#Theo-Herbots | #Tienen | #Blog-#Natuurfotografie | Opvallende landschapsfoto’s van over de hele wereld | Striking landscape photographs from around the world

Advertenties

Een nieuwe tentoonstelling toont een aantal van ’s werelds toonaangevende landschapsfotografen, met afbeeldingen over de hele wereld – van IJsland tot Kirgizië. Reisfotograaf Graeme Green verklaart de aantrekkingskracht van het vastleggen van de natuurlijke wereld.

Het leven beweegt vaak in een meedogenloos tempo. Deadlines en druk opbouwen. Dagen gaan voorbij in een waas. Voor veel fotografen, waaronder ikzelf, biedt landschapsfotografie de broodnodige gelegenheid om naar buiten te gaan, om de telefoon uit te schakelen en de dagelijkse eisen aan onze tijd te ontlopen.

Meer zoals dit:

– Fascinerende foto’s van buitenstaanders

– Iconische beelden van vrouwelijke demonstranten

– Bibliotheken: waar het geheugen van de wereld is opgeslagen

Het is niet alleen de kunst van fotografie die aansprekend is, maar ook de manier om de natuur in te gaan en even op adem te komen. Als je met een camera werkt, de tijd neemt om een ​​landschap te verkennen en te bestuderen, kun je een beetje mentale ruimte voor jezelf creëren. Het is moeilijk om je gestrest te voelen wanneer je in de wildernis van Patagonië of op de stranden van de Buiten-Hebriden staat.

Borrowdale, Cumbria, VK: Fotograaf Joe Cornish zegt dat dit beeld is beïnvloed door John Constable, de windbeweging in de bomen die een echo van de penseelstreken nabootst (Credit: Joe Cornish)

Fotograferen van landschappen is anders dan andere fotografische disciplines. Het grootste deel van de afgelopen 20 jaar heb ik de wereld rondgereisd met een notitieblok en een camera, van Mexico tot Namibië tot Cambodja, vaak snel bewegend, met foto’s, artikelen schrijven, logistiek sorteren en in contact blijven met redacteuren van de weg.

Porthleven, Cornwall: Carla Regler herinnert zich: “Ik ging naar de rand van de pier waar de golven braken en mooie krullen creëerde” (tegoed: Carla Regler)

De fotografie zelf kan ook snel zijn, vaak met een element van adrenaline. Als een gorilla door de regenwouden van Oeganda struikelt of een walvis het oppervlak van Antarctica doorbreekt, heb je meestal maar een moment om de foto te maken, en dat maakt allemaal deel uit van de opwinding. Evenzo, als het de taak is om een ​​chaotische, door traangas doordrenkte rel in Chili of ochtendgebeden in Bhutan te fotograferen, moet je alert zijn op het moment en unieke, vluchtige voorbeelden vastleggen wanneer ze gebeuren. Hoe fotografen het ook zouden willen, dieren en mensen neigen er niet toe om te poseren en vast te houden, althans niet in de meest boeiende soorten fotografie.

“Het begint met ongelooflijk licht … en wanneer het goed afloopt, stapt de perfecte persoon naar de juiste plek – en doet dat met stijl” – Damien Demolder (Credit: Damien Demolder)

Ik geniet vooral van straatfotografie, wandel door steden als Havana, Cuba of de stad Oaxaca in Mexico en haal momenten uit het dagelijks leven. Het plezier en de uitdaging hier is dat een afbeelding verschijnt en in een oogwenk verdwijnt. Mis de foto en het is voorgoed weg.

Bij landschapsfotografie is het tempo langzamer. Je moet je tijd nemen, onderzoeken, kijken en, meestal, wachten. Het is vergeleken met een vorm van meditatie. “De landschapsfotograaf vindt het fotografische bedrijf vaak een beschouwende en rustgevende fotografie”, vertelt landschapsfotograaf Charlie Waite van Light & Land . “Ik probeer over te brengen wat ik zag en wat ik voelde. Wat ik moet doen is de kijker een gevoel van liefde voor het menselijk bestaan ​​oproepen. ‘

Loch Oich Forest, Invergarry, Schotland: “Mist van het nabijgelegen meer creëerde een mysterieuze mantel naar het landschap” – Matt Anderson (Credit: Matt Anderson)

Waite zit achter een nieuwe tentoonstelling in Londen, Evolving Landscapes , en een nieuw boek met dezelfde naam, beide met werk van enkele van ’s werelds toonaangevende landschapsfotografen, waaronder Joe Cornish, Paul Sanders en Matt Anderson, met beelden over de hele wereld – van IJsland naar Kirgizië. Bijna 30 jaar nadat Douglas Coupland zijn roman Generation X opdroeg aan een “versnelde cultuur”, heeft de alomtegenwoordigheid van digitale technologie en de komst van smartphones, Facebook en Instagram het tempo van het moderne leven steeds verder verhoogd. “We worden meer en meer niet synchroon met het natuurlijke ritme van de aarde”, stelt Charlie voor. “Fotografie maakt me zeker meer verbonden met de wereld. Als ik uit het nastreven van het maken van een landschapsfoto kom, voel ik me veel meer verrijkt. ”

Hekla-vulkaan: “Dit was het onverwachte uitzicht, een krater volledig bedekt met sneeuw na een late winter in de bergen van IJsland” – Antony Spencer (tegoed: Antony Spencer)

De fotografie die wordt getoond in de OXO Gallery beslaat locaties die zo ver uit elkaar liggen als Schotland, Vietnam, IJsland en de VS, variërend van de grootscène tot het intieme detail en van klassieke landschappen die op traditionele filmcamera’s zijn geschoten tot abstracte beelden met behulp van innovatieve digitale technieken. Wat hen verenigt, en misschien bijna alle landschapsfotografie, is dat de foto’s van elke fotograaf eisten dat ze buiten hun drukke leven stapten, om te vertragen en echt van een landschap te genieten. Zoals Waite het stelt: “Landschapsfotografie gaat heel erg over het opmerken en diepgaande observatie.”

“Het ochtendlicht produceerde een melancholische blauwe kleur in het landschap dat ik wilde vastleggen” – Graeme Green (Credit: Graeme Green)

Een van mijn foto’s die deel uitmaakt van de tentoonstelling, The Big Sleep, werd genomen in Gjirokastër, Albanië, tijdens een recente expeditie over landschapsfotografie. We gingen op een ochtend om 05:00 uur uit en brachten tijd door met kijken, wachten en af ​​en toe fotograferen terwijl de zon langzaam opkwam over de stadsuitbreiding en het omliggende Gjerë-gebergte. In plaats van de meer voor de hand liggende brede landschapsschot van de stad, gebruikte ik een zoomlens en bracht ik tijd door met het uitkiezen van details aan de tegenovergestelde met sneeuw bedekte bergen, inclusief diepe ravijnen, radiotoestellen en rijen bomen gedeeltelijk verborgen door mist.

Wegblijven van e-mails, sociale media en druk op onze geest en onszelf toestaan ​​om na te denken over andere dingen, lijkt tegenwoordig steeds belangrijker te worden, wat ook de groeiende populariteit van landschapsfotografie zou kunnen verklaren. Veel van de andere fotografen wiens werk te zien is in Evolving Landscapes, zullen ongetwijfeld hetzelfde zeggen, of het nu Phil Malpas is die het breken van de dag vastlegt in Val d’Orcia in Toscane, Carla Regler fotografeert brekende golven in Cornwall, of Damien Demolder wachtend op “de gouden moment om te materialiseren “in de straten van Praag.

“Het uitzicht over de Val d’Orcia kijkt uit van net onder Castiglione d’Orcia in Toscane. Er is vaak laagliggende mist als de zon opkomt “- Phil Malpas (Credit: Phil Malpas)

Voor zijn Red Chimneys-foto, genomen in de Straat van Gibraltar, moest Waite ook een ‘wachtspel’ spelen. “Ik raakte er erg bezorgd over dat er maar één brekende golf zou vallen die over de hele breedte van de foto viel”, legt hij uit. “Dus ik wachtte daar al een tijdje, dat is het grillige karakter van golven.”

“Het was de asymmetrische aard van deze vormen die me aansprak. De duivelse rode schoorstenen leken iets toe te voegen aan de eigenaardigheid van het beeld “- Charlie Waite (tegoed: Charlie Waite)

Niet alle foto’s zijn met zoveel zorg of geduld genomen. Net zoals de verschuiving van vinyl naar cd’s en downloads werd beschuldigd van het verliezen van de ‘ziel’ van muziek, is er vaak een moe “iedereen is een fotograaf” reactie van professionele fotografen op de digitale revolutie en de overdaad aan foto’s gemaakt op smartphones of digitale camera’s en gedeeld via sociale media, velen van hen arm en haastig genomen. Veel foto’s die online verschijnen, zijn ook zo zwaar bewerkt met behulp van computersoftware dat ze er vreselijk uitzien: onwerkelijke scènes met oververzadigde kleuren; voorgronden die niet overeenkomen met de luchtomstandigheden; witte halo’s van licht rond objecten en andere effecten.

“De paarden liepen snel, dus ik rende terug langs de weg en over een veld om een ​​uitkijkpunt te krijgen waar ze in het frame konden lopen” – Paul Sanders (Credit: Paul Sanders)

Maar een van de dingen waar Evolving Landscapes naar kijkt, is hoe digitale technologie ook nieuwe technieken heeft ontsloten om landschapsfotografie in creatieve nieuwe richtingen te duwen. Paul Sanders foto van Tup, Kirgizië, werd bijvoorbeeld geproduceerd door zeven verticale foto’s te nemen en deze vervolgens samen te voegen in Lightroom om een ​​episch panorama te vormen.

“Ik werd aangetrokken door de vorm van de boom, samen met de prachtige zachte grijzen in de schors” – Doug Chinnery (Credit: Doug Chinnery)

Doug Chinnery werkt samen met, en geeft workshops over, technieken, zoals Intentional Camera Movement (ICM) en meervoudige belichting (twee opnamen of meer superponeren om een ​​enkele afbeelding te maken). Zijn foto Argentum Streng, genomen in de Hodge Close Quarry in Cumbria, is een afbeelding met meervoudige belichting, samengesteld uit ongeveer vijf frames. “Door meerdere belichtingen in lagen te plaatsen, was de vederachtige aard van de takken overdreven en ik vond het effect van het centraal plaatsen van de boom, waardoor de boom de ster van de show is,” legt Chinnery uit. “Later, terug op de computer, kon ik de zilvertonen in de schors overdrijven en de prachtige, rijke rode kleuren in de rotswand erachter opkrabbelen tegen het web van takken.”

Dankzij nieuwe technieken kon Sam Gregory abstracte beelden maken, die “de vloeiendheid van het landschap onthulden, gevormd door de elementen gedurende miljoenen jaren” (Credit: Sam Gregory)

Sam Gregory is een andere fotograaf die technische innovaties gebruikt om te verkennen wat er mogelijk is met een camera. Zijn foto Mesozoic X is een macroafbeelding genomen op Jurassic Coast in Dorset. Maar elders in zijn werk gebruikt Sam ICM, meerdere belichtingen en meer. “Deze nieuwe creatieve benaderingen stellen fotografen in staat om van representatieve beelden over te stappen naar iets meer abstracts, of een scène die onmogelijk te zien is met het menselijk oog, door technieken te gebruiken zoals lange blootstelling aan scènes gedurende vele seconden of minuten, of een macro die ons laat zien de wereld in verbazingwekkende details, “zegt Gregory. “Met het gebruik van ICM en meervoudige belichting kan landschapsfotografie zijn visuele grenzen verleggen. Ik heb ontdekt dat bepaalde technieken me in staat hebben gesteld om hele nieuwe werelden van abstracte beelden te creëren die echt uniek zijn. ”

Voorspellen hoe die technieken (en anderen die nog moeten worden uitgevonden) in 25 jaar in landschapsfotografie zullen verschijnen, is moeilijk. Maar er zal ongetwijfeld een centraal element overblijven. “De fundamentele impuls om landschappen te willen fotograferen is nu hetzelfde als altijd,” concludeert Waite. “Compositie blijft in de voorhoede van de zorgen van mensen. Mensen willen nog steeds hun menselijke reactie op de wereld om hen heen uiten. ”

Als je commentaar wilt op dit verhaal of iets anders dat je op BBC Culture hebt gezien, ga dan naar onze  Facebook-  pagina of stuur ons een bericht op  Twitter .

En als je dit verhaal leuk vond,  meld je dan aan voor de wekelijkse bbc.com-functies nieuwsbrief , genaamd “If You Only Read 6 Things This Week”. Een zorgvuldig uitgekozen selectie verhalen van BBC Future, Culture, Capital and Travel, elke vrijdag in uw inbox afgeleverd.

BEZOEK OOK EENS MIJN FOTOBLOG EN MIJN FOTOMAGAZINES

Er wordt nog aan de lay-Out gewerkt, maar het loont toch reeds de moeite om eens een kijkje te nemen, klik op de tekening hier beneden voor onmiddellijke toegang

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%