Foto-Blog

Advertenties

Translate this Blog Here

Waarom ik de naam van deze site veranderd heb in een Foto-Blog?

Bloggen is iets dat leeft, net zoals fotografie leeft

Ik heb altijd heel veel interesse gehad in fotografie.

Mijn allereerste fototoestel was een klein -pocket-camera waar enkel zwart-wit foto’s konden mee gemaakt worden.

 

Bovendien was voor de ontwikkeling een speciale kamer vereist met speciale verlichting om de foto’s te ontwikkelen

Mijn volgende camera was een voor die tijd een hypermoderne Minolta

Evenwel “ALLES” moest handmatig worden ingesteld

Men moest de lichtsterkte van de omgeving meten, dan de lens instellen, sluitersnelheid instellen, kortom teveel om op te noemen

Nachtfotografie was nog een grotere heksenketel, de camera moest op een stabiel, statief staan, er moest met een speciaal kabeltje soms seconden lang de lens open houden, er mocht geen enkele trilling zijn….

Men moest over een hele serie lenzen beschikken

Kortom, zware camera, zware lenzen, zwaar statief, ge moest een halve muilezel zijn om alles mee te slepen

MAAR…. IK DEED HET GRAAG

EVENWEL: het noodlot sloeg toe, toen mijn vrouw me in 2003 in de steek liet voor een andere man, was dit verlies nog niet groot genoeg, ik denk meer uit pesterij dan iets anders (voor haar hadden die foto’s toch geen waarde ) heeft zij al mijn foto’s en dia’s meegenomen.

DE ONTGOOCHELING was voor mij zo groot dat ik nooit nog foto’s heb genomen

MAAR sinds ik beginnen te bloggen ben, heb ik contact gekregen met fotografen uit gans de wereld, ik werd zo in bekoring gebracht dat ik hun foto’ beginnen te herbloggen ben in een speciale rubriek https://atomic-temporary-101000651.wpcomstaging.com/category/fotografen-photographs/

EN… vandaag 19/11/2017 heb ik de naam van deze Blog veranderd in een foto-blog en heb ik besloten om zelf terug foto’s beginnen te maken

BEDANKT aan alle Bloggers die me hiertoe hebben aangezet

 

Als ik op reis ging, gaf ik aan mijn bagage voorrang aan mijn fotomateriaal, boven andere dingen

EN… ik maakte enorm veel foto’s en dia’s

 

In de video’s hier beneden (Engelstalige en Nederlandstalige) geef ik de geschiedenis weer over fotografie

Ik ga ook meer, met een speciaal programma dat ik heb, foto’s op video plaatsen zoals ik hier beneden er twee weergeef

Voor diegenen die nog meer willen weten over fotografie, heb ik hier beneden een artikel gebracht van Wikipedia

In de donkere kamer

De eerste permanente foto met het zicht vanuit een dakraam, gemaakt met een lichtgevoelige bitumen, 1826.

Fotografie is het met behulp van licht en andere vormen van straling vastleggen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen op radiatie- of stralingsgevoelig materiaal. Het woord is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht (φωτὸς, (phootos), van: φῶς (foos): licht, en γράφω (grafoo): schrijven).

Iemand die beroepsmatig fotografie verricht heet een fotograaf. Sinds de intrede van de digitale fotografie bestaat er een verschil tussen het nemen van een foto en het maken van een foto.[bron?] Zeker met de huidige digitale techniek zijn er steeds meer mensen die met een fotobewerkingsprogramma foto’s maken. Hiervoor is niet noodzakelijk een fotocamera nodig; men kan bestaande foto’s makkelijk bewerken tot een eigen product. Echter, voor het nemen van een foto maakt men wel degelijk gebruik van een camera. Een afdruk van een voorwerp dat direct op lichtgevoelig materiaal gelegd is en vervolgens belicht, is een fotogram.

Inhoud

Geschiedenis

1816

Al in 1816 maakte Joseph Nicéphore Niépce foto’s door een plaat met een lichtgevoelig materiaal in een camera obscura bloot te stellen aan licht. Het beeld dat werd gevormd, was een negatiefbeeld dat niet was gefixeerd, en dus door verdere belichting buiten de camera obscura verloren ging. De beelden die waren gemaakt met deze techniek noemde hij retinas (“netvlies“).

1826

In 1826 maakte Niépce de eerste foto op een plaat die was bedekt met een lichtgevoelige bitumen (een soort asfalt). Hij had hiervoor een belichtingstijd van acht uur nodig bij helder zonlicht. De foto maakte hij van zijn dak via het dakraam en door het draaien van de zon ziet men de schaduw van twee kanten. Deze bitumenbeelden, die naast zwart en wit ook grijstinten konden tonen, konden ook worden gefixeerd en in positieve beelden worden omgezet.

In het Franse plaatsje Saint-Loup-de-Varennes -de plaats waar Joseph Nicéphore Niépce zijn eerste proeven deed- staat een monument met de tekst “DANS CE VILLAGE NICÉPHORE NIÉPCE INVENTA la PHOTOGRAPHIE en 1826”.

1831

Daguerreotypie van de Boulevard du Temple in het 3e arrondissement van Parijs. De eerste fotografische afbeelding van een mens (Daguerre, 1838). De afbeelding toont een drukke weg, maar omdat de belichtingstijd ruim 10 minuten bedroeg werd het verkeer niet vastgelegd. Alleen linksonder zijn een schoenpoetser en zijn klant zichtbaar, doordat ze lang genoeg stilstonden om te worden geregistreerd.

Louis Daguerre wordt ook vaak beschouwd als de uitvinder van de fotografie. In 1831 zette Daguerre de proefnemingen van Niépce voort met zilverjodide.

1834

In 1834 begon William Fox Talbot te experimenteren. Hij ontwikkelde een methode om papier lichtgevoelig te maken door het te dompelen in een zwakke zoutoplossing en daarna in een zilvernitraatoplossing. De lichtgevoeligheid van zilvernitraat was reeds in 1727 ontdekt door Johann Heinrich Schulze maar was tot dan toe niet meer dan een curiositeit en kermisattractie. Thomas Wedgwood en Humphry Davy slaagden er in 1802 al in onder invloed van licht een beeld te vangen op voorbewerkt papier, alleen lukte het hun niet dit beeld te fixeren. Talbot lukte dit wel, door ze te dompelen in een sterke zoutoplossing. Ook ontdekte hij het negatief-positiefprocedé.

1837

In 1837 ontdekte Daguerre bij toeval de mogelijkheid van ontwikkeling van het latente beeld. Hij had een gejodeerde verzilverde koperplaat kort belicht en hierna blootgesteld aan kwikdamp. Hierop bleek zich een beeld te hebben gevormd. Hij noemde dit proces daguerreotypie.

De ‘uitvinding van de fotografie’ werd in januari 1839 bijna gelijktijdig in Parijs en in Londen aangekondigd.

1839

Calotypie wordt uitgevonden door William Fox Talbot.

1850

Omstreeks 1850 werd door Frederick Scott Archer het collodiumprocedé uitgevonden. Daarbij verving men de papieren drager door glas en hechtte men de zilverhalogeniden met behulp van een collodiumlaag op deze doorzichtige basis. Deze glasplaten moesten terwijl ze nat waren worden belicht en meteen worden afgewerkt.

1861

In 1861 maakte James Maxwell met drie kleurfilters de eerste kleurenfoto.

1871

In 1871 vond de Engelse arts Richard Maddox een droge methode uit, de zilvergelatinedruk. Hij gebruikte daarvoor een glasplaat waarop zilverbromide in een gelatinelaag ingebed werd. Dit is de oervorm van de huidige fotografische films.

1879

In 1879 ILFORD wordt opgericht door Alfred Hugh Harman onder de naam Brittania works worden de eerste Gelatine platen geproduceerd in zijn huis.

1881

Fotografiegigant Kodak wordt opgericht onder de naam Eastman Dry Plate Company door George Eastman.

1888

In 1888 bracht de Amerikaan George Eastman (oprichter van de “Eastman Dry Plate Company” in 1881), de eerste fotocamera met rolfilm voor het grote publiek uit. Met de slogan “You press the button, we do the rest”, werd deze camera aan de man gebracht. Deze camera kreeg de naam “KODAK”. Hiermee konden 100 opnames per filmrol worden gemaakt. Als de rol vol was stuurde de fotograaf de camera met filmrol naar de Eastman Kodak Company. Vervolgens drukte het bedrijf de foto’s tegen betaling af en stuurde de afgedrukte foto’s én de camera met nieuwe filmrol terug naar de fotograaf.

1891

Naakte staande man gefotografeerd door Wilhelm von Gloeden ca. 1900

In 1891 vond Gabriel Lippmann de methode van het reproduceren van fotografische kleuren uit, gebaseerd op het fenomeen interferentie, later bekend als het lippmannproces. In 1908 won hij hiervoor de Nobelprijs voor Natuurkunde.

1907

Het in 1903 door de gebroeders Lumière aangevraagde patent op het autochroomproces wordt toegekend en door hen op de markt gebracht. Dit is een vroege vorm van kleurenfotografie.

1930

In 1930 wordt het mogelijk foto’s (gemaakt met rolletjes) meermaals af te laten drukken door middel van negatieven van een 35mm-rolletje.

1960

Rond 1960 werd het voor consumenten mogelijk kleurenfoto’s te maken. Lange tijd waren er problemen met het vastleggen van de kleur rood, maar de techniek was rond 1960 ver genoeg om kleurenfoto’s voor de consument aan te bieden.

1981

Een recente ontwikkeling is de digitale fotografie. Hierbij wordt de traditionele camera, geladen met film vervangen door een camera met een lichtgevoelige beeldsensor.

Relatie met andere uitdrukkingsvormen

In vergelijking met andere uitdrukkingsvormen als pictogrammen, diagrammen en kaarten, maar ook tekst zorgt de fotografie voor de zuiverste benadering (maar niet per definitie: beste benadering) van de werkelijkheid, als de digitale of analoge nabewerking en manipulatie uitblijft. Daarmee dragen foto’s maximaal bij aan een juiste communicatie van het overbrengen van een bepaalde gedachte over (een deel van) de werkelijkheid. Deze zienswijze wordt verder toegelicht in visualisatie.

Stereofotografie

Stereofotografie bestaat uit het maken van twee opnamen, gelijktijdig gemaakt, op ca. 6,5 cm van elkaar wat overeenkomt met de gemiddelde afstand tussen twee mensenogen. Daarmee is het mogelijk om diepte te zien.

Zie ook

via Atmospheric

Theo Herbots the voice from #Tienen

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%