#Theo-Herbots | #Tienen | #Blog-#Natuurfotografie | Lagen en voorgrondinteresse gebruiken voor betere landschapsfotografie | Use layers and foreground interest for better landscape photography

Advertenties

Lagen en voorgrondinteresse gebruiken voor betere landschapsfotografie

Ben je ooit op reis geweest, heb je een adembenemend vergezicht gezien en heb je alleen een foto genomen om je representatie te vinden als een slechte weergave van de weergave die je je herinnert? 
Welkom in de wondere wereld van landschapsfotografie! Het vastleggen van dat adembenemende uitzicht op een foto is niet zo eenvoudig als het lijkt.Gelukkig kun je met een paar eenvoudige strategieën de kans op betere afbeeldingen aanzienlijk vergroten. Lees verder en volg deze tips voor het gebruik van lagen en voorgrond om uw foto’s naar een hoger niveau te tillen.
Zoals bij elk type fotografie, helpen geweldige onderwerpen (mensen of plaatsen) altijd om betere foto’s te maken. Echter, alleen omdat een vista spectaculair is of het licht schitterend is, kan niet worden gegarandeerd dat uw foto’s zo zullen uitkomen.Waarom? Wat is er aan de hand?

Het probleem

Kortom, het probleem ligt in het creëren van compositie vanuit de vergezichten zoals ze worden gepresenteerd. Veel toeristische uitzichten zijn interessant vanwege de schaal of de ongebruikelijke aard van de locatie. Om een ​​goede afbeelding te maken, moet u interesse creëren en dat gevoel van schaal vastleggen. Terwijl u door schilderachtige gebieden over de hele wereld reist, zijn die locaties die u het gemakkelijkst kunt bereiken, niet noodzakelijkerwijs de beste landschapsfoto’s. Hoog of grenzend aan de weg kan een geweldig gezichtspunt creëren, maar het leent zich vaak niet tot een geweldige tweedimensionale weergave (fotografie) van een driedimensionaal object (de wereld en het uitzicht voor je).

Een stap verder gaan veel beginners kijken naar landschapsfoto’s van andere fotografen en instinctief als sommige en niet als anderen. Ze zullen vaak moeite hebben met het verwoorden waarom ze het ene beeld liever hebben dan het andere. Door compositie en gelaagdheid te begrijpen, kunt u interessantere afbeeldingen maken en beter begrijpen waarom u van bepaalde landschapsfoto’s houdt.

De oplossingen

De beste manier om deze concepten te begrijpen, is door je afbeelding te splitsen in een paar eenvoudige stukjes bij het naderen van een scène die je wilt fotograferen en ze dan allemaal samen te voegen in de uiteindelijke foto. Laten we beginnen met scouting en compositie voordat je je zorgen maakt over je camera-instellingen.

Kies je onderwerp

Als je als onderdeel van je locatie scout, voordat je een foto gaat maken, even nadenkt over wat je ziet voordat je klaar bent, haal je je camera uit de tas. Beslis over het onderwerp waarin je geïnteresseerd bent om een ​​foto te maken. Zoek uit welk deel je interessant vond – het kan iets dichtbij zijn, zoals een meer, of iets ver weg, zoals een berg.

Schiet op wanneer het licht het beste is

Probeer vervolgens ervoor te zorgen dat u het beeld maakt wanneer de zon laag aan de hemel is . Dit is niet altijd een optie als je op reis bent en het regent of je hebt alleen maar tijd op het midden van de dag. Het verkeerde tijdstip van de dag (dwz de middag) zal de impact van uw foto’s aanzienlijk beperken. Het is bijna altijd essentieel om landschapsfoto’s te maken tijdens het gouden uur (direct na zonsopgang of vlak voor zonsondergang).

De enige uitzonderingen zijn als de lucht bewolkt is of als u in de bergen bent. Als de lucht bewolkt is, wordt je opnametijd verlengd, maar wordt het maken van goede foto’s tegelijkertijd moeilijker omdat de lucht niet interessant is.

Als u zich in een bergketen bevindt, zijn de bergen vaak groot genoeg om de belichting van uw onderwerp te verstoren, omdat schaduwen in de bergen in de weg zitten. Dit betekent dat je later op de dag moet fotograferen. Over het algemeen zorgt fotograferen tijdens het gouden uur voor interessante schaduwen en een uitstekende lichtkwaliteit .

Denk in termen van lagen

Zodra u uw onderwerp hebt geselecteerd en een geschikt moment van de dag hebt gekozen, is de volgende stap om na te denken over lagen. Voeg een object (of objecten) van belang toe aan uw onderwerp en voeg het toe aan de compositie van uw afbeelding. Dit betekent vaak dat u uw voeten gebruikt om in een betere positie te komen.

Wat wordt bedoeld met het in lagen aanbrengen van composities of interessante objecten?

Goede landschapsfoto’s hebben lagen of objecten op de voorgrond (dichtbij u), middenweg (middellange afstand van de camera) en achtergrond (verste weg). Dit helpt voorkomen dat uw afbeeldingen er plat uitzien. Deze lagen vormen elementen die de aandacht van de kijker trekken en diepte in je foto creëren.

Het is zelfs beter als de voorgrond naar de achtergrond leidt (misschien een rivier of een rij bomen). Sommige objecten, zoals mensen, kunnen een gevoel van schaal creëren. Dit is vooral belangrijk als u naar grote vergezichten kijkt. Een massieve klif bijvoorbeeld geeft geen gevoel voor schaal zonder iemand of iets van een herkenbare grootte in het gezichtsveld.

Wat maakt een goede voorgrondlaag?

Wat voor soort dingen kunt u gebruiken om deze gelaagde elementen te maken? Voor de achtergrond kunnen verre bergen of heuvels het pad volgen. Zoek voor de middelste laag naar boomlijnen, tussenliggende heuvels, clusters van objecten, rivieren of meren. Als je open water hebt zoals een meer op de voorgrond, kun je een perspectief van je onderwerp zien dat extra aandacht kan genereren.

Ten slotte kan voor de voorste laag elk geïsoleerd object op de voorgrond voor dit doel functioneren. Het kan een rots zijn, een bosje gras, of zelfs een persoon. Het object op de voorgrond creëert gewicht en brengt de afbeelding in evenwicht. Deze moeten allemaal in het gezichtsveld worden geplaatst om je afbeelding te verdelen en interesse te wekken. Je krijgt extra krediet voor atmosferische effecten zoals mist, nevel of waas. Vergeet niet dat je een onderwerp op de voorgrond kunt introduceren, of lager op de grond kunt komen om iets kleins er groter uit te laten zien.

Maak je klaar om te schieten

Oké, nu je je onderwerp hebt gescout, je lagen hebt gepland en jezelf hebt gepositioneerd, kun je je camera pakken. Kies een lens die een geschikt gezichtsveld biedt, denk eraan dat echt groothoeklenzen niet noodzakelijkerwijs werken voor verre objecten in landschappen, omdat ze er vaak erg klein uitzien.

Stel uw beeld goed samen

Met je camera en lenskeuze in de hand, moet je de afbeelding in je frame samenstellen. Het is het gemakkelijkst om de Regel der Derde te onthouden en te implementeren met lagen bij de derden. De meeste moderne camera’s kunnen worden geconfigureerd om een ​​raster te hebben met lijnen die het scherm verdelen in negen vierkanten (twee horizontale lijnen en twee verticale lijnen). Waar deze lijnen elkaar kruisen, moet u de objecten van belang plaatsen, of de lagen.

Het plaatsen van de horizon op een van deze lijnen is bijvoorbeeld geweldig. De zonsopgang op een van de kruispunten van de lijnen plaatsen is nog beter. Als de lucht echt interessant is, zet dan de horizon op het onderste derde deel, zodat de hemel de bovenste twee derde vult. Als de grond het meest interessant is, plaats dan de lucht zodat deze alleen het bovenste derde deel is.

Vergeet niet dat je ook landschappen in portretoriëntatie kunt fotograferen als dat de compositie helpt. Sommige mensen willen dingen als de regel van derden niet volgen, maar totdat uw foto’s regelmatig worden weergegeven zoals u dat wilt, is dit een goede algemene aanpak.

Camera instellingen

Over het algemeen zijn er voor elk type landschap camera-instellingen die ervoor zorgen dat uw foto’s echt knallen. Stel uw camera niet in op het grootste diafragma voor landschapsfoto’s. Je wilt proberen zoveel mogelijk van het onderwerp van interesse in focus te krijgen. Het gebruik van een kleiner diafragma helpt, maar ga niet te ver of u begint met het introduceren van diffractie-effecten.

Gebruik de hyperfocale afstand van uw diafragma in uw voordeel en zorg ervoor dat u zich op een element in het middengebied concentreert. Hierdoor wordt al je achtergrond in focus en veel van je voorgrond ook, vooral als je een f-stop gebruikt in het bereik van f / 8 – f / 11.

Ten slotte moet u bijna altijd een statief gebruiken voor landschapsfotografie. Dit soort foto’s vergt scherpe foto’s: bereik dit met een statief.

Conclusie

Zodra u hieraan gewend raakt als benadering van uw beeld, helpt het u betere beelden te maken en begrijpt u waarom u bepaalde landschapsfoto’s leuker vindt dan andere.

Deel eventuele aanvullende tips voor het toevoegen van lagen aan je landschapsfoto’s in de onderstaande opmerkingen. Deel ook je landschapsfoto’s, we willen ze graag zien.

Lees meer in onze categorie Tips & Tutorials

Mark C Hughes is een fotograaf, schrijver, opvoeder en ingenieur die zich specialiseert in zowel portretten van mensen als huisdieren, maar ook prachtige landschaps- en natuurfotografie creëert. Hij is een geaccrediteerde professionele fotograaf (PPOC) en heeft prijzen gewonnen, waaronder een van National Geographic. Mark heeft werken tentoongesteld en getuigd als getuige-deskundige in een proef als fotograaf. Hij heeft fotografie voor verschillende groepen en vaardigheden onderwezen.

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%