Site pictogram #Theo-Herbots-Blogger & Fotograaf -Photographer

Theo-Herbots Zijn fotowedstrijden de moeite waard? ||Are photo competitions worth it?

Theo-Herbots Zijn fotowedstrijden de moeite waard?

Als je deel uitmaakt van de VIEWBUG-gemeenschap, weet je dat fotografiewedstrijden erg leuk zijn en dat fotowedstrijden zeker de moeite waard zijn! Om het meeste uit uw ervaring te halen, moet u niet stoppen bij het indieningsproces. Er is nog veel meer dat u kunt doen om te slagen, ongeacht de wedstrijdresultaten. Weet u niet zeker waar u moet beginnen? We zijn hier om te helpen!

Wees je bewust van de verwachtingen van elke wedstrijd

Elke website voor fotografiewedstrijden heeft zijn eigen vereisten. Sommige winnaars worden door andere leden gekozen tijdens een stemproces, terwijl andere worden geselecteerd door een panel van ervaren fotografen.

Als een website bekend staat om zijn prestigieuze juryleden, kijk dan eens naar eerdere winnaars en hun inzendingen. Het is waarschijnlijk dat de juryleden een specifieke smaak hebben die tot uiting komt in hun keuzes. Sommige websites geven prioriteit aan een scherpe stijl, terwijl andere een breder scala aan stijlen accepteren. Als je de tijd neemt om deze foto’s te analyseren, bespaar je jezelf op de lange termijn veel tijd (en misschien zelfs geld).

Vind inspiratie in de inzendingen van anderen

Fotografiewedstrijden bieden meer dan prijzen. Om het meeste uit uw ervaring te halen, kunt u de inzendingen van uw collega-fotografen bekijken. Op VIEWBUG kunt u dit doen door een wedstrijd te kiezen en op ‘Foto’s’ te klikken, die zich direct onder ‘Foto’s verzenden’ bevindt. Het lijkt misschien contra-intuïtief om de inzendingen van uw concurrenten te beoordelen. In plaats van ze als concurrenten te beschouwen, beschouw ze als je persoonlijke inspiratiebronnen. Ze kunnen je motiveren om het beter te doen en je aanmoedigen om anders na te denken over belichting, poseren en compositie. Fotowedstrijden zijn de moeite waard, ze helpen je je vaardigheden en creativiteit te verbeteren.

Bestudeer je favoriete foto’s

Op VIEWBUG kun je collecties maken met de foto’s van anderen. Ik raad je ten zeerste aan een verzameling aan te leggen vol foto’s die je opvallen. Analyseer in je vrije tijd deze foto’s en zoek uit waarom je ze leuk vindt. Dit zal je helpen je eigen smaak als fotograaf te begrijpen. Dit is iets anders dan bladeren door een fotogalerij. Wanneer je de tijd neemt om iemands werk te bestuderen, geef je jezelf de kans om iets nieuws te leren. Zelfs een halfuur fotostudie kan tot nieuwe ontdekkingen leiden.

Het kan helpen om een ​​lijst te maken van de volgende zaken:

Verlichting: is het dramatisch of subtiel? Natuurlijk of kunstmatig? Welke sfeer creëert het in het beeld?

Kleuren: Merkt u tekenen van kleurbewerking? Als het een zwart-witfoto is, let dan op contrast en tinten. Welke invloed hebben deze kleuren (of een gebrek aan kleuren) op de foto?

Bewerken: Selectieve kleur, dramatisch contrast, zwevende rekwisieten, enz., zijn allemaal tekenen van fotobewerking. Let goed op de manier waarop een afbeelding is gemanipuleerd. Zelfs een kleine verandering kan ervoor zorgen dat een eenvoudige foto opvalt. Bedenk creatieve manieren om je eigen werk te bewerken.

Neem initiatief en maak nieuwe vrienden

Vergeet niet je favoriete foto’s te liken en erop te reageren! Ook al is de wereld van de wedstrijden competitief, dat betekent niet dat je daar geen nieuwe vrienden kunt maken. Laat anderen weten dat u hun werk waardeert. Na verloop van tijd zul je je eigen community van ondersteunende fotografen kunnen opbouwen. Sommige websites voor fotografiewedstrijden, zoals VIEWBUG, hebben een berichtensysteem waarmee u met leden kunt communiceren. Wees niet bang om initiatief te nemen en eerst mensen te bereiken.

Heeft u een technische vraag? Is er een specifiek type verlichting dat u graag onder de knie wilt krijgen voor een wedstrijd? Neem contact op met enkele fotografen en vraag hen om advies. Zij kunnen u tips geven waarmee u uitstekende foto’s kunt inzenden voor uw volgende wedstrijd.

Doe mee aan wedstrijden die er intimiderend uitzien

Stel dat u een fervent natuurfotograaf bent. Portretfotografie ligt buiten jouw vakgebied, maar er is een interessante Vaderdagwedstrijd waarvoor inzendingen mogelijk zijn. Je kent een paar mensen die voor je zouden kunnen modelleren, maar je bent bang dat je niet genoeg vaardigheden hebt om te winnen.

In plaats van na te denken over de bestemming (de prijs van de wedstrijd), overweeg dan uw reis en stuur de foto’s in. Je leert iets nieuws, ongeacht de uitkomst. Deze kennis zal leiden tot betere fotoshoots en een sterkere creatieve intuïtie. En hoe vaker je dit doet, hoe moediger je wordt!

Vraag om feedback voordat u iets verzendt

Zoek een paar wedstrijden die je inspireren en maak een galerij met foto’s die je wilt inzenden. Neem dan contact op met een paar ervaren fotografen en vraag om hun eerlijke feedback. Deel een link naar de wedstrijd(en) waaraan je wilt deelnemen en leg kort de regels uit.

Als u geen fotografen persoonlijk kent, zoek dan online naar begeleiding. Word lid van een forum, een Facebook-groep of een sub-reddit. Er zijn veel sociale apps, zoals Amino, waar je lid kunt worden van groepen voor fotografen en om feedback kunt vragen. Nogmaals, het gaat allemaal om initiatief nemen!

Onderschat de kracht van objectieve feedback niet. Een onbevooroordeelde fotograaf kan u helpen uw afbeeldingen vanuit een professioneel oogpunt te bekijken. Ze kunnen tips geven waarmee u een aantal belangrijke fotografievaardigheden kunt verbeteren.

Adverteer uzelf via uw portfolio

Met VIEWBUG kunnen leden – samen met een overvloed aan andere fotografiewebsites – rechtstreeks in de gemeenschap portfolio’s maken. Creëer een galerij, schrijf een biografie van een kunstenaar en laat mensen weten dat je beschikbaar bent voor verhuur.

Dit kan een krachtig marketinginstrument zijn als je in contact wilt komen met bedrijven of collega-fotografen. In uw portfolio kunnen de wedstrijden die u heeft gewonnen of de beloningen van collega’s die u heeft ontvangen, worden benadrukt. Een galerij op een website voor een fotowedstrijd heeft de kracht om veel effectiever te zijn dan uw eigen website.

Deel uw kennis met anderen

Sommige fotografiewedstrijden moedigen hun deelnemers aan om iets over hun inzendingen te schrijven. Profiteer van deze kans! Het zal de juryleden laten zien dat je om je werk geeft, en het zal ook andere leden aanmoedigen om met je te communiceren.

Schrijf een doordachte beschrijving voor elke inzending. Hoe kun je waarde bieden? Deel een technische tip of een persoonlijk verhaal dat u heeft geholpen uw fotoshoot te verbeteren. Hoe ervaren u ook bent, u kunt anderen inspireren om betere foto’s te maken.

Het helpen van anderen in de fotografie-industrie geeft voldoening. Als je dit regelmatig kunt bereiken via fotografiewedstrijden, zul je nog meer plezier beleven aan het inzendingsproces.

Conclusie

Fotografiewedstrijden zijn een geweldige kans om onder de aandacht te komen en geweldige prijzen te winnen. Er is echter meer aan de hand dan dat. Het recept voor een succesvolle fotografiewedstrijd is eenvoudig maar effectief: maak actief deel uit van de gemeenschap, neem initiatief en sta altijd open om iets nieuws te leren. Als je deze stappen volgt, ben je altijd een winnaar in de wereld van fotografie.

Klik nu op Fotowedstrijden en begin met indienen!

Uit het Engels vertaald Bron: https://www.viewbug.com/blog/are-photo-contests-worth-it

Een nieuwsbrief voor slimme Fotografieliefhebbers

Sluit je aan bij onze duizenden tevreden abonnees en ontvang wekelijks mails met inzichten en handig advies. Geen spam en geen ads, een belofte voor altijd.

Voeg je bij 18K andere abonnees

Bezoek me op Vieuwbug voor meer foto’s


Bezoek ook mijn Fotoportfolio

Mobiele versie afsluiten