You can translate all my posts and pages in 110 languages with the Google translator at the top of the website ⬆️⬆️,
Gedurende gans de maand Januari stelt WordPress mij dagelijks 2 tot 3 vragen, in de categorieën #Bloganuary en #Dayprompt waar ik hier de antwoorden op geef. Op die manier krijgen mijn prachtige Volgers een totaal beeld over de Auteur op deze Blog.
Maar geen nood, vanaf Februari publiceer ik dan terug in volgende categorieën
Dagelijkse schrijfopdracht
WordPress-Interview: Noem een bezienswaardigheid of dorp in de buurt die/dat je nog steeds niet hebt bezocht.
Tirlemont
Om de stad Tienen te onderscheiden van andere gemeenten met dezelfde naam, werd Tienes uitgebreid met de Franse aanduiding le mont (wegens de Sint-Germanusheuvel). Deze naam vinden we in 1157 als Tieneslemont. Hij beantwoordt aan het Latijnse Thenis Mons uit 1099. Hieruit ontwikkelde zich de Franse benaming Tirlemont.
Blanke Stad
De poëtische benaming Blanke Stad houdt verband met een prijs van 1000 fr. voor het saneren van arbeiderswoningen, vooral in Avendoren. Over deze prijs wordt gesproken in het stadsverslag van 1851. De naam Blanke Stad komt de eerste keer voor bij J.B. Nys als Tirlemont-la-Blanche in 1900 en als Blanke Stad in het stadsverslag van 1930.
Tintelende Stad
Sedert 2004 gebruikt de gemeente Tienen ter promotie de slogan Tintelende Stad. De letters van de naam Tienen komen allemaal voor in de aanduiding ‘tintelend’.
Geschiedenis
Tienen is niet gekend als een toeristisch trekpleister, maar toch komt de cultuurkenner niet van een kale reis terug. Oude sporen tonen aan dat het gebied reeds bewoond was in het mesolithicum. In de Romeinse periode lag Tienen op een kruispunt van heerwegen, waarvan sommige nog in gebruik zijn. In de 8ste eeuw was er sprake van de “villa” of vroege nederzetting Thuinas. Er zijn in het Grijpenveld ook sporen teruggevonden van de Romeinse voorchristelijke periode want er werd een zeldzame mythrastempel ontdekt, alsook Venus- en Apollo-heiligdommen.
Datgene wat opgegraven werd, inclusief een Mythras-votiefplaat met spijkerschrift, en voorwerpen met daarop de mythrassymbolen, bevinden zich in het museum ‘Het Toreke’ (een oude stadsgevangenis). Het suikermuseum en de streekwinkel zijn hier ook te vinden. In Grimde dat net buiten de ringgordel ligt, bevinden zich drie tumuli. Het mooie OLV ten Steenkerkje ligt vlakbij. Het zou staan op de plek van een oude stenencirkel. Enkele menhirs bevinden zich nog in de buurt.
In de vroege middeleeuwen zou er een kapel zijn opgericht ter ere van Sint-Martinus. De Sint-Martinuskerk was de oudste parochiekerk van de stad, maar deze kerk verdween aan het begin van de 19de eeuw. Meer naar het oosten, rond de Sint-Germanusheuvel, ontstond een tweede bewoningskern. Deze plaats, de latere Veemarkt, was beter verdedigbaar. Hier werd de Sint-Germanuskerk opgericht. Op de grote Markt bevindt zich de OLV Ten Poelkerk met een pelgrimsgrot.
Deze zou gebouwd zijn op de ontwaterde Haspoel, een soort moeras. Tienen zou het tweede oudste begijnhof hebben van het land. De begijnhofkerk brandde af, maar de ruïnes zijn er nog. Het oude gasthuis dat er ook gelegen was, werd vervangen door de industriecomplexen van de suikerfabriek die de stad tot op heden domineren.
Tienen maakte deel uit van het graafschap Bruningerode, dat vanaf de 10de eeuw behoorde tot het Prinsbisdom Luik. In de 11de eeuw ging Thuinas naar het Graafschap Leuven. De stad werd omwald en ommuurd, al bleef dit aanvankelijk beperkt tot een muur en gracht rond de Sint-Germanusheuvel.
Tienen had een belangrijke plaats op de west-oostelijke handelsroute, ontwikkelde een bloeiend handels- en ambachtswezen en de stad verwierf diverse stadsrechten. De stad kende vanaf de 12de en 13de eeuw een belangrijke lakennijverheid. Deze nijverheid kende haar hoogtepunt in de 14de eeuw en verwierf internationale bekendheid. Tegen het eind van de 15de eeuw liep dit terug. De bevaarbare Gete speelde hier een grote rol.
In de zomer van 1635 werd de stad ingenomen, geplunderd en afgebrand door een gecombineerd Frans-Hollands leger. Nog in 1673 beschreef de Italiaanse historicus Galeazzo Gualdo Priorato Tienen als “ooit een van de meest bloeiende [steden van Brabant], maar nu bijna verlaten en onbewoond”.[2]
Aan het begin van de 19de eeuw werden de stadswallen en poorten afgebroken en er kwam op de meeste plaatsen een brede ringlaan voor in de plaats. Deze voormalige vesten zijn herkenbaar aan de straatnamen. De invalswegen werden verhard en verbeterd. Op 21 september 1837 bereikte de eerste spoorlijn, Brussel – Leuven – Tienen, de stad. Daarna kwamen er meer spoorlijnen en werd Tienen een belangrijk knooppunt. Door de betere transportmiddelen werd het mogelijk de suikerbieten van heel de streek naar de suikerfabrieken in Tienen te vervoeren. De veredeling van bietsoorten met die een veel hoger suikergehalte hadden, maakte het winnen van suiker uit de bieten rendabel. De oorspronkelijke suikerbieten hadden maar ongeveer maximaal 8% suikerinhoud. Door middel van veredeling werd dit percentage opgekrikt naar 15% (tegenwoordig haalt men 17%). De rijke landbouwgronden in de streek zijn zeer geschikt voor deze teelt. De suikerverwerkende industrie werd kenmerkend voor de stad en blijft ook nu nog een grote rol spelen in de economie van de streek.
Tot in 1898 werden de suikerbieten vanaf het dichtstbijzijnde station Grimde overgeladen op karren om deze naar de suikerfabriek te brengen. Om het overladen te vermijden, werd in 1897 door de suikerfabriek een aanvraag ingediend voor een eigen rechtstreekse spooraansluiting van het spoorstation naar de fabriek. Dit liep gelijk met de aanvraag van de buurtspoorwegen om de eerste trammeterspoorlijn aan te leggen (zie kopje Buurtspoorwegen).
De fabriek kreeg zowel een meterspooraansluiting op het buurtspoorwegnet als een normaalspooraansluiting op het nationaal spoornet. Daarnaast is er vanaf 1886 tot de Tweede Wereldoorlog een ‘luchtspoorbaan’ geweest van het station Grimde naar de suikerfabriek. Dit was een kabelbaan voor goederen die voor het transport van bieten en steenkolen gebruikt werd.[3]
De stad telt een aantal wijken:
- Grimde: 956 (kopie 13de eeuw) Grimides. Gehucht ten oosten van de stad, hiervan gescheiden door de Borggracht en de Gete. Grimde is moeilijk verklaarbaar en dus oud. De naam gaat mogelijk terug op Indo-Europees *ghrem “afkrabben” + achtervoegsel ithja. Grimde kan dan betekenen “waar het vuil is”, een naam die dan slaat op de vuile oevers van de Gete.
- Aandoren: 1277 spina, circa 1350 ten haeghdorne. Aandoren is een wijk in Grimde. Spina is een vertaling van haagdoorn, namelijk een grote meidoorn op het plein voor de Oudepoort op de Borggracht
- Avendoren: 1034 Eurendore (lees: Evrendore), 1129 auerendoren (lees: Averendoren). Wijk in de omgeving van het station. Het eerste lid is mogelijk terug te brengen tot de Indo-Europese wortel *abh– “krachtig, sterk”. Zo kan Averendoren (nu Avendoren) betekenen: burg van de sterken
- Grijpen: 1244 Gripen. Bouw- en weiland, gedeeltelijk onder Kumtich. Misschien uit Indo-Europees *ghreib- “grijpen”. Afleiding van de persoonsnaam Gripo, “iemand met een sterke greep”?
- Mulk: 1260 Mulke. Mulk is een acum-naam bij een Romeinse persoonsnaam Munilius. Mulk betekent dus: toebehorend aan Munilius
- Moespik: circa 1350 moerspic. Wijk ten zuiden van de Roos of Sint-Helenasluis. Samengesteld uit moer “slijk” + spik “smal bruggetje”
- Potterie: genoemd naar de potbakkerij van Jean Henri Poffé die in 1796 al in de straat woonde. Het eerste fabriekje van Poffé stond op de plaats van huis 83 in de Potterijstraat
- Bruinissem: 1273 brunensheem. Hoogte ten westen van de Anemonenlaan. Bruinissem is een heemnaam bij Brunin, verkleinwoord van Bruno
- Oostermeer: ca. 1350 oestermere. Blok tussen Ketelmakersstraat, Delportestraat, Violetstraat en Oude Leuvensestraat. In 1715 in twee gesneden door de aanleg van de Nieuwe Leuvensestraat. Wellicht is Oostermeer een migratienaam
- Oud-België: Sedert 1956 volkse benaming voor een wijk in de Pastorijstraat
- Rooie: 1941 Aan den Rooie. Volkse benaming voor de omgeving van het Rakkersveld in de Torsinweg. Verwijst misschien naar iemand met rood haar
- Sabooike: sedert 19de eeuw, omgeving van villa Sliksteen. Sabooike herinnert aan de familie Saboo onderaan de Sliksteenvest, vooral agent Jean Baptist Saboo, geboren in 1810, die trouwde met de 11 jaar jongere Dorothée Messemaekers. Hij woonde in een bescheiden woning en kreeg 8 kinderen.
- Utsenaken bron bericht Tienen – Wikipedia
Ik zou niet weten welke plaatsen in de omgeving van Tienen ik nog niet heb bezocht.
Bekijk maar eens hier beneden

Bent U een échte Vriend van Theo-Herbots? Ik ben benieuwd
Als U een échte Vriend / Vriendin van me bent doe dan de volgende dingen.
- Hoe kan je niets doen wanneer alles waar je ooit over gedroomd hebt,
Binnen handbereik ligt?
Laat het zien

Het groeiend succes van mijn Blog kan U hier beneden waarnemen door het steeds groeiend aantal Vrienden die zich inschrijvingen op de Nieuwsbrief
Vergeet niet om na inschrijving naar Jouw mailbox te gaan om op de bevestigingslink te klikken.
Dit is zo ingebouwd om U te beschermen tegen Spam
Ik Hou evenmin van Spam als U, Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden.
U kan ten allen tijde terug uitschrijven
Misschien bent U meer actief op
Sociale-Media?
Dan kan U mijn berichten van deze Geweldige Blog ook daar volgen.
De snelste en eenvoudigste manier om mijn berichten te volgen (ook de leuke berichten van mijn andere Blogs)
Meteen kan U daar de berichten delen met Uw Volgers
Velen zullen U dankbaar zijn, want zij gaan die informatie ontvangen waar zij reeds lang naar op zoek zijn
Zie de knoppen onderaan het bericht ⬇️
2) Ben benieuwd of U een
échte Vriend of Vriendin bent
En U gaat gebruik maken van de Sociale-Media-Knoppen hier beneden ⬇️⬇️
Ik dank U voor Uw medewerking, U heeft laten zien dat U een échte Vriend of Vriendin bent
Honderd Vragen en antwoorden over De Auteur van deze “GEWELDIGE BLOG” die “ANDERS” is dan elke “ANDERE”
Ik zal je er naar toe leiden. En je zal zien dat je heel wat reden hebt om me te volgen. Geef me enkele momenten en je zal begrijpen waarom ik zo blij en enthousiast ben
Deze unieke en magische ontmoeting die gunstig zal uitpakken voor ons beider geluk
“Om grote dingen te bereiken, moeten we niet alleen handelen, maar ook dromen, niet alleen plannen, maar ook geloven”
Ik ontmoet U graag terug op mijn Sociale -Media Hier beneden ⬇️⬇️
Voor mij is elk levend wezen uniek. En JIJ bent UNIEK! door je hier te ontmoeten, zal ik een stukje van mijn ziel in je kleine roze hart plaatsen om je leven te veranderen en je te helpen het pad van OVERWINNING te vinden!!
omdat Uw mening
Belangrijk is
voor verbetering van deze Geweldige Blog
Graag Uw reactie hier beneden
Ik respecteer dat de meningen van anderen me kunnen helpen een betere Blogger en Fotograaf te worden te worden en mogelijk dingen te zien waar ik zelf nooit aan had gedacht. Als ik bijvoorbeeld nog nooit iemand had laten reageren op mijn Foto’s, dan was ik bepaalde fouten blijven maken
Ik neem negatieve opmerkingen met een korreltje zout, want wat ik doe is kunst en niet elke kunstenaar wordt daarin begrepen.
Ik neem negatieve opmerkingen niet te hard op en laat mijn creativiteit en passie niet verstikken.