Wat is de betekenis van Valentijnsdag

Valentijnsdag, 14 februari is dag van de liefde, de dag dat je aan je geliefde laat weten hoeveel je van hem/haar houdt en ook de dag dat je aan iemand waar je heimelijk van houdt, iets persoonlijks geeft zodat hij/zij weet dat je stiekem verliefd bent.

Elk jaar worden op 14 februari kaarten gestuurd, bonbons, bloemen en ander cadeautjes uitgewisseld tussen geliefden. We noemen die dag Valentijnsdag, maar wat is de oorsprong van Valentijnsdag en hoe is het ontstaan?

f779f2eda01f8e529eabb5c6e2fc8326_medium.

Oorsprong en geschiedenis van Valentijnsdag

Viering van Lupercalia

Het ontstaan van Valentijnsdag begint volgens sommige wetenschappers in het Romeinse rijk waar op 15 februari Lupercalia werd gevierd, een van oorsprong herdersritueel. De Romeinen vierden Lupercalia als vruchtbaarheidsfeest voor vrouwen in Lupercal, een grot aan de voet van de Palatijnse berg in Rome. De katholieke kerk zou dit heidense feest vervangen hebben door een Christelijk feest.

De heilige Sint Valentijn

In het jaar 496 van onze jaartelling roep paus Gelasius 14 februari uit tot Sint Valentijnsdag. Welke Valentijn model stond voor Valentijnsdag weten we niet zeker. Er zijn binnen de katholieke kerk maar liefs drie heiligen met de naam Sint Valentijn. Vermoedelijk was het de sterfdag van een van deze heiligen, Bisschop Valentijn, die op 14 february 273 werd doodgemarteld in Rome, die werd gekozen

voor de datum

Volgens één versie van het verhaal zou Sint Valentijn in het geheim huwelijken hebben gesloten van Romeinse soldaten met hun geliefden in een tijd dat keizer Claudius het soldaten verbood om te trouwen: soldaten zonder familie zouden beter en met minder angst vechten. Toen Claudius dat ontdekte werd Sint Valentijn gemarteld en ter dood gebracht.

Volgens een andere versie van het verhaal zou Sint Valentijn terwijl hij gevangen zat, verliefd zijn geworden op de dochter van zijn cipier en haar een brief hebben gestuurd met de tekst “van jouw Valentijn”.

Wie het dan ook was en wat hij wel of niet gedaan heeft: in de Middeleeuwen werd Sint Valentijn een populaire heilige, met name in Engeland.

Sint Valentijn als romantische dag

De transitie van Sint Valentijnsdag naar Romantische dag, vond pas later plaats. Rond 1400 werden de eerste Valentijnsberichtjes gestuurd en in de achttiende eeuw werd het een wijdverspreid gebruik: een traditie die ook nu nog populair is. Langzaam maar zeker werd Valentijnsdag een ode aan de liefde.

Alles wat je nodig hebt is liefde. Maar een beetje chocolade af en toe kan geen kwaad!

Charles M. Schulz

Schedel van Sint Valentijn

De schedel van Sint Valentijn wordt bewaard in Rome in de basiliek Santa Maria in Cosmedin.

Typische Valentijnsdag gebruikenc4d5fbc6ac66984009b75ddcdc291578.jpg

Vanuit Engeland werd Valentijnsdag eerst populair over de gehele British Commonwealth en daarna Frankrijk om vervolgens ook in Nederland, België en andere delen van Europa te worden gevierd.

Typisch gebruiken van Sint Valentijn zijn:

  • Het sturen van anonieme kaartjes aan iemand op wie je heimelijk verliefd bent.
  • Het sturen van kaartjes aan je geliefde. Dit gebruik wordt echter meer en meer vervangen door Valentijns e-cards en Valentijns SMSjes en Whatsapp berichten.
  • Het geven van cadeautjes en bloemen aan je geliefde zoals parfums voor haar of parfums voor hem.
  • Uit eten met je geliefde en speciale Sint Valentijn menu’s.

Momenteel worden er wereldwijd meer dan 1 miljard Valentijnskaartjes per jaar gestuurd. Daarvan wordt maar liefst 85% door vrouwen verstuurd(!).

Valentijnsdag in andere culturen

  • In Japan en Korea vieren ze Valentijnsdag op twee momenten. Op 14 februari geven de vrouwen een cadeautje aan de mannen en op 14 maart is het omgedraaid.
  • In China viert men een eigen versie van Sint Valentijn op de zevende dag van de zevende maanmaand van de Chinese kalender met een lantaarnfestival.
  • In Denemarken geven de mannen de dames een geakkebrev, een gedicht ondertekend met puntjes voor de letters van  de naam.
  • In Spanje geven de mannen hun vrouwen een bos rozen en krijgen zelf een geschenk van hun vrouw.
  • In Italië geeft men aan de geliefde behalve chocolade en bloemen ook dure parfums en juwelen.
  • In Canada zijn er speciale Saint Valentine balls: Sint Valentijn dansfeesten.

William Shakespeare

Het is de beroemde Engelse toneelschrijver die in 1603, in Hamlet, Ophelia de volgende zinnen laat zeggen:

Good morrow! ‘Tis St. Valentine’s Day
All in the morning betime,
And I a maid at your window,
To be your valentine
0c8096f1ccf974869945e404a33b5e22.jpg

Vandaag de dag vieren we over een groot deel van de wereld Valentijnsdag, een dag van de liefde, een dag van geluk!

f022be6a151ec2ea692f12109e43cb7c.jpg

Happy Valentine!

De historische Valentijn(s)

Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. In de tijd van paus Gelasius was er echter geen enkel biografisch gegeven meer over hem bekend. Sint-Valentijn werd genoemd als iemand “die terecht door mensen wordt vereerd, maar wiens daden slechts aan God bekend zijn”.

Valentinus van Rome

Een van deze martelaren zou een Romeins priester zijn geweest die omkwam tijdens de christenvervolgingen onder keizer Claudius II Gothicus (268-270).

Valentinus van Terni

Een andere Valentijn was bisschop van Terni en zou eveneens in christenvervolgingen de martelaarsdood zijn gestorven. Mogelijk gaat het hier echter om dezelfde persoon.

Valentinus van Rhetië

7 februari is de feestdag van de heilige Valentinus van Rhetië, met wie men de bovengenoemde Valentijn(s) ook verwarde.

Valentinus van Tongeren

  • Stenen sarcofaag, Maastricht
  • Reliekgevel, Brussel
  • Kopie in Maastricht (rechts)
  • Schrijn in Maastricht

Legende

Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer, en huwde het stel. Al gauw kwamen meer paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen, probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar welk jaar het was, is onduidelijk. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen; Van je Valentijn, stond erop.

Volgens een ander verhaal kwam een cipier (of de stadhouder van Rome) bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te houden, maar tevergeefs. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond ‘Van Valentinus’ en direct kon ze weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom.

Spreuken

Valentijnsdag is een merkeldag. Hierbij horen enkele spreuken die volgens volksgeloof het weer voorspellen.

  • Dooi op Sint-Valentijn doet veel water in de wijn.
  • Zonneschijn op Sint-Valentijn, geeft goede wijn.
  • Is de aarde met Sint-Valentijn in het wit gehuld, dan zijn de weiden en akkers met vreugde vervuld.

Referenties

  1.  (de) Kroos, Renate (1985): Der Schrein des heiligen Servatius in Maastricht und die vier zugehörigen Reliquiare in Brüssel, p. 26. Zentralinstitut für Kunstgeschichte, München. ISBN 3422007725.
  2.  (de) Kroos (1985), pp. 248-253.
Commons heeft mediabestanden in de categorie Saint Valentine.

THEO-HERBOTS

DOE DIT JAAR IETS SPECIAALS VOOR UW GELIEFDE

  • BEZOEK DEZE ONLINE-WINKEL EN
BESTEL HIER IETS SPECIAALS KLIK==>>HIER
Klik hier

Door Blogger-Network-Theo-Herbots

Beste lezer, Mijn naam is Theo-Herbots en ik ben een gepassioneerde blogger en fotograaf uit België. Ik heb altijd al een passie gehad voor het vastleggen van mooie momenten en het delen van mijn ervaringen met anderen. Op mijn blog schrijf ik over allerlei onderwerpen, zoals reizen, lifestyle, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het belangrijk om mensen te inspireren en te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Naast mijn blog ben ik ook actief als fotograaf. Ik maak graag foto's van de natuur, steden en mensen. Mijn doel is om de schoonheid van het leven vast te leggen en anderen te laten zien hoe mooi de wereld kan zijn. Ik hoop dat je door het lezen van mijn blog en het bekijken van mijn foto's geïnspireerd raakt en geniet van al het moois dat het leven te bieden heeft. Met vriendelijke groet, Theo-Herbots Ps: Het zou Geweldig 👍zijn 1)indien U een reactie zou willen geven hier beneden 2) Mijn berichten zou willen delen op Sociale-Media met de Deelknoppen onder elk Bericht Alvast bedankt 😀💞

Eén gedachte over “HAPPY VALENTINE”

WEES NIET VERLEGEN, SCHRIJF HIER BENEDEN ⬇️⬇️ UW REACTIE ZIJ IS VAN HARTE WELKOM

Follow || Volg

Thanks || Bedankt

Follow us on Social Media

Ontdek meer van #Theo-Herbots-Blogger & Fotograaf -Photographer

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder