Mijn camera en ik De wereld ontdekken Onze levens, onze landschappen en onze natuurlijke wonderen zorgen voor ongelooflijk veel inspiratie. Ik heb het geluk al dat moois door mijn lens te mogen bewonderen en dit te kunnen delen met vrienden, familie en gelijkgestemden. Sinds mijn jeugd heb ik het geluk gehad om fenomenale avonturen te beleven en heb ik mijn reizen gaandeweg gedocumenteerd.

Bedankt voor het langskomen - Zou het leuk vinden om te horen wat je ervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Blijf geïnformeerd Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

  Wilt u weten wat ons bezighoudt? . U kunt op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van deze Website door u aan te melden voor de nieuwsbrief.
  We houden onze abonnees op de hoogte van het laatste nieuws, aankomende evenementen, allerlei tips, evenementen , speciale activiteiten en nog veel meer.
  Wij houden evenmin van "SPAM" als U
  Uw gegevens worden "NIET" gedeeld aan derden

  Voeg je bij 5.081 andere abonnees

 • EERSTE MAAL OP DEZE BLOG? BEKIJK DAN DEZE VIDEO

 • STATISTIEKEN LIEGEN NIET DIT ZIJN DE CIJFERS SINDS JUNI 2018 EN WORDEN DAGELIJKS AUTOMATISCH BIJGEWERKT

  Free counters!
 • SITE BEZOCHT IN DEZE LANDEN

  Free counters!
 • WAAROM INSCHRIJVEN OP DE NIEUWSBRIEF

 • WHY SUBSCRIBE TO THE NEWSLETTER

 • Blijf geïnformeerd Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

  Wilt u weten wat ons bezighoudt? . U kunt op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van deze Website door u aan te melden voor de nieuwsbrief.
  We houden onze abonnees op de hoogte van het laatste nieuws, aankomende evenementen, allerlei tips, evenementen , speciale activiteiten en nog veel meer.
  Wij houden evenmin van "SPAM" als U
  Uw gegevens worden "NIET" gedeeld aan derden

  Voeg je bij 5.081 andere abonnees

 • DE TALRIJKE “GRATIS” TIPS EN ADVIEZEN KOSTEN TIJD EN GELD

  Steun deze blog met een kleine Bijdrage

  Het bijhouden van deze Blog kost Tijd, Energie en Geld. Elke "Vrijwillige" bijdrage kan me helpen om nog betere diensten te verlenen waar Iedereen van mee-geniet en zodat deze Prachtige Stad Wereldwijd bekend geraak. Alvast bedankt Theo-Herbots

  €5,00