Happy Valentinesday| Gelukkige Valentijnsdag

TRANSLATE THIS BLOG HERE

Select Language

Fijne Valentijnsdag aan alle geliefden

Bekijk de video hier beneden

Stay tuned and receive updates

 

Valentijnsdag: “wat ik mis”

 

Ook al ben ik reeds sedert begin 2011 alleen, (ik heb dit verhaal gebracht in een vorig artikel: “AL WAT IK MIS IS LIEFDE”)

Toch wens ik “ALLE” Geliefden, waar ook ter Wereld, Alle Geluk en Liefde toe.

Want geloof me, U weet pas wat ge mist als ge het kwijt bent.

Daarom, allen die nog verenigd zijn in liefde, koester elk moment.

Bekijk hier beneden het volledige verhaal over St-Valentijn en probeer er die dag iets Geweldigs van te maken

St-Valentijn de dag der Geliefden. Gebracht door #Theo-Herbots

Liefde is als een aardbeving, je kan het niet zien, maar je voelt het met je hele lichaam

 

Liefde in de moderne wereld: Ik like hem ook in het echt


 

Voor de enen dé dag van het jaar, voor anderen de hel: 14 februari ofte Valentijnsdag. Of je er van houdt of niet, het is nu eenmaal de dag van Sint-Valentijn, patroon van de geliefden. Maar wie was die heilige Valentinus? Meer nog: welke van de twee? Want er is meer dan één Valentijn.

Verras je lief met de ware geschiedenis van Sint-Valentijn.

Valentijnskaart uit 'The Quiver of Love - a collection of Valentines', 1876

 

Valentijnskaart uit ‘The Quiver of Love – a collection of Valentines’, 1876 – © British Library Londen

We moeten terug naar de late 3de eeuw om Valentinus te ontmoeten. Volgens een legende leefde er tijdens de regering van keizer Claudius II Gothicus (268-270) een priester in Rome, genaamd Valentinus. Andere verhalen spreken over een bisschop Valentinus in de stad Terni. In elk geval zou hij tegen de wil van de keizer een huwelijk voltrokken hebben tussen een Romeinse soldaat en een jong christen meisje. Geconfronteerd met de keizer zou Valentinus geweigerd hebben zijn christelijk geloof af te zweren, waarop de keizer hem veroordeelde tot de doodstraf.

Voorstelling van Valentinus, 12de eeuw

 

Voorstelling van Valentinus, 12de eeuw – © Fondation Bodmer Coligny

Of die martelaar Valentinus nu de Romeinse priester dan wel de bisschop van Terni betrof, is niet duidelijk. Als het al om een echte historische figuur gaat, betreft het mogelijk één en dezelfde man. In het kerkelijke Martyrologium, de officiële heiligenlijst van het Vaticaan, gepubliceerd in 2001, wordt er maar één Valentinus meer vermeld, zonder onderscheid tussen de priester en de bisschop.

Volgens de Legenda Aurea – een middeleeuwse verzameling heiligenlevens – werd Valentinus begraven nabij de Porta Flaminia in Rome in het jaar 269.

Santa Maria in Cosmedin, Rome, waar de relieken van Valentijn worden bewaard

 

Santa Maria in Cosmedin, Rome, waar de relieken van Valentijn worden bewaard – © CC

Het was paus Gelasius I die in 496 de feestdag van Sint-Valentijn instelde op 14 februari, toevallig of niet de dag van de Lupercalia, een oud Romeins feest van de vruchtbaarheid, waarbij jongemannen moesten proberen een meisje op een speelse manier te ‘slaan’ met een zweep. Rare jongens, die Romeinen.

Reliekschrijn met de schedel van Valentijn

 

Reliekschrijn met de schedel van Valentijn -© Santa Maria in Cosmedin Rome

Het graf met de relieken van de heilige Valentinus werd vereerd in de basiliek van Santa Maria in Cosmedin in Rome en daar rust zijn schedel – of tenminste zijn vermeende hersenpan – nog altijd in een verguld schrijn. Op basis van deze schedel hebben forensische specialisten een reconstructie in 3D gemaakt van zijn gelaat.

3D-reconstructie van het gelaat van Valentijn

 

3D-reconstructie van het gelaat van Valentijn – © CC

Aanvankelijk werd Valentinus niet strikt gelinkt aan de geliefden. Hij was patroonheilige van de imkers, wat mogelijk verband houdt met de hogervermelde heidense vruchtbaarheidscultus. De bloemetjes en de bijtjes, snap je. Hij zou ook worden aanroepen tegen epilepsie en pest. Zijn naam Valentinus betekent in het Latijn ‘hij die gezond is’.

Dat hij vooral bekend is als beschermheilige van verliefde koppeltjes en jonggehuwden is wellicht te danken aan latere middeleeuwse gebruiken. Zo schrijft de Engelse schrijver Chaucer in zijn gedicht Parliament of Fowls(Parlement van Vogels) van ca. 1380 over ‘Saynt Valantyns day when every byrd cometh there to choose his mate’ (Sint-Valentijnsdag wanneer elke vogel zijn partner kiest). Chaucer wordt wel eens gezien als de uitvinder van Valentijnsdag, maar mogelijk borduurde hij gewoon verder op bestaande tradities.

Victoriaanse Valentijnskaart, ca. 1860

Bron:https://www.canvas.be/canvas-curiosa/wie-was-valentijn

Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Valentijnsdag
 
Valentijnsdag in EngelandDas festliche Jahr in Sitten, Gebräuchen und Festen der germanischen Völker, 1863
Gevierd in  Nederland
 België
 Verenigde Staten
Type Themadag
Belangrijkheid Aandacht geven aan liefde
Datum 14 februari

St-Valentijn de dag der Geliefden. Gebracht door #Theo-Herbots

Advertentie uit 1883 voor valentijnskaarten van het merk Prang

St-Valentijn de dag der Geliefden. Gebracht door #Theo-Herbots

Boom versierd voor Valentijnsdag, San Diego

Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn.

Commercie

In de Verenigde Staten is men, uit commercieel oogpunt, begonnen met de nadruk van anonieme liefde naar liefde. Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd, sinds midden jaren 90, een groot commercieel succes geworden: cadeauwinkels, boekwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels profiteren hiervan. Ook de Nederlandse posterijen deden hieraan mee, door een valentijnspostzegel uit te geven. In 2007 deed 35 procent van de Nederlanders iets aan Valentijnsdag, in 2011 was dat gedaald tot 29 procent en in 2012 tot 24 procent.[1]

Historische achtergrond

Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten die met de dag in verband staan hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon. Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend.

In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is ingesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest, te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur.[2] Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. In 496 verbood paus Gelasius dit heidense feest. Er is echter geen verband tussen de afschaffing van de Lupercalia en het ontstaan van de Valentijnsdag.[3]

Legenden over Valentijn komen voor in de Legenda aurea, maar het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, dankt zijn ontstaan aan Geoffrey Chaucer, die in zijn gedicht Parliament of Fowls (1380-1382)[4] deze versregels schreef:For this was on seynt Volantynys dayWhan euery bryd comyth there to chese his make‘Want dit was op Sint-ValentijnsdagAls elke vogel daar zijn maatje komt kiezen’

Legenden

St-Valentijn de dag der Geliefden. Gebracht door #Theo-Herbots

Valentijnskaart uit 1909

St-Valentijn de dag der Geliefden. Gebracht door #Theo-Herbots

Sint-Valentijn van Terni en zijn volgelingen

Volgens de versie van de Legenda aurea[5] werd Sint-Valentijn om zijn geloof vervolgd en persoonlijk ondervraagd door de Romeinse keizer Claudius II. Claudius was onder de indruk van Valentijn en probeerde hem onder doodsbedreigingen over te halen tot het heidense geloof van de Romeinen. Valentijn weigerde en probeerde zelfs Claudius te bekeren tot het christendom, waarna hij veroordeeld werd tot de dood. Vlak voor zijn executie zou hij een wonder verricht hebben, door de blinde dochter van zijn cipier te helen.

Aangezien de Legenda aurea geen verband heeft met sentimentele liefde, is er in moderne tijden een portret van Valentijn gefabriceerd, dat hem weergeeft als een priester die weigerde een tot op heden onbekende wet van Claudius II, die het jonge mannen verbood te trouwen, uit te voeren. De keizer zou dit gedaan hebben om zijn leger te verbeteren, in de veronderstelling dat getrouwde mannen slechtere soldaten waren. De priester Valentijn voerde echter in het geheim de trouwplechtigheden uit. Toen Claudius hierachter kwam, liet hij Valentijn arresteren.

Een andere moderne verfraaiing van de gouden legende wordt verzorgd door History.com, die vele malen herhaald is, echter zonder enige historische basis. In de avond voor hij geëxecuteerd zou worden, schreef Valentijn zelf de eerste “valentijnskaart”, geadresseerd aan de blinde dochter van de cipier Asterius, getekend “Van jouw Valentijn”. Toen de dochter de brief ontving, kon ze weer zien en het briefje lezen.[6][7]

Bronnen, noten en/of referenties Het Parool, maandag 13 februari 2012, pagina 4 The World Book Encyclopedia (uitgave 1973) Factcheck: ValentijnsdagMainzer Beobachter. Geraadpleegd op 2017-02-13. The Riverside Chaucer Third Edition (1987), in het hoofdstuk Parliament of Fowls, p. 383 Legenda Aurea, “Sint-Valentijn”, catholic-forum.com, in het Internet Archive. De geschiedenis van Valentijnsdag. History.com. Henry Ansgar Kelly, Chaucer and the cult of Saint Valentine, BRILL, 1986, “The Valentines of February”, p. 58-63. ISBN 97890040784

HET ZOU GEWELDIG ZIJN ALS U OOK EENS EEN KIJKJE NAM OP MIJN HOMEPAGINA KLIK ==>>HIER>>

Vragen of opmerkingen? Dat kan hier beneden

Voeg je bij 7.121 andere abonnees

PS. weet U niet welke boodschap te versturen naar Uw geliefden?

Gebruik dan deze Shout-Out

KLIK HIER VOOR DE SHOUT-OUT ==>>

FACEBOOK-FANPAGE

HET ZOU GEWELDIG ZIJN INDIEN  U

 • Een bezoek zou brengen aan onze Fanage
 • Deze zou liken
 • Een rating geven
 • En delen en aanbevelen met Uw Volgers


BEZOEK


YouTube

Ik heb ook  een YouTube–Kanaal met

 • Talrijke Video’s
 • Talrijke  speellijsten
 • Recepten
 • Muziek
 • Enveel meer
 • Voor elk wat wils
 • Neem een kijkje en abonneer


Read More

Twitter

 • Heeft U een Twitter-Account?
 • Geweldig
 • U kan ons ook daar volgen


VOLG

The Best Experience Ever

https://groetenuittienen.blog/wp-content/uploads/2019/01/theo-herbots-social-media.mp4
“Ik dank U Voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen”

Theo-Herbots
Blogger in Hart en Ziel

Bezoek De Nieuwsbrief / Blog


KLIK HIER

Theo-Herbots Gezondheid-Blog & Fotografie || Health-Blog & Photography

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil op deze Blog al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in categorieën alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

2 thoughts on “Happy Valentinesday| Gelukkige Valentijnsdag

 1. America On Coffee 30 januari 2019 at 14:35

  The saying should be early birds catch the love…. for gestures before the actual day.😏

  Beantwoorden
 2. Autisme Storm 31 januari 2019 at 22:51

  Veel succes nog met je blog. Groetjes.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag
Share on Social Media
%d bloggers liken dit: