PERMACULTUUR

Advertenties

Wat is Permacultuur?

Permacultuur integreert land, hulpbronnen, mensen en het milieu door middel van wederzijds voordelige synergieën – het imiteren van de no waste, closed loop systemen gezien in diverse natuurlijke systemen.

Permacultuur bestudeert en past holistische oplossingen toe die op elke schaal toepasbaar zijn in landelijke en stedelijke contexten.

Het is een multidisciplinaire toolbox met landbouw, waterwinning en hydrologie, energie, natuurlijk gebouw, bosbouw, afvalbeheer, diersystemen, aquacultuur, passende technologie, economie en gemeenschapsontwikkeling.

Permacultuur (het woord, bedacht door Bill Mollison

Permacultuur (het woord, bedacht door Bill Mollison, is een portmanteau van permanente landbouw en permanente cultuur) is het bewuste ontwerp en het onderhoud van landbouw productieve ecosystemen die de diversiteit, stabiliteit en veerkracht van natuurlijke ecosystemen hebben. Het is de harmonieuze integratie van landschap en mensen – het verstrekken van hun voedsel, energie, onderdak, en andere materiële en niet-materiële behoeften op een duurzame manier. Zonder permanente landbouw is er geen mogelijkheid van een stabiele sociale orde.

Permacultuur ontwerp is een systeem van het assembleren van conceptuele, materiaal, en strategische componenten in een patroon dat functies om het leven te profiteren in al zijn vormen.

De filosofie achter permacultuur is er een van het werken met, in plaats van tegen, de natuur; van langdurige en doordachte observatie in plaats van langdurige en ondachtelijke actie; van het kijken naar systemen in al hun functies, in plaats van te vragen slechts een opbrengst van hen; en systemen in staat te stellen hun eigen evoluties aan te tonen.

De basis van Permacultuur

Aangezien de basis van permacultuur is gunstig ontwerp, het kan worden toegevoegd aan alle andere ethische opleiding en vaardigheden, en heeft het potentieel van het nemen van een plaats in alle menselijke inspanningen. In het brede landschap concentreert de permacultuur zich echter op reeds bebouwde gebieden en landbouwgronden. Bijna al deze moeten drastische revalidatie en herdenken.
Een bepaald resultaat van het gebruik van onze vaardigheden om voedselvoorziening en nederzetting te integreren, om water te vangen uit onze dakgebieden, en om in de buurt van een zone van brandstof bos dat afval ontvangt en levert energie, zal het grootste deel van het gebied van de wereld vrij voor de rehabilitatie van natuurlijke systemen. Deze hoeven nooit te worden beschouwd als “van nut voor mensen”, behalve in de zeer brede zin van de mondiale gezondheid.

Het echte verschil tussen een gecultiveerd (ontworpen) ecosysteem, en een natuurlijk systeem is dat de overgrote meerderheid van de soorten (en biomassa) in de gecultiveerde ecologie is bedoeld voor het gebruik van de mens of hun vee. We zijn slechts een klein deel van de totale oer- of natuurlijke soortenassemblage, en slechts een klein deel van de opbrengsten is direct voor ons beschikbaar. Maar in onze eigen tuinen, bijna elke plant is geselecteerd om te bieden of te ondersteunen een aantal directe opbrengst voor mensen. Het ontwerp van de huishoudens heeft voornamelijk betrekking op de behoeften van mensen; het is zo mens-gecentreerd (antropocentric).

Dit is een geldig doel voor nederzetting ontwerp, maar we hebben ook behoefte aan een natuur-gecentreerde ethiek voor het behoud van de wildernis. We kunnen echter niet veel voor de natuur doen als we onze hebzucht niet regeren, en als we onze behoeften niet voorzien van onze bestaande nederzettingen. Als we dit doel kunnen bereiken, kunnen we ons terugtrekken uit een groot deel van het landbouwlandschap en natuurlijke systemen laten floreren.

Recycling van voedingsstoffen en energie in de natuur

Recycling van voedingsstoffen en energie in de natuur is een functie van vele soorten. In onze tuinen is het onze eigen verantwoordelijkheid om afval (via compost of mulch) terug te brengen naar de bodem en planten. We creëren actief bodem in onze tuinen, terwijl in de natuur veel andere soorten die functie vervullen. Rond onze huizen, kunnen we water vangen voor tuingebruik, maar we vertrouwen op natuurlijke beboste landschappen om de condensor bladeren en wolken te voorzien van rivieren lopen met schoon water, om de wereldwijde atmosfeer te behouden, en op te sluiten onze gasvormige verontreinigende stoffen. Zelfs antropocentrische mensen zouden er dus goed aan doen om veel aandacht te besteden aan en te helpen bij het behoud van bestaande bossen en om te helpen bij het behoud van alle bestaande soorten en hen een plek te geven om te leven.

We hebben misbruik gemaakt van het land en legde afval aan systemen die we nodig hebben verstoord om onze tuinen en nederzettingen thuis. Als we een reeks ethiek op natuurlijke systemen moeten verklaren, laat het dan zo zijn:

  • Onverbiddelijk en compromisloos verzet tegen verdere verstoring van de resterende natuurlijke bossen, waar de meeste soorten nog steeds in evenwicht zijn;
  • Krachtige revalidatie van aangetaste en beschadigde natuurlijke systemen naar stabiele toestanden;
  • Het opzetten van installatiesystemen voor eigen gebruik op de minste hoeveelheid grond die we voor ons bestaan kunnen gebruiken; En
  • Oprichting van planten- en dierenasilen voor zeldzame of bedreigde soorten.

Permacultuur als ontwerpsysteem behandelt hoofdzakelijk de derde verklaring hierboven, maar alle mensen die verantwoordelijk handelen in feite onderschrijven de eerste en tweede verklaringen.

Wij zijn van mening dat we alle soorten die we nodig hebben of kunnen vinden om te gebruiken in onze eigen nederzetting ontwerpen te gebruiken, mits ze niet lokaal welig tierende en invasieve.

Bekijk al de berichten

Welkom bij Blog Academie Theo-Herbots

Een Blog voor U
Samen Met U
Door U

LEES MEER

Theo-Herbots-Blog-Geeft Uw leven een doel

Een mens zonder Doel is als een Vis zonder water
Hij Sterft
Ik help U om Uw Doel te bereiken

LEES MEER

BLOGGING-TIPS

Onbekend is onbemind
Graag begeleid ik U door de wonderlijke Wereld van Bloggen.
Als U dit gelezen heeft is de kans zeer groot dat U ook begint

LEES MEER

Het verhaal over mijn Fotografie

Het hoe,
Het waarom
En nog veel meer

LEES HET VERHAAL

FOTOGRAFIE-CURSUSSEN-THEO-HERBOTS

Kijk, in wezen zijn jouw intenties ten opzichte van jouw Fotografie goed
Hoewel je mogelijkheden soms overschaduwd worden door niet bepaald geringe invloed van slechte ervaringen, zijn ze heel wat beter dan iemand je ooit liet geloven

LEES MEER

GEZONDHEID

Door de corona-crisis lange tijd stopgezet.
Maar binnenkort zeker ook terug actief
Beter en mooier dan ooit tevoren

LEES MEER

ARMOEDE EEN ONRECHT DAT IEDEREEN KAN OVERKOMEN

Lees de berichten over Armoede.
En wees niet langer blind
Voor dit enorme Maatschappelijk probleem

Lees meer

TIENEN MIJN GELIEFDE STAD

Als fiere inwoner van Tienen
Heb ik reeds wat berichten geplaatst over mijn geliefde stad #Tienen
U kan ze allemaal terugvinden in de inhoudsopgave
Of via de pagina hier beneden

LEES MEER

INHOUD WEBSITE

Al de Rubrieken waar ik reeds in gepubliceerd heb.
Kies Uw rubriek die U wilt bekijken.
En al de berichten komen mooi verzameld naar voor

INHOUD WEBSITE

MIJN LEVENSVERHAAL

Een categorie van berichten die veel succes had, maar om persoonlijke redenen lange tijd mee gestopt.
Maar ik ga er binnenkort terug verhalen aan toevoegen

VERNEEM MEER

CITATEN EN WIJSHEDEN

Nieuw in deze rubriek
Ga ik regelmatig
citaten en wijsheden aanbrengen
die Uw leven positief zullen veranderen

VERNEEM MEER

DE WEG NAAR EEN GELUKKIG LEVEN

In deze nieuwe categorie
Ga ik regelmatig artikels publiceren.
Gezond verstand als Gids
voor een beter leven

LEES MEER

GENIETEN VAN TUINIEREN

Ook deze Rubriek was ooit Belangrijk.
Lange tijd verwaarloosd maar binnenkort terug actief.
Met allerlei Tips, Adviezen en Verhalen.
Maar ook prachtige video’s

LEES MEER

ONLINE-INTERNET-TOOLS

Betaalbare en toch degelijke Internet-Tools
Voor iedereen die op het Internet Actief is.
En wie is dat tegenwoordig niet?
U toch ook?

LEES MEER

BIOLOGISCHE PRODUCTEN

Dranken
Afslanking
Schoonheidsproducten
Sportproductenu

VERNEEM MEER

THEO-HERBOTS-MAAKT UW WEBITE

Waarom kiezen voor mij !!!
Voorbeelden, beschrijving
en veel meer

Verneem Meer

PERMACULTUUR

TUINIEREN MET RESPECT VOOR
DE NATUUR
SAMEN MET DE NATUUR
BINNENKORT OOK TERUG ACTIEF

VERNEEM MEER

THEO-HERBOTS-FANCLUB

Samen met U
Samen door U
Samen door U

VERNEEM MEER

WELKOM OP DEZE GEWELDIGE BLOG

AANGEPAST AAN DE ALLERLAATSTE
NIEUWE TECHNIEKEN

WAAR U REEDS LANG NAAR OP ZOEK BENT

Als U het hier niet vindt
Vindt U het nergens

WAAROM ZO GEWELDIG?

Een blog voor U
Een Blog Samen met U
Een Blog door U

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%