Valentijnsdag 14 februari // Valentine’s Day February 14

TRANSLATE THIS BLOG HERE

 

Β Valentijnsdag 14 februari // Valentine’s Day February 14

Sinds ik op februari 2011 alleen gevallen ben, heb ik geen st-Valentijn meer gevierd.

Maar ik wens wel alle geliefden over gans de wereld een fijne St Valentijn toe.

Geniet van deze dag en schenk mekaar de liefde

Eerst een prachtige video voor iedereen en daaronder de uitleg wat St Valentijn betekent volgens Wikipedia

Valentijnsdag inΒ Engeland,Β Das festliche Jahr in Sitten, GebrΓ€uchen und Festen der germanischen VΓΆlker, 1863

Advertentie uit 1883 voor valentijnskaarten van het merk Prang

Boom versierd voor Valentijnsdag,Β San Diego

ValentijnsdagΒ is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd opΒ 14 februari. PausΒ Gelasius IΒ riep inΒ 496Β 14 februari uit tot de dag van deΒ Heilige Valentijn.

Commercie[bewerken]

In de Verenigde Staten is men, uit commercieel oogpunt, begonnen met het verleggen van de nadruk van anonieme liefde naar liefde. Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd, sinds midden jaren 90, een groot commercieel succes geworden: cadeauwinkels, boekwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels profiteren hiervan. Ook de Nederlandse posterijen deden hieraan mee, door een valentijnspostzegel uit te geven. In 2007 deed 35 procent van de Nederlanders iets aan Valentijnsdag, in 2011 was dat gedaald tot 29 procent en in 2012 tot 24 procent.[1]

Historische achtergrond[bewerken]

Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten die met de dag in verband staan hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Er bestaan verschillendeΒ heiligeΒ martelaren met de naam Sint-Valentijn. EΓ©n wasΒ priesterΒ inΒ Rome, een ander wasΒ bisschopΒ vanΒ Terni. Beiden werden in deΒ 3e eeuwΒ ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon. Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend.

In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is ingesteld om de oudeΒ Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder)Β vruchtbaarheidsfeest, te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere vanΒ Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, enΒ Pan, de god van de natuur.[2]Β Voor deΒ RomeinenΒ was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. In 496 verbood paus Gelasius dit heidense feest. Er is echter geen verband tussen de afschaffing van de Lupercalia en het ontstaan van de Valentijnsdag.[3]

LegendenΒ over Valentijn komen voor in deΒ Legenda aurea, maar het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, dankt zijn ontstaan aanΒ Geoffrey Chaucer, die in zijn gedichtΒ Parliament of FowlsΒ (1380-1382)[4]Β deze versregels schreef:

For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make
‘Want dit was op Sint-Valentijnsdag
Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen’

Legenden[bewerken]

Valentijnskaart uit 1909

Sint-Valentijn van Terni en zijn volgelingen

Volgens de versie van deΒ Legenda aurea[5]Β werd Sint-Valentijn om zijn geloof vervolgd en persoonlijk ondervraagd door deΒ Romeinse keizerΒ Claudius II. Claudius was onder de indruk van Valentijn en probeerde hem onder doodsbedreigingen over te halen tot het heidense geloof van de Romeinen. Valentijn weigerde en probeerde zelfs Claudius te bekeren tot het christendom, waarna hij veroordeeld werd tot de dood. Vlak voor zijn executie zou hij een wonder verricht hebben, door de blinde dochter van zijn cipier te helen.

Aangezien deΒ Legenda aureaΒ geen verband heeft met sentimentele liefde, is er in moderne tijden een portret van Valentijn gefabriceerd, dat hem weergeeft als een priester die weigerde een tot op heden onbekende wet van Claudius II, die het jonge mannen verbood te trouwen, uit te voeren. De keizer zou dit gedaan hebben om zijn leger te verbeteren, in de veronderstelling dat getrouwde mannen slechtere soldaten waren. De priester Valentijn voerde echter in het geheim de trouwplechtigheden uit. Toen Claudius hierachter kwam, liet hij Valentijn arresteren.

Een andere moderne verfraaiing van de gouden legende wordt verzorgd doorΒ History.com, die vele malen herhaald is, echter zonder enige historische basis. In de avond voor hij geΓ«xecuteerd zou worden, schreef Valentijn zelf de eerste “valentijnskaart”, geadresseerd aan de blinde dochter van de cipier Asterius, getekend “Van jouw Valentijn”. Toen de dochter de brief ontving, kon ze weer zien en het briefje lezen.[6][7]

 

via Bewildered

Advertenties

3 comments

 1. Liefde wordt veel te weinig getoond in deze wereld.
  Alleen met Valentijn lief zijn haalt niets uit,dat is valse liefde.
  Op deze dag cadeau kopen , romantische eten en voor de rest ist ruzie, haalt niets uit.
  Laten we proberen om in het hele jaar lief te zijn voor elkaar zoals de Heer Jezus Christus het deed.
  Er zijn voor elkaar.

  Liked by 1 persoon

   1. Dank u Theo,nu hopen dat iedereen het leest en de hulp gaat zoeken met onze Heer Jezus,want uit ons zelf bakken we er niet veel van.
    Laten wij beginnen ook met onszelf,laten wij een voorbeeld zijn,streven naar de ware liefde.
    Wie doet er mee?

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s