• Blijf geïnformeerd Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

  WORD LID 😀😍
  DOE MEE 💙
  Het heeft veel voordelen om lid te worden van deze Blog✅
  Wilt u weten wat ons bezighoudt? ✅.
  U kunt op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van deze Website door u aan te melden voor de nieuwsbrief. ✅
  We houden onze abonnees op de hoogte van Het laatste nieuws,✅
  Aankomende evenementen,✅
  Allerlei tips,✅
  speciale activiteiten✅
  En nog veel meer.✅
  Wij houden evenmin van "SPAM" als U ✅
  Uw gegevens worden "NIET" gedeeld aan derden;✅
  U ZAL ER GEEN SPIJT VAN KRIJGEN ❗❗

  Voeg je bij 5.166 andere abonnees

Overbevolking, Natuur’s Revenge, & Pandemie

Overbevolking, Natuur’s Revenge, & Pandemie

De ontwerpoptie niet afwijzen

Jonathon EngelsEen e-mail verzenden23 april 20206 8 minuten gelezen

Heeft de planeet gewoon genoeg van mensen?

Zijn er te veel van ons, en is deze  pandemie  het belangrijkste voorbeeld?

Het is gemakkelijk om onze geest op deze manier te laten meanderen, maar we hebben waarschijnlijk meer ernstige pandemieën gehad (Laten we eens kijken hoe deze zijn ontstaan  voordat we tot de conclusie komen om dat te verklaren).

In slechts het bruto aantal sterfgevallen, en zeker in procenten van de bevolking besmet en verloren, zijn er soortgelijke, misschien nog meer angstaanjagende, catastrofes bezaaid door onze geschiedenis.

 • De Spaanse griep gebeurde in 1918, besmet ongeveer 500 miljoen mensen met een geschatte 50 miljoen sterfgevallen. De wereldbevolking was iets minder dan twee miljard, ongeveer een kwart van waar het nu staat. De mensheid daalde met 10%
 • De Zwarte Dood, of de tweede komst van de Builenpest, wordt geschat om 75 miljoen sterfgevallen in de jaren 1300 goed te zijn, toen de bevolking minder dan een half miljard was. Dat is minder dan een tiende van de huidige bevolking.
 • Achthonderd jaar voor The Black Death, in de jaren 500, de Justiniaanse pest, wordt verondersteld te hebben genomen 50 miljoen, iets meer dan een kwart van de bevolking van de planeet op het moment. Dat was minder dan 2,5 procent van de huidige bevolking.

Om te voorkomen dat het punt verder wordt bewerkstellies, zijn pandemieën zeker gebonden aan grote aantallen mensen, met name een krappe bevolking, maar om ze samen te vatten als gevolg van overbevolking alleen is gewoon niet het geval.

We zijn 1500 jaar verwijderd (en 7,6 miljard mensen versterkt) van de Justiniaanse pest, dat was 1000 jaar na de eerste geregistreerde plaag in Athene tijdens de Peloponnesische

Aangezien vele miljoenen, misschien miljarden, van ons overleven in isolatie en de praktijk sociale distantiëring als we uitgaan in het openbaar, is het zeker de moeite waard om na te denken over wat deze situatie kan veroorzaakt hebben

Toch is onze huidige bevolking niet uniek voor de pandemie.

Overbevolking is een echt probleem. We kunnen het misschien zelfs op talloze manieren koppelen aan de verspreiding van COVID-19, maar daarbij is het belangrijk om te onthouden dat pandemieën niet nieuw zijn voor de wereld.

We zijn verhuisd van naar schatting 4 miljoen in 10.000 v.Chr. (wanneer de landbouw begint) naar 7,8 miljard in 2020. De afgelopen 100 jaar hebben ons een stijging van 6 miljard gegeven, maar pandemieën gebeurden lang daarvoor.

Vergelding van de natuur

Hoewel dit coronavirus zou kunnen zijn getraceerd terug naar een vleermuis via natte markt of een zwarte markt pangolin in Wuhan, dat nauwelijks verklaart waarom ik nu  afgezonderd zit  Sommigen hebben gezegd dat de natuur, dat wil zeggen de planeet,  ons laat weten wie de baas is via pandemie.

Omdat bepaalde Chinese eters  een voorliefde hebben  voor exotische dieren (dat deed Charles Darwin, of check out de Explorers Club Annual Dinner in New York), nu de rest van ons  de toorn voelt van

Moeder Natuur.

Ze heeft ons allemaal aan de grond genageld, stuurde, ons naar onze kamers om na te denken over wat we hebben gedaan.

Met “exotische” (aka: buitenlandse) dieren als de boosdoeners achter het virus, is er ook een uitslag van claims dat “exotische” mensen dichter bij wilde ruimtes komen, en dat kan de oorzaak zijn van pandemieën.

Blijkbaar, zijn  mensen  nu in contact met meer wilde dieren, de bronnen van vele dodelijke virussen van de laatste tijd: Sars, Mers, West-Nijl, Zika, vogelgriep, Ebola … De ziekte van Lyme, die hier gemeengoed is, wordt verspreid door teken (herten en muizen), maar nooit de schuld van mensen die op het platteland wonen of de toorn van de natuur.

Gele koorts, malaria, aids- is dit allemaal wraak?

Klimaatverandering is iets anders dan COVID-19 en die andere pandemieën, hoewel beide hebben aangetoond tot wat de natuur in staat is in termen van menselijke dood op elk punt.

Maar, dat wil zeker niet zeggen dat deze pandemie een gevolg is van de menselijke ontwikkeling onlangs uit te breiden naar natuurlijke omgevingen, waar de wilde dieren zijn.

We doen dat al eeuwen, om nog maar te zwijgen van het feit dat we ooit leefden als jager-verzamelaars in de natuur zelf, dus om deze vergelding voor interactie met de natuur te noemen is mogelijk verkeerd gericht.

COVID-19, volgens vele deskundigen, is de natuur vuurt een “duidelijk waarschuwingsschot”.

We beschadigen het milieu, dus het milieu neemt wraak.

Hoezeer ik ook geloof dat de planeet uiteindelijk de negatieve effecten van industriële ontwikkeling zal blootleggen – overconsumptie, luchtvervuiling, oceaanplastics, ontbossing, enzovoort – op dramatische wijze, is een door dieren afgeleide pandemie echt dat?

Lees verder dan de krantenkoppen en het echte punt is niet wat de natuur doet om deze crisis te veroorzaken zo veel als het is wat de mens doet.

De Pandemie

De Pandemie

Deze pandemie heeft zich verspreid over de planeet in slechts een paar maanden (het eerste geval was november 2019). Het is niet zo dodelijk als ebola (een sterftecijfer van 50%) of SARS (15%); aan de andere kant, het is potentieel besmettelijker dan de griep met een sterftecijfer meerdere malen ernstiger.

Met andere woorden, COVID-19

is zo moeilijk en dominant omdat het een bijzonder hoog sterftecijfer heeft en het zo gemakkelijk wordt overgedragen, vooral binnen de moderne levensstijl.

 • We zijn steeds stedelijker en verder volgt onze weg naar de meest drukke plaatsen. COVID-19 wordt heel gemakkelijk van mens op mens doorgegeven: hoesten, niezen, ademhalen, aanraken, praten, enz.
 • Tot overmaat van ramp, stedelijke levensstijlen zijn grotendeels afhankelijk van mens-op-mens interactie of dicht bij anderen, met inbegrip van het krijgen van voedsel, aan het werk, het betreden van een gebouw, of zelfs gaan voor een wandeling.
 • We verzenden zowat alles, van katoen tot cantaloupes tot computers tot auto’s. COVID-19 kan uren overleven op dozen, dagen op kunststof en metalen oppervlakken. Of de internationale scheepvaart of binnenlandse, het virus kan verspreiden via een niet-geïnfecteerde persoon aanraken van  oppervlakken waar een besmette persoon onlangs heeft aangeraakt. Dit virus kan plaats krijgen om zich  te plaatsen zonder een werkelijke geïnfecteerde persoon die  daar aanwezig is.
 • De meesten van ons kopen spullen op een dagelijkse basis, dus hoeveel dozen, tassen en schermen raken we in 24 uur aan ? Modern leven is gemaakt met take-out koffie, to-go lunches, on-demand winkelen, eendags-levering, touchscreens, en talloze andere technologieën en luxe die perfect zijn voor het overbrengen van COVID-19. Velen van ons, althans tot voor kort, konden  zich niet voorstellen om te leven zonder deze dingen.
 • Goedkoop, vrije tijd vliegreizen is gemeengoed geworden. Weekendjes weg naar internationale bestemmingen of zelfs net over het land betekent dat een besmette persoon  een vliegtuig vol met vervoerders kan  besmetten van een reis, met elke nieuwe persoon het creëren van een kielzog van infectie als ze verder gaan. Snelle mobiliteit heeft het verspreiden van alles wat besmettelijk is veel sneller gemaakt.

Misschien wel het grootste probleem deze keer, echter, is het feit COVID-19 kan gemakkelijk onopgemerkt blijven in een besmet persoon. Vier van de vijf mensen die COVID-19 dragen zijn asymptomatisch of vertonen slechts milde symptomen, dus het is gemakkelijk voor een besmet persoon om onbewust te bewegen tussen onvermoede menigten.

Het rimpeleffect van dat in de wereld van vandaag is onthutsend, enigszins onvoorstelbaar zo, hoewel het onvoorstelbare zeker veel tastbaarder in de laatste 60 dagen is geworden.

Slecht ontwerp

Onze vernietiging van natuurlijke ruimtes

Onze vernietiging van natuurlijke ruimtes voor menselijke ontwikkeling is zeker ernstiger geworden omdat we bestrating, suburbia en fossiele brandstoffen hebben omarmd.

Onze overconsumptie van de hulpbronnen van de planeet heeft bijgedragen aan de  ernstige bevolkingsgroei.

Niettemin is de menselijke toestand zoals wij die kennen in het tijdperk van COVID-19 niet het resultaat van de wraak van de natuur of het aantal mensen, maar, meer nog, van de zorgvuldige constructie van het mondiale kapitalisme.

Omdat de wereld steeds afhankelijker is geworden van internationale en geïndustrialiseerde alles, zijn we veel vatbaarder voor nieuwe besmettingen, ondanks de vooruitgang in de geneeskunde.

De sociale structuren die nu in het spel zijn – economie, politiek, geneeskunde, arbeidsmarkten – zijn niet ontworpen voor veerkracht, maar eerder voor uitbuiting. In het streven naar winst, hebben bedrijven en regeringen voortdurend  hun zonden verborgen  (op arbeiders, op het milieu, op hun klanten en kiezers, op het grotere goed), zodat de consument kan deelnemen aan de economie zonder schuld of zorgen voor de toekomst.

Echter, de almachtige dollar / financiële markt, zoals velen hebben erkend voor nu, is een wispelturig ding met slechts een fineer waarde.

Hier zitten we, velen van ons voelen zich hulpeloos, omdat de kaders die ons leven hebben beheerst, zowel letterlijk als economisch, zijn blijven falen , nu op het meest cruciale moment.

 • De economie stort in omdat mensen alleen kopen wat ze “nodig hebben”. Wat zegt dat over de normale stand van zaken, wanneer het moment frivoliteit grotendeels uit de mix wordt gehaald, titanen van de economie niet kunnen overleven?
 • De medische infrastructuur faalt op meerdere niveaus. De mensen die ons leven willen redden, doen dat zonder de PPE dat ze veilig moeten zijn. Ziekenhuizen zijn onder uitgerust en op de een of andere manier onder-gefinancieerd wanneer conglomeraatbedrijven tegelijkertijd worden gered.
 • Oude vooroordelen zijn weer in opkomst zoals we vinden raciale, educatieve en economische verschillen in het percentage slachtoffers. Niettemin, het is deze kwetsbare groep onder ons die blijft werken,  die hen aan  grotere risico’s onderwerpen , omdat ze zich niet kunnen veroorloven om anders te doen.
 • Onze mondiale systemen dreigen te mislukken omdat landen niet langer de middelen hebben om te produceren wat nodig is. Wat ironie is het dat de Provincie Hubei van China, met Wuhan als zijn hoofdstad, een centrum voor het produceren van medische PPE en ademhalingstoestellen van de wereld is.

Onze regeringen, de bedrijven en ons als consumenten zijn  genoeg gewaarschuwd over dit en hebben  tijd gegeven  om ons voor te bereiden.

We hadden beter kunnen waarschuwen na SARS, MERS, West Nile virus, Ebola, H1N1, Zika… allemaal in de afgelopen 20 jaar.

We hadden kunnen leren om ons beter voor te bereiden op noodsituaties van de aardbeving in Haïti, orkaan Katrina, de tsunami van Tohoku, de Europese hittegolf van 2003, orkaan Maria en tientallen andere natuurrampen van de 21St Eeuw. Op de een of andere manier lijkt het erop dat dat niet gebeurd is.

De optie

(uitbuiting, opportuniteit, overmaat)?

Het bewezen COVID-19 tegengif – sociale distantiëring/isolement – wordt in twijfel getrokken vanwege de economische gevolgen.

Ambtenaren  beslissen nu letterlijk tussen de potentiële sterfgevallen van duizenden (miljoenen?) van mensen versus de economische ineenstorting van die mensen die niet genoeg geld uitgeven voor de komende paar maanden.

Welke hechten ons meer aan als samenleving, gezondheid (voorbereiding, preventie, bescherming) of rijkdom (uitbuiting, opportuniteit, overmaat)?

De waarheid is dat de dingen heel anders kunnen zijn, en het is een verandering waar we er allemaal deel van kunnen uitmaken.

Uit onze waarnemingen weten we dat overheden en bedrijven niet voor onze collectieve belangen hebben gezorgd; integendeel, de inrichting is gebouwd om te werken voor meer-waarden.

Hier in een tijd van nood, staten en landen bieden tegen elkaar op  voor medische schaarse apparatuur , en bedrijven vinden de prijs  belangrijker, terwijl ze  in plaats daarvan kunnen  uitkijken voor het grotere goed.

Ondertussen worden belastinggelden gestuurd om slecht voorbereide miljardenindustrieën te redden die de planeet hebben vernietigd.

Hoewel het geweldig zou zijn om een gecentraliseerd systeem te hebben dat voor zijn burgers en werknemers zorgt, zouden we slechte ontwerpers zijn om onze zaden voortdurend op dezelfde manier te zaaien. We moeten ons aanpassen op basis van de resultaten, hetzelfde wat we keer op keer hebben gezien

Gelukkig hebben wij als individuele consumenten hier wel een stem in, maar we moeten het gaan gebruiken. Individueel, in kleine groepen, als coöperatieve dorpen, zelfs als verbonden landen, kunnen we een andere manier van leven creëren.

We kunnen thuis, in en vanuit onze gemeenschappen voedsel produceren, kopen en opslaan.

We kunnen onze eigen energie  opwekken en, net zo belangrijk, onze energiebehoefte verminderen.

We kunnen zoet water verzamelen en schoonmaken.

We kunnen comfortabele, energiezuinige woningen bouwen van lokale materialen (of retrofit wat we hebben).

We kunnen wederzijds voordelige relaties met buren en lokale mensen creëren en samen met anderen onze basisbehoeften ontmoeten.

We kunnen vriendelijk zijn voor mensen een halve wereld weg, niet benutten van hun verarming om onze t-shirts of mobiele telefoons te kopen op een betere deal, maar het delen in het gemeenschappelijke doel om het leven stabiel en duurzaam te maken  voor iedereen.

We kunnen onze kennis en middelen bundelen, en we kunnen onze planeet beschermen.

Wat als we in een wereld leven waar we tastbaar werken voor wat we nodig hebben – voedsel, water, onderdak, gemeenschap – en de juiste waarde toekent aan wat we niet doen?

Wat als we veerkracht en stabiliteit opbouwen door voorbereiding, planning en samenwerking in plaats van te gokken op beurscijfers?

Wat als we kochten wat goed was voor ons, anderen, en de planeet in plaats van bij te dragen aan exploitieve accumulaties van rijkdom, omdat de trendy, gemakkelijk, of “betaalbaar”?

Wat als er een andere optie was?

Wat als we anderen ook kunnen helpen om daar te komen?

Wat als we samen besloten om deze dingen zelf te laten gebeuren?

verneem meer over Permacultuur

PERMACULTUUR

Vindt U deze artikelen leuk?

Steun dan deze Blog

Steun deze “ENIGE” en “UNIEKE” Blog

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Over Theo Herbots

Welkom bij Theo-Herbots- De bron waar je altijd op kunt vertrouwen 💙Mijn eigen passieproject dat gevuld is met unieke en boeiende content.💥 Ontdek mijn website en alles wat ik te bieden heb; misschien zal ik ook jouw eigen passies doen ontbranden.❤ VERGEET NIET HIER BENEDEN EEN REACTIE TE GEVEN ZODAT IK WEET WAT U HET MEESTE BOEIT EN WELKE AANPASSINGEN AAN DE BLOG KAN AANBRENGEN✅✅ EN OOK EENS VOLLEDIG NAAR BENEDEN TE SCHROLLEN, ZODAT U GEEN BELANGRIJKE INFORMATIE 💌 MIST THEO 😀😍

2 reacties op Overbevolking, Natuur’s Revenge, & Pandemie

 1. henk50 zeggen:

  Het is een onmogelijke keuze: tussen het ziek worden van meer kwetsbare mensen en de economie. Een ‘reset’ in de zin van gezonder leven in een schonere samenleving is idd een belangrijk recept voor de toekomst. En veel minder reizen is ook een belangrijke tip. Onze eigen omgeving is mooi genoeg!

Bedankt voor het langskomen - Zou het leuk vinden om te horen wat je ervan vindt! Als ervaren en bedreven Fotojournalist streeft Theo-Herbots-Foto-Journalist er altijd naar om zijn services zo goed mogelijk te verbeteren. Feedback helpt Theo-Herbots-Foto-Journalist beter te begrijpen waar zijn Lezers naar op zoek zijn, zoals de nieuwste technologische ontwikkelingen en trends in de fotojournalistiek. Gezondheid of eender wat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • SITE BEZOCHT IN DEZE LANDEN

  Free counters!
 • STATISTIEKEN LIEGEN NIET DIT ZIJN DE CIJFERS SINDS JUNI 2018 EN WORDEN DAGELIJKS AUTOMATISCH BIJGEWERKT

  Free counters!
 • MEER OVER MIJ

 • WAAROM INSCHRIJVEN OP DE NIEUWSBRIEF

 • WHY SUBSCRIBE TO THE NEWSLETTER

 • Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

  Voeg je bij 5.166 andere abonnees

 • MIJN BLOG IS MINDER LEUK ZONDER U
  IK BEN EEN STUDENT VAN HET LEVEN; IK ZIE SCHOONHEID IN DE NATUUR, MENSEN EN DE WERELD OM ME HEEN, KLEINE DETAILS EN COMPLEET ZICHT. 
  ZONDER HET VERMOGEN OM EEN IDEE OF CONCEPT TE VERWEZENLIJKEN, ZOU KUNST NIET BESTAAN. 
  MIJN WERK IS EEN CONSTANTE ZOEKTOCHT NAAR DE BESTE MANIER OM DE IDEEËN DIE IK HEB OVER MEZELF EN DE WERELD WAARIN IK LEEF TE INTERPRETEREN. 
  IK BEPERK ME NIET TOT ÉÉN MEDIUM, STIJL OF CONCEPT. 
  INSPIRATIE EN IDEEËN VERANDEREN. 
  MIJN KENNIS VERANDERT EN GROEIT. ELK STUK DAT IK MAAK, IS TEGELIJKERTIJD EEN VERLENGSTUK VAN HET VERLEDEN, WAAR IK VANDAAN KOM EN WAT IK HEB GELEERD, EN EEN VOORUITBLIK OP DE TOEKOMST, WAAR IK HEEN GA. 
  IK BESCHOUW MEZELF NIET ALLEEN ALS EEN FOTOGRAAF, ZOALS SOMMIGEN MISSCHIEN DENKEN ALS ZE NAAR MIJN WERK KIJKEN.
  IK BEN EEN SCHRIJVER, EEN FOTOGRAAF, EEN KUNSTENAAR EN GEZONDHEIDSADVISEUR. 
  ALS EEN BEZOEKER EVEN STILSTAAT OM EEN FOTO, EEN FOTOCOLLAGE OF EEN ANDER WERK DAT IK HEB GEMAAKT OP MIJN BLOG, TE BEKIJKEN EN EROVER NA TE DENKEN, DAN BEN IK IN MIJN WERK GESLAAGD.
  BEKIJK DIT HELE BERICHT AUB
 • BLIJF GEÏNFORMEERD

  ABONNEER JE OP DIT BLOG D.M.V. E-MAIL
  WILT U WETEN WAT ONS BEZIGHOUDT? .
  U KUNT OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN VAN DEZE WEBSITE DOOR U AAN TE MELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF.

  WE HOUDEN ONZE ABONNEES OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS, AANKOMENDE EVENEMENTEN, ALLERLEI TIPS, SPECIALE ACTIVITEITEN EN NOG VEEL MEER.

  WIJ HOUDEN EVENMIN VAN “SPAM” ALS U UW GEGEVENS WORDEN “NIET” GEDEELD AAN DERDEN

  VOEG JE BIJ DE MEER DAN 5.000 ANDERE ABONNEES

  DOE ZOALS ZIJ

 • IK HEB OOK REEDS IN DEZE GEPUBLICEERD

 • weinigen hebben er in geloofd

 • Meest recente berichten