Een rijke en romige koffiemelange voor onderweg met de voordelen van ginseng, ganoderma en maca.

koffiemelange met de voordelen van ginseng, ganoderma en maca.

Maca || Ganoderma-Lucidum || Ginseng Bekijk hier beneden de video’s de geneeskrachtige eigenschappen die aan deze kruiden worden toegeschreven

Deze video’s zijn weliswaar in het Engels, maar voor diegenen die de Engelse taal niet machtig zijn, onder elke video staat een volledige uitleg

Beschrijving Maca

beschrijving Maca

Botanische namen
Lepidium meyenii of
Lepidium peruvianumGemeenschappelijke namen
Maca, Peruaanse Maca, Peruaanse ginseng, pieprzyca peruwianska, mugulkress, perui zsázsa, krasse-art.

Geschiedenis en traditie

Het is een Peruaanse plant van de Brassicaceae familie geteeld voor meer dan 2000 jaar door de Inca Indianen. Het groeit uitsluitend in de centrale Andes op verschillende hoogtes tussen 4000 en 4500 meter. boven de zeespiegel. Maca groeit in een habitat van intense kou, extreem intens zonlicht en sterke wind. Het wordt geteeld in verschillende variëteiten, die voornamelijk verschillen in de kleur van de plant en wortel. Het gebruikte deel is de wortel, die kan worden gebruikt als verse wortel, geroosterde wortel of gedroogde wortel. De wortel heeft verschillende kleuren, geel, paars en zwart en een diameter van 3 tot 5 cm en een lengtegraad van ca. 15 cm.

Maca is gebruikt voor eeuwen in de Andes voor voeding en wordt traditioneel gebruikt in de Andes regio voor zijn veronderstelde eigenschappen om energie en vruchtbaarheid te verbeteren.

De Peruaanse inheemse bevolking in de centrale Andes gebruiken nadat het van nature is gedroogd. In feite, gedroogde wortels hebben historische toepassingen als voedsel; in het bijzonder worden ze gegeten na het koken in water of melk of vruchtensappen en als meel voor het maken van brood en koekjes. Als zetmeelplant kan de voedingswaarde van de gedroogde wortel lijken op de andere graankorrels zoals maïs, rijst en tarwe.

De eerste schriftelijke beschrijving over Maca (als een wortel zonder identificatie van de botanische of populaire naam) werd gepubliceerd in 1553, waarin Cieza de Leon, een kroniekschrijver van de Spanjaard verovering van Peru opgemerkt dat in de Peruaanse hooglanden, de inboorlingen bepaalde wortels gebruikt voor onderhoud. De wortels waar hij naar verwees waren Maca. Vader Cobo was de eerste die de naam Maca en zijn eigenschappen in 1653 beschreef. Hij verklaarde dat deze plant groeit in de zwaarste en koudste gebieden van de provincie Chinchaycocha waar geen andere plant voor levensonderhoud van de mens zou kunnen worden geteeld. Cobo verwees ook naar het gebruik van Maca voor vruchtbaarheid. In de 18e eeuw verwees Ruiz naar de vruchtbaarheidsverhogende eigenschappen van Maca.

Lokale Peruaanse bewoners, in feite, niet alleen erkennen aan de Maca een hoge voedingswaarde, maar ook meerdere gunstige effecten, zoals het verbeteren van het niveau van de beschikbare energie en sinds de jaren ’90 van de twintigste eeuw, een toenemende interesse in producten uit Maca is waargenomen in vele delen van de wereld.

Europese verordening

In de sector verwerkte groenten en fruit verschijnen vaak nieuwe voedingsmiddelen, vooral in de subsector van “superfruit” of “superfood” ingrediënten. Geautoriseerd nieuw voedsel omvat producten die traditioneel worden gegeten in landen buiten de Europese Unie en het Maca-poeder is er daar een van.

Hoewel Maca van ouds aan toe was, is dit traditionele voedsel uit een derde land toegestaan voor consumptie op het grondgebied van de EU en dus als veiligheid voor de Europese consument beschouwd. Concluderend is Maca niet onderworpen aan de Nieuwe Verordening (EG) nr.

Er zijn momenteel gezondheidsclaims op Maca die ter goedkeuring bij de EFSA zijn ingediend en die nog in behandeling zijn. Een voorbeeld van bewering die “on-hold” blijven is: “Bron van energie / ondersteunt fysieke en mentale prestaties / helpt handhaven optimale uithoudingsvermogen, gevoelens en vitaliteit“.


Geschiedenis en traditie

Botanische namen
Lepidium meyenii

of Lepidium peruvianum
Gemeenschappelijke namen Maca, Peruaanse maca, Peruaanse ginseng, pieprzyca peruwianska, mugulkress, perui zsázsa, krasse-art.

Maca is een Peruaanse plant die behoort tot de brassicaceae familie geteeld voor meer dan 2000 jaar door de Inca Indianen. Het groeit uitsluitend in de centrale Andes op verschillende hoogtes tussen 4000 en 4500 meter boven de zeespiegel. De Maca groeit in een habitat van vijandige kou, extreem fel zonlicht en sterke winden. Het wordt geteeld in verschillende variëteiten, die voornamelijk verschillen in de kleur van de plant en wortel. Het gebruikte deel is de wortel, die kan worden gebruikt in de vorm van een verse wortel, geroosterde wortel of gedroogde wortel. De wortel heeft verschillende kleuren, geel, paars en zwart en een diameter van 3 tot 5 cm met een lengte van ongeveer 15 cm.

Maca is gebruikt voor eeuwen in de Andes voor het voeden en wordt traditioneel gebruikt in de Andes regio voor de veronderstelde eigenschappen van het verbeteren van energie en vruchtbaarheid.

De inheemse Peruaanse bevolking van de centrale Andes gebruikt het na op natuurlijke wijze gedroogd te zijn. In feite, gedroogde wortels hebben historische toepassingen van een voedsel natuur; in het bijzonder wordt het geconsumeerd na het koken in water, melk of vruchtensappen en als bloem voor de bereiding van brood en koekjes. Als zetmeelplant kan de voedingswaarde van de gedroogde wortel lijken op andere granen zoals maïs, rijst en tarwe.

De eerste beschrijving geschreven op de Maca (als de wortel zonder identificatie van de botanische naam of populaire naam) werd gepubliceerd in 1553 door Cieza de Leon, een chroniqueur die aankwam met de Spaanse verovering van Peru, die merkte op dat in de Peruaanse hooglanden de inboorlingen bepaalde wortels gebruikten voor levensonderhoud. Hij verwees naar de wortels van de Maca. Vader Cobo was de eerste die de Maca beschreef met naam en eigendom in 1653. Hij beweerde dat deze plant groeit in de zwaarste en koudste gebieden van de provincie Chinchaycocha waar geen enkele andere plant voor menselijke voeding zou kunnen worden gekweekt. Cobo verwees ook naar het gebruik van Maca voor vruchtbaarheid. In de 18e eeuw verwees Ruiz ook naar de Maca vanwege zijn vruchtbaarheidsbevorderende eigenschappen.

Peruaanse lokale bewoners, in feite, niet alleen erkennen de Maca als een hoge voedingswaarde, maar ook meerdere gunstige effecten, zoals de verbetering van het energieniveau en sinds de jaren 1990 is er een groeiende interesse in Maca producten in vele delen van de wereld.

Europese verordening

In de sector van de groente- en fruitverwerking verschijnen vaak nieuwe voedingsmiddelen, vooral in de subsector van ingrediënten die “superfruit” of “superfood” worden genoemd. Het nieuwe toegestane voedsel omvat producten die traditioneel worden geconsumeerd in landen buiten de Europese Unie en Maca-poeder is er daar een van.

Hoewel maca in het verleden geen deel uitmaakt van het Europese dieet, is dit traditionele voedsel uit een derde land toegestaan voor consumptie op het grondgebied van de EU en daarom als veilig beschouwd voor de Europese consument. Concluderend is Maca niet onderworpen aan verordening betreffende nieuwe voedingsmiddelen (EG) nr.

Een aantal gezondheidsclaims met betrekking tot Maca, die nog in studie zijn, zijn nu ter goedkeuring van de EFSA ingediend. Een voorbeeld van een gezondheidsclaim die “in behandeling” blijft is: “Energiebron / ondersteunt fysieke en mentale prestaties / helpt bij het behoud van optimale uithoudingsvermogen, gevoelens en vitaliteit.”


Historia y tradición Gemeente

Nombres botánicos
Lepidium meyenii o

Lepidium peruvianum Nombres comunes
Maca, Maca peruana, ginseng peruano, pieprzyca peruwianska, mugulkress, perui zsázsa, krasse-art.

Wat is maca?

Laten we bij het begin beginnen. Maca (lepidium meyenii) is een wortel die oorspronkelijk alleen op grote hoogte groeide in het Andesgebergte van Peru.

Maca groeide alleen in een bepaald deel van het Andesgebergte, onder barre omstandigheden, op hoogtes boven de 4000 meter. Maca wordt ook wel Peruaanse ginseng genoemd.

Maca is een groente en wordt door de lokale bevolking in Peru al eeuwenlang gegeten zoals wij al eeuwen aardappels eten.

Men vermoedt dat maca al 2000 jaar voor Christus werd geteeld. Men gebruikte maca niet alleen als voedsel maar ook als traditioneel geneeskrachtig kruid.

Maca werd zelfs gebruikt als veevoer door de Peruanen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Kleuren maca

Maca groeit in allerlei vormen en maten en kleuren.

De populairste kleuren (die ook in Nederland verkrijgbaar zijn) zijn gele, rode en zwarte maca. Bepaalde soorten hebben sterkere specifieke gezondheidsvoordelen.

Populariteit maca

Toen eind jaren negentig bekend werd dat maca een positief effect zou hebben op de vruchtbaarheid, steeg de prijs van maca enorm en werd de productie opgevoerd.

Met het stijgen van de productie (in China is men veel maca gaan verbouwen) zijn de prijzen weer wat gedaald en is maca redelijk betaalbaar voor een superfood.

De smaak van maca

Maca heeft een hele uitgesproken smaak die ik persoonlijk erg lekker vind. De smaak is het beste te omschrijven als aards, nootachtig met een hint van karamel. De meeste mensen vinden maca echter niet lekker. Heb jij de smaak van maca al geproefd?

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Verkrijgbaarheid maca

Maca wordt verkocht als extract in capsulevorm en als vloeibaar extract.

Maca wordt ook verkocht in poedervorm. Dit is gedroogde maca. Deze poeder kan je bijvoorbeeld door je smoothie of yoghurt doen (verderop lees je onze maca recepten). In combinatie met cacao smaakt maca erg goed.

Als je maca door je smoothie of yoghurt doet dan maak je de smoothie smakelijk door er ook een schepje cacaopoeder doorheen te doen.

Ik ben overigens in Nederland nog nooit ergens tegen gekomen dat men de maca als hele wortel verkocht. Mocht je een adresje hebben waar je maca wortels kunt kopen, deel het dan met ons via een reactie onderaan deze pagina.

Waarom is maca een superfood?

Maca heeft het label superfood meegekregen omdat het een hoge voedingswaarde heeft. Het is vooral rijk aan mineralen. Daarnaast bevat het veel aminozuren en voedingsvezels.

Alle Superfoods en Hun Gezondsheidsvoordelen op een Rij

Superfoods zijn voedingsmiddelen met een extreem hoog gehalte aan essentiële voedingsstoffen. Denk daarbij aan mineralen, vitamines, vetzuren, aminozuren en antioxidanten. Superfoods blinken vooral uit in de dichtheid van deze voedingsstoffen. Per gewichtseenheid bevatten ze veel meer voedingsstoffen dan ‘gewone’ groenten of fruit. Een voedingsmiddel kan ook een superfood worden genoemd vanwege de aanwezigheid van uitzonderlijk veel verschillende essentiële voedingsstoffen. Omdat superfoods relatief veel voedingsstoffen hebben zijn ze ideaal als aanvulling op het normale dieet. Bepaalde superfoods kunnen een goede aanvulling zijn bij bepaalde aandoeningen of klachten. In onderstaande artikelen over superfoods ontdek je wanneer je een bepaald superfood het beste tot zijn recht komt en of het een goede aanvulling op jouw dieet kan zijn.

Maar de belangrijkste eigenschap van maca is dat het de werking van een adaptogeen is.

Maca werkt als adaptogeen

Een adaptogeen stimuleert het lichaam tot een betere balans bij de aanmaak van hormonen. Het verhelpt een disbalans in de hormonen.

Een adaptogeen is zelf geen hormoon en zorgt ook niet voor de aanmaak van hormonen. Het zorgt slechts voor een betere balans. Indien een bepaald hormoon teveel wordt aangemaakt dan zal hier juist minder van aangemaakt worden (en andersom).

Voedingswaarde maca

Maca is zeer voedzaam en is vooral een goede bron van koolhydraten, eiwitten en mineralen.

De voedingswaarde van verschillende merken maca kan onderling wat verschillen (het is nu eenmaal een natuurproduct). Wij hebben het gemiddelde van de verschillende merken maca voor je berekend.

De voedingswaarde van maca die je hieronder vindt betreft de voedingswaarde van maca poeder. Deze wijkt af van maca extract welke in capsulevorm verkrijgbaar is.

Voedingswaarde maca poederPer 100 gram
Energie325kcal
Vet3,6 gram
Koolhydraten71,4 gram
Waarvan suikers31,1 gram
Waarvan voedingsvezels7,1 gram
Eiwitten14,3 gram

Zoals je kunt zien is maca rijk aan koolhydraten. De suikers in maca poeder zijn natuurlijke suikers. Desondanks zullen diabetici hier rekening mee moeten houden.

Voor een groente bevat het ook veel eiwitten.

Vetzuren van maca poeder

Maca poeder bevat wel 20 soorten vetzuren. Echter in dusdanig kleine hoeveelheden dat deze niet het vermelden waard zijn. De vetzuren in maca poeder bestaat voor het grootste gedeelte uit:

 • Linolzuur (1,2 gram per 100 gram)
 • Palmitinezuur (0,8 gram per 100 gram)
 • Oliezuur (0,4 gram per 100 gram)
 • Stearinezuur (0,25 gram per 100 gram)

De hoeveelheden vetzuren in maca poeder zijn erg klein. Per 100 gram bevat maca poeder 3,6 gram vetzuren.

Maca poeder is dan ook geen voedingssupplement wat je neemt als aanvulling voor je gezonde vetzuren.

Hiervoor kan je beter gebruik maken van een superfood zoals hennepzaad of lijnzaad.

Aminozuren profiel maca

Maca poeder bevat veel essentiële aminozuren en is een goede plantaardige eiwitbron. Het bevat in totaal 18 verschillende aminozuren.

Aminozuren maca poederPer 100 gram
Totaal eiwitten14,3 gram
Asparaginezuur1,38 gram
Glutaminezuur2,23 gram
Serine710 mg
Histidine310 mg
Glycine970 mg
Arginine1,42 gram
Threonine470 mg
Alanine900 mg
Tyrosine440 mg
Fenylalanine780 mg
Valine1,13 gram
Methionine400 mg
Isoleucine670 mg
Leucine1,3 gram
Lysine790 mg
HO-Proline370 mg
Proline7 mg
Sarcosine10 mg

Vitamines in maca poeder

Het aantal verschillende soorten vitamines in maca poeder is vrij bescheiden.

Vitamines in maca poederPer 100 gram
Vitamine C285 mg (475% ADH)
Vitamine B11 mg (90% ADH)
Vitamine B20,4 mg (21% ADH)
Vitamine B25,7 mg (29% ADH)
Vitamine B61,1 mg (57% ADH)

Afhankelijk van het gebied waar de maca is geteeld kan maca nog andere vitamines bevatten.

Mineralen in maca poeder

Maca is rijk aan mineralen en spoorelementen en een goede bron van calcium, kalium, ijzer en koper.

MineralenPer 100 gram
Calcium450 mg (45% ADH)
Kalium2 gram (57% ADH)
Koper6 mg (300% ADH)
Magnesium0,8 mg (30% ADH)
Fosfor220 mg (37% ADH)
Natrium18 mg (1% ADH)
IJzer15 mg (100% ADH)
Zink12 mg (150% ADH)
Jodium520 microgram (34% ADH)

Afhankelijk van de grond waar de maca is geteeld kan maca nog andere spoorelementen bevatten.

Wil je maca poeder gebruiken om je jodium aan te vullen (omdat je geen of weinig brood eet) dan kan je het beste zwarte maca nemen. Deze bevat meer jodium dan gele en rode maca.

Gezondheidsvoordelen maca

Er worden aan maca enorm veel gezondheidsvoordelen toegedicht. Veel van deze claims worden gedaan door producten van maca poeder en zijn daardoor niet echt neutraal te noemen.

Wij hebben voor je uitgezocht welke gezondheidsvoordelen van maca wetenschappelijk zijn bewezen.

Tot slot zullen we ook ingaan op een aantal gezondheidsclaims die niet wetenschappelijk zijn bewezen maar wel aannemelijk zijn.

Gezondheidsvoordeel 1: verbetering vruchtbaarheid mannen

Laten we maar beginnen met één van de belangrijkste gezondheidsclaims van maca. Het zou de vruchtbaarheid van mannen kunnen verbeteren.

Voor de vruchtbaarheid is de kwaliteit en kwantiteit van de zaadcellen erg belangrijk.

Er is bewijs dat de maca de mannelijke vruchtbaarheid verbetert. Dit onderzoek laat zien dat na 12 weken maca gebruikt te hebben de concentratie zaadcellen omhoog ging. Dit betrof wel een kleinschalig onderzoek onder 20 vrijwilligers.

Bij een ander kleinschalig onderzoek onder 9 mannen met maca tabletten ging de hoeveelheid zaadcellen en de bewegelijkheid van de zaadcellen omhoog.

Bij deze meta analyse van 5 verschillende onderzoeken werd ook geconcludeerd dat maca de vruchtbaarheid van mannen verbeterd. Bij zowel gezonde mannen als mannen met vruchtbaarheidsproblemen ging de kwaliteit van het sperma omhoog.

Alle onderzoeken welke verricht zijn waren kleinschalig. Maar al met al mag je toch wel de voorzichtige conclusie trekken dat maca inderdaad de vruchtbaarheid bij mannen kan verbeteren.

Gezondheidsvoordeel 2: verbetering libido bij mannen en vrouwen

De claim dat maca het libido verbeterd is wat er eind jaren 1990 voor zorgde dat maca populair werd in het Westen. Het zorgde voor een prijsexplosie en de productie werd opgevoerd.

Naar mate men ouder wordt zakt het libido. Bij mannen komt dit door het dalen van de testosteronspiegel welke na het 40e levensjaar echt merkbaar begint te worden.

Bij vrouwen loopt de productie van oestrogeen terug tijdens de overgang. Hierdoor wordt de schede minder goed doorbloed en daalt het libido.

Mannen en vrouwen zijn altijd opzoek naar manieren om het libido op peil te houden. Een goed seksleven is tenslotte belangrijk voor je gezondheid en het in stand houden van relaties.

Producenten van maca hebben hier handig op ingespeeld door maca in de markt te zetten als middel om je libido te verhogen.

Er zijn vooral onderzoeken naar het effect van maca, op het libido, door producten en superfood leveranciers gedaan. Dit zijn echter geen wetenschappelijke onderzoeken en je kunt je voorstellen dat de product baat heeft van een bepaalde uitkomst.

In deze studie gaven de (mannelijke) deelnemers aan dat hun libido omhoog ging. Opvallend genoeg zonder dat de testosteronniveaus verbeterde.

Bij een meta-analyse van 17 databases vond men beperkt bewijs dat maca het libido verhoogt. Wel vonden de onderzoekers dat er te weinig data voorhanden was – en dat de kwaliteit van verschillende studies te beperkt was – om onomstotelijk te kunnen stellen dat maca het libido verhoogt.

Maca wordt ook wel de “natuurlijke Viagra” genoemd wat echter overdreven is gezien de onderzoeken. Maar al met al wijst het bewijs wel in de richting dat maca inderdaad het libido kan verhogen.

Gezondheidsvoordeel 3: Maca geeft je energie

Maca poeder is populair onder sporters omdat het energie geeft en je uithoudingsvermogen verbeterd.

Bij een kleinschalig onderzoek onder 8 wielrenners wisten de deelnemers na 14 dagen maca supplementen genomen te hebben hun tijd de verbeteren op een tijdrit van 40 kilometer. Tevens merkte de deelnemers aan het onderzoek dat hun libido omhoog was gegaan.

Al het overige bewijs dat maca het uithoudingsvermogen verbetert, zijn dierenproeven op ratten en muizen (bronbronbron).

Bij deze onderzoeken deden de maca groepen het een stuk beter dan de placebo groepen. Aangenomen wordt dat dit te maken kan hebben met de antioxidanten waaraan maca rijk is.

Gezondheidsvoordeel 4: goed voor je stemming

Maca wordt in verband gebracht met verminderde angsten en een vermindering in klachten bij een depressie. Met name vrouwen in de menopauze en postmenopauze kunnen baat hebben bij maca.

Bij een studie onder postmenopauzale vrouwen bleken de deelneemsters die maca gebruikten minder last te hebben van symptomen van een depressie. Ook verbeterde de bloeddruk bij de groep welke maca gebruikte.

Ook bij deze en deze studie werkte maca goed op de stemming bij postmenopauzale vrouwen.

Gezondheidsvoordeel 5: verlichting van overgangsklachten

Tijdens de overgang daalt het oestrogeenniveau wat tot allerlei klachten kan leiden.

Veel voorkomende overgangsklachten zijn slaap problemen, opvliegers, stemmingswisselingen en vaginale droogheid.

Maca helpt deze overgangsklachten te verlichten. Zo bleek ook uit meta-analyse van 4 studies (bron).

Gezondheidsvoordeel 6: Goed voor de hersenen

Maca is goed voor de hersenen. Het verbetert het vermogen om te leren en het geheugen (bron).

Dit effect van maca op de hersenen was bij de Peruanen al langer bekend. Daar gebruikte men traditioneel maca om de prestaties van de kinderen op school te verbeteren (bronbron).

Het effect van maca op het geheugen is ook bij diversen testen met muizen aangetoond (bronbronbronbron).

Er werd bij deze testen ook gekeken of rode, gele of zwarte maca het beste effect op de hersenen heeft.

Zwarte maca leverde de beste verbeteringen op.

Gezondheidsvoordeel 7: goed voor de prostaat

De prostaat is een klier welke zich bij mannen de urinebuis omsluit aan de ingang vanaf de blaas gezien. Naar mate mannen ouder worden neemt de prostaat in grootte toe. Hierdoor kan de prostaat de urinebuis gaan samendrukken.

Dit geeft dan problemen met plassen. Het zorgt ervoor dat men ’s nachts uit bed moet om te gaan plassen en het geeft een gevoel van onvolledige lediging van de blaas.

Bovendien kan een vergrootte prostaat een negatief effect hebben op de seksuele gezondheid en de potentie.

Bij ratten en muizen is aangetoond dat rode maca de prostaat verkleint (bronbronbronbron).

Gezondheidsvoordeel 8: verlicht klachten bij antidepressiva

Bij depressies worden vaak SSRI’s (selectieve serotonine-heropnameremmers) voorgeschreven.

Een bijwerking van SSRI’s zijn seksuele klachten zoals een verminderd libido en erectiestoornissen.

Maca kan de seksuele klachten als gevolg van SSRI’s verminderen (bron).

Aannemelijke gezondheidsvoordelen van maca

Er zijn ook een aantal gezondheidsvoordelen van maca die niet wetenschappelijk bewezen zijn maar wel aannemelijk lijken. Deze gezondheidsvoordelen zijn aannemelijk vanwege de eigenschappen van de voedingsstoffen waaruit maca bestaat.

Aannemelijk #1: vermindering menstruatieklachten

Het is aannemelijk dat maca menstruatieklachten en PMS klachten kan verlichten. Dit omdat maca de werking van een adaptogeen heeft. Hierdoor zouden de hormonen beter in balans gehouden worden.

Er zijn geen onderzoeken die dit bevestigen of ontkennen.

En als je op gaat zoeken naar ervaringen van vrouwen op internetforums dan vind je vrouwen die zeggen baat te hebben bij maca, maar ook vrouwen die aangeven dat de klachten alleen maar erger werden.

Maca zou dus het proberen waard kunnen zijn bij menstruatie- en/of PMS klachten.

Aannemelijk #2: vermindering hormonale acné

Er is geen onderzoek verricht naar het verminderen van hormonale acné met maca.

De sites die beweren dat maca helpt bij acné zijn sites die maca verkopen of er reclame voor maken. Dus kun je dit ook niet zomaar voor zoete koek slikken.

Het zou theoretisch wel mogelijk zijn dat maca helpt bij hormonale acné omdat het als adaptogeen de hormoonhuishouding beter in balans kan houden.

Als je maca gaat proberen tegen acné dan zou je in ieder geval na twee weken verbetering moeten zien.

Aannemelijk #3: maca versterkt het immuunsysteem

Op diverse websites kom ik de claim tegen dat maca het immuunsysteem versterkt. Deze gezondheidsclaim wordt gedaan omdat maca eiwitten bevat. Dit lijkt om die reden aannemelijk.

Er zijn echter zo veel voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Zo kan je natuurlijk nog wel even doorgaan met het maken van gezondheidsclaims.

Ik richt me in dit artikel liever op gezondheidsvoordelen die maca uniek maken en niet op dit soort onzinnige claims.

Zo bevat maca ook vitamine C, de meest voorkomende vitamine met tientallen gezondheidsvoordelen. Lijkt me nogal onzinnig om de gezondheidsvoordelen van vitamine C dan ook maar te koppelen aan maca. Dan zou je dat ook moeten doen voor de andere vitaminen en mineralen in maca. Ja, dan kom je wel aan een lijst van 100+ gezondheidsvoordelen voor maca.

Aannemelijk #4: maca helpt bij bloedarmoede

Hier is geen onderzoek naar gedaan. Maar gezien maca rijk is aan ijzer en vitamine C mag je wel aannemen dat maca helpt bij bloedarmoede. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen.

Aannemelijk #5: helpt bij stress

Er is alleen wat summier bewijs dat maca de stress vermindert bij ratten en muizen. Bij mensen is dit niet onderzocht.

Maar ik kan me zo voorstellen dat maca – gezien haar adaptogene werking – zou kunnen helpen om het cortisol te verlagen.

Corstisol is een anti-stress hormoon dat het lichaam aanmaakt bij stress en allerlei nadelige effecten op de gezondheid heeft. Zoals het vasthouden van buikvet.

Aannemelijk #6: zorgt voor spiermassa

Maca wordt ook veel gebruikt door bodybuilders omdat het zou helpen het testosteron te verhogen. Testosteron is een belangrijk hormoon voor de aanmaak van spiermassa.

Het is echter bewezen dat maca het testosteron niet verhoogt (bron).

Maca is heeft wel de werking van een adaptogeen waardoor het helpt om de hormoonhuishouding in een natuurlijke balans te brengen.

Van maca is wel bewezen dat het uithoudingsvermogen verbetert (zie toelichting bij gezondheidsvoordeel #3). Indien het uithoudingsvermogen verbetert dan kan je wellicht ook meer arbeid verrichten tijdens de krachttraining waardoor er een grote trainingsprikkel wordt gemaakt (aanname).

Daarnaast is maca rijk aan 18 verschillende aminozuren welke belangrijk zijn voor de groei van de spieren (feit).

Dus ja, maca kan je helpen als bodybuilder maar niet om de reden waarom nog weleens wordt gedacht (als testosteron booster).

Niet bewezen claims van maca

Er zijn ook een aantal claims met betrekking tot maca waarvoor geen enkel bewijs is. Deze niet bewezen claims vind je hier onder.

Niet bewezen claim: maca helpt bij erectiestoornissen

Van maca wordt ook wel gezegd dat het helpt bij erectiestoornissen. Hiervoor is echter geen enkel bewijs.

Niet bewezen claim: met maca herstel je sneller van ziekten

Ook hiervoor is geen enkel bewijs te vinden.

Onzinnige gezondheidsclaim: beschermd tegen de zon

Maca extract beschermt je tegen UV straling indien je het aanbrengt op de huid. Echter niet zo goed als gewone zonnebrand. Leuk om te weten als je geen zonnebrand in huis hebt maar wel maca extract.

Gezonde botten

Maca helpt mogelijk om de botten gezond te houden maar de studies hierover zijn vooralsnog erg minimaal qua deelnemers en gericht op post-menopauzale vrouwen (bron) of ratten (bronbronbron).

Is maca veilig om te gebruiken?

Maca is veilig te gebruiken. Peruanen eten het al duizenden jaren als verse maca wortel (en zijn overigens van mening dat maca eerst gekookt dient te worden).

Ook de bladeren van de maca plant kunnen gegeten worden. Deze kunnen worden gekookt maar ook rauw gegeten worden in de salade.

Dat maca veilig is om te eten voor mensen is ook aangetoond bij twee wetenschappelijke onderzoeken (bronbron).

Maca is echter niet veilig te gebruiken als je schildklierproblemen hebt.

Pas op bij schildklier problemen

In maca zitten glucosinolaten (mosterdglycosiden). Dit zijn natuurlijke gifstoffen die ook voorkomen in groenten zoals bloemkool, koolsoorten, broccoli, radijs, koolraap en spruitjes.

Glucosinolaten zijn stoffen die gewassen aanmaken om zich zelf te kunnen beschermen tegen larven en insecten.

Glucosinolaten hebben pas een negatief effect als je er te veel van eet. Als je veel glucosinolaten eet dan gaat je schildklier minder goed werken.

Indien je schilderklier problemen hebt dan ligt de drempel waarop glucosinolaten een goede werking van de schildklier verstoren lager (bron). Om deze reden moet je oppassen met maca als je schildklier problemen hebt.

Normale hoeveelheden glucosinolaten zijn juist goed voor de gezondheid. Ze hebben een beschermende werking tegen kankerverwekkende stoffen.

Maca tijdens de zwangerschap

Er zijn geen klinisch gecontroleerde onderzoeken gedaan naar maca tijdens de zwangerschap.

Zo lang niet klinisch is aangetoond dat je maca veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap zijn leveranciers terughoudend. Sommige zetten zelfs op de verpakking labels zoals ‘opgelet bij zwangerschap’.

De andere kant van het verhaal is dat vrouwen in Peru al duizenden jaren maca gewoon blijven eten tijdens de zwangerschap en er worden nog steeds gezonde Peruaanse baby’s geboren.

Maca tijdens de borstvoeding

Het gebruik van maca tijdens de borstvoeding wordt afgeraden. Dit omdat er geen onderzoeken zijn verricht om te beoordelen of dit veilig is.

Bron bericht


ORGANO™

Ganoderma:

Ganoderma-Lucidum (Reishi)

de natuurlijke overgang van de plantage naar het kopje en verder

Wat maakt ORGANO™-producten zo speciaal?

Omdat het simpelweg Ganoderma (lakzwam) is; het goud achter ORGANO.
Lakzwammen zijn een kruid dat wordt gebruikt in Azië en dat bekendheid wint in de westerse wereld.
Hier het verhaal achter dit wonderbaarlijke ingrediënt en de paddenstoel waaruit het voortkomt …

Zwam gevonden

Eeuwen geleden werd een schimmel ontdekt — een verbazingwekkende paddenstoel bekend als Ganoderma lucidum (gesteelde lakzwam).
Er is niets gewoons aan deze soort. De gesteelde lakzwam is een paddenstoel die niet wordt gebruikt in de keuken, maar in de traditionele Aziatische cultuur wel als bevorderend middel wordt toegepast. Hij kan worden gevonden in supplementen, huidverzorging en een hele reeks alledaagse producten over de hele wereld.

De wonderzwam

De gesteelde lakzwam is een fantastisch uitziende paddenstoel, iets supernatuurlijks of rechtstreeks uit een Disney-sprookje.
De paddenstoelen zijn uniek omdat ze groeien op hout, meestal van grote bomen (levend of dood) in de bossen van de meer tropische regio’s van Azië.Hun lange bruine stengels en oranjegekleurde hoeden maken ze een spectaculair gezicht, maar in het wild kunnen ze moeilijk te zien zijn, omdat ze uitsluitend gedijen in zwaar beboste gebieden. Bij ORGANO™ vergaren we alleen de beste kwaliteit Ganoderma, die ongestoord groeit op boomstammen hoog in het Wuyigebergte van de Chinese regio Fuzhou.

Koning van de kruiden

Al duizenden jaren worden gesteelde lakzwammen door velen beschouwd als de hoogst gerangschikte van alle kruiden. De Chinese naam voor lakzwam, Lingzhi, betekent ’spiritueel vermogen‘, terwijl de Japanse naam, Reishi, kan worden vertaald als ‘Koning der kruiden‘. Veel oude beschavingen gebruikten paddenstoelen voor meer dan alleen voedsel. Ze geloofden dat paddenstoelen aanzienlijke voordelen voor de gezondheid opleverden.

Van de Ming-dynastie tot modern Chinees gebruik

Dr. Shi-Jean Lee – beroemd tijdens de Ming-dynastie – raadde het gebruik van Ganoderma aan in zijn beroemde boek Grote Farmacopee [Ban Chao Gang Moo]. Hij promoot daarin de regelmatige consumptie van de lakzwam!


Tekening lakzwamuit 1797 / Bron: James Sowerby, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:

Naamgeving lakzwam

In het Latijn heet deze paddenstoel Ganoderma Lucidum. Ganoderma betekent ´blinkende huid´. De hoed van deze paddenstoel is glanzend geelbruin. Lucidum betekent ´blinkend´ of ´helder´. In het Nederlands heet deze paddenstoel reishi, Japanse lakzwam of lakzwam. De Nederlandse prefix ´lak´ slaat op het glanzende aspect van de paddenstoel.

Made in China

In China geniet hij aanzien als ´paddenstoel der onsterfelijkheid´ en ´kruid van spirituele kracht´. Chinese teksten uit de vijfde eeuw verhalen over het positieve effect op het geheugen van lakzwam. Vergeetachtigheid bij ouderen gaat deze paddenstoel tegen. Daarnaast is het goed voor het immuunsysteem zodat vrijwel alle ziekten minder vat krijgen op de mens. Een eigenaardig wetenschappelijk feit is dat deze paddenstoel tot de meest wetenschappelijk uitgeplozen paddenstoelen behoort waaruit een groot scala aan medicinale werkingen uit rolde maar studies op de mens zijn achterwege gebleven zodat wetenschappelijk gezien de genoemde werkingen tot het rijk der uitvoerig beredeneerde aannames moet worden gerekend. In de praktijk heeft lakzwam zich herhaaldelijk bewezen maar deze empirische bevindingen tellen voor de wetenschap niet mee.

Inhoud lakzwam

Reishi smaakt te bitter om in de keuken te gebruiken. Hij is niet giftig, integendeel, deze paddenstoel is juist erg gezond. Toch wordt hij alleen om medicinale redenen ingezet. Lakzwam kent een overvloed aan fytonutriënten. De inhoudsstoffen van lakzwam zijn nauwgezet onderzocht. Deze paddenstoel bevat polysacchariden met een hoog moleculair gewicht. Er zit G-I-12-beta, arabinaxyglyconen, arabinogalactonen, peptidoglycanen, ganoderanen, triterpenen, proteïnen, sterolen, oleïnezuur, cyclo-octasulfur, ascorbinezuur, beter bekend onder de noemer vitamine C, riboflavine of vitamine B2, germanium, flavonglycosiden, lysozyme, proteïnase, alkaloïden, glucosiden, coumarinen en adenosine in deze blinkende paddenstoel.

Lakzwam goed voor het immuunsysteem en tegen kanker

Lakzwam verbetert het immuunsysteem. Het lichaam kan beter weerstand bieden tegen alle ziekten. Het werkt tegen virussen, bacteriën, tumors, ontstekingen en allergiën. De polysacchariden stimuleren leucocyten, macrofagen, monocyten en natural killer cells. Reishi verhoogt het aantal T-cellen. In vitro-onderzoeken tonen aan dat tumors worden afgeremd. Er zijn onderzoeken gedaan op long-, borst-, lever-, prostaat-, blaas-, darm-, en bloedtumors. Uiteraard zijn er geen onderzoeken op mensen gedaan omdat een bewezen geneesmiddel tegen kanker het failliet van de kankerindustrie zou betekenen. Van polysacchariden is verder bewezen dat het vrije radicalen die worden veroorzaakt door straling opvangt. Al deze medicinale kenmerken zorgen dat reishi kan worden ingezet bij de volgende indicaties:

Japanse lakzwam / Bron: Eric Steinert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

 • Immuundeficiëntie,
 • Bronchitis,
 • Conjunctivitis,
 • Hiv-infectie,
 • Overige infectieziekten,
 • Preventie van kanker bij hoog risicopatiënten,
 • Chronisch vermoeidheidsyndroom,
 • Autoimmuunziekten,
 • Reumatoïde artritis,
 • Sclerodemie.

Lakzwam tegen hart- vaatziekten

Lakzwam is een cardiotonicum wat wilt zeggen dat het de hartfunctie ondersteunt. Het verbetert de doorbloeding van de kransslagaders en vermindert de zuurstofbehoefte van de hartspier. Het bevordert daarnaast de zuurstofvoorziening van de weefsels. Het werkt ontstekingswerend op de wanden van de bloedvaten. Het vermindert de aggregatie of samenklontering van bloedplaatjes. Bovendien heeft het een bloeddrukverlagende werking. Deze medicinale eigenschappen maken de lakzwam een geneeskruid bij de volgende indicaties:

lakzwam geeft energie en een goed geheugen

Lakzwam is een adaptogeen, wat inhoudt dat door het eten ervan je beter kunt aanpassen aan biologische, sociale en milieustressfactors. Het regenereert cellen. Lakzwam is een algemeen tonicum voor het hele lichaam. Het kalmeert, werkt als antioxidant en weert ontstekingen op het zenuwgestel. De hier opgesomde medicinale werkingen kunnen ertoe leiden dat een fytotherapeut lakzwam inzet bij de volgende indicaties:

Onderkant lakzwam / Bron: Eric Steinert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

 • Vermoeidheid,
 • Chronische vermoeidheid,
 • Energiegebrek,
 • Burn-out,
 • Vroegtijdige ouderdomsverschijnselen,
 • Verminderd geheugen,
 • Verminderd concentratievermogen,
 • Preventie progressie ziekte van Alzheimer.

Goed voor de lever

Lakzwam beschermt de lever vooral door zijn ontgiftende eigenschappen. Polysacchariden en triterpenen beschermen proefdieren tegen toxische leverschade. Reishi inhibeert viraal DNA polymerase van het hepatitis B virus. Hierdoor geneest de lever van hepatitis. Daarom is lakzwam een fytotherapeutisch geneeskrachtig middel bij de volgende indicaties:
Leverinsufficiëntie of zwakke leverfunctie,

 • Virale hepatitis,
 • Hepatitis door xenobiotica, (xenobiotica zijn antibiotica die niet door het lichaam worden aangemaakt zoals paracetamol, aspirine en penicilline.)
 • Chronische hepatitis of leverontsteking,
 • Alcoholische hepatitis,
 • Huidaandoeningen,
 • Voorjaarsmoeheid.

Overige medicinale werkingen

De bloedzuiverende, ontstekingswerende, zuurstofopnamebevorderende en immuunsysteemversterkende eigenschappen van lakzwam zijn samen met de slaapbevorderende, kalmerende en bloedsuikerverlagende eigenschappen van deze wonderlijke paddenstoel verantwoordelijk voor geneeskracht tegen de volgende indicaties:

Reishi of lakzwam / Bron: Alessandro Scotti, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

 • Insulineresistentie,
 • Metaboolsyndroom,
 • Prediabetes,
 • Ouderdomsdiabetes,
 • Diabetes type 2,
 • Insomnia, slaapstoornissen, angst, stress, neurose,
 • Hoogteziekte,
 • Voorjaarsmoeheid.

Consulteer de fytotherapeut

Wie reishi als geneeskrachtig middel wilt gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Reishi-extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover inlichten, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.

Natuurlijke magie

De gesteelde lakzwam produceert waardevolle sporen die erg worden gewaardeerd in China. Ze zijn vooral uniek omdat ze zoals gezegd alleen groeien in boomstammen of blokken hout. Maar sommige bedrijven oogsten hun Ganoderma met plastic zakken, wat betekent dat de kostbare sporen niet effectief voortplanten. Deze manier van oogsten is dus niet erg effectief.

ORGANO™ gaat biologisch

ORGANO™ is het enige Noord-Amerikaanse netwerkmarketingbedrijf dat samenwerkt met de grootste gecertificeerde biologische Ganoderma-plantages in de wereld. Zo brengt het deze ’schat van het leven’ naar de westerse wereld.
ORGANO™ en zijn partners vierden in 2009 de oprichting van hun baanbrekende industriële park met ganokruid ter waarde van $ 240 miljoen dollar – wereldwijd het grootste in zijn soort.

Meer over Ganoderma in ons blog

Wilt u meer weten? Klik hier om de berichten van ons Ganoderma-blog te lezen.

De producten

Zodra de gesteelde lakzwammen zijn verwerkt, wordt het poeder toegevoegd aan de ORGANO™-familie van producten, waaronder onze dranken zoals Gourmet Black Coffee, Gourmet Café Latte, Gourmet Café Mocha en Organic Green Tea.
De lakzwam is ook een belangrijk ingrediënt voor onze productlijn persoonlijke verzorging, waarin het wordt gebruikt in OG Smile-tandpasta en de zeep G3 Premium.
En natuurlijk kan het in zijn puurste vorm worden gevonden in onze lijn nutraceutical-producten, ingekapseld in een plantaardige capsule in de supplementen Ganoderma lucidum, Ganoderma lucidum Mycelium en Ganoderma Spore Powder.

Ginseng

Ginseng

Ginseng heeft heel wat geneeskrachtige effecten. In China wisten ze het duizend jaar geleden al. Bij ons was het wachten tot Marco Polo er in de 17e eeuw mee naar Europa kwam. Toen lag de prijs van de plant ongeveer even hoog als die van goud. De officiële naam is dan ook ‘Panax Ginseng’ wat zoveel betekent als ‘allesgenezend medicijn’. Wij vertellen je alles wat je moet weten over Ginseng en sommen de tien belangrijkste gezondheidsvoordelen voor je op.

Wat is Ginseng

Ginseng is de verzamelnaam voor bereidingen uit de wortels van de Panax, die tot de klimopfamilie behoren. Er zijn 9 verschillende soorten, maar ze worden allemaal bijna magische krachten toegedicht. Aanvankelijk werd daar in de westerse geneeskunde nogal lacherig over gedaan, maar ondertussen zijn de meeste effecten bewezen! De wortels groeiden oorspronkelijk in China, Korea en Japan, maar nu worden ze over de hele wereld gekweekt. Hoe langer je Ginseng laat groeien, hoe meer gezonde stoffen de wortel uit de bodem haalt en hoe sterker de positieve werking ervan. De teelt vraagt dus veel tijd en liefde!

De 10 voordelen van Ginseng

Ginseng is een van de meest gebruikte voedingssupplementen ter wereld, goed voor een omzet van zo’n 250 miljoen euro per jaar. Hoe dat komt, dat lees je hier!

1. Ginseng geeft extra energie voor duursporters

Ginseng is waarschijnlijk het meest bestudeerde kruidenextract als het over fysieke prestaties gaat. Het zou vooral voor duursporters van pas komen. De extracten optimaliseren het zuurstofgebruik en vergroten je spierkracht, waardoor je totale uithoudingsvermogen erop vooruitgaat. Volgens Koreaans onderzoek verhoogt Ginseng de verbranding van vet bij fietsers, zwemmers en lopers in de eerste twintig minuten van de inspanning. Daardoor worden de koolhydraten die je later in de training of wedstrijd nodig hebt langer gespaard. Onder andere wielrenners nemen daarom soms speciaal Ginsenggel in tijdens de koers. Ook de longen en je vermoeidheidsniveau varen wel bij een gezonde portie Ginseng. Mooi meegenomen voor wie intensief aan sport doet.

3. Ginseng versterkt je immuunsysteem

Je immuunsysteem verdedigt je lichaam tegen virussen, bacteriën en parasieten. Dit afweersysteem is een van de belangrijkste structuren in het menselijk lichaam. Ginseng helpt om het op punt te zetten. De soort bevat talloze invloedrijke bestanddelen zoals de vitamines A, B, C en E en verschillende mineralen waaronder ijzer, magnesium, kalium en fosfor. Die zorgen samen voor een sterk immuunsysteem. Zo ben je minder vatbaar voor verkoudheden en infecties. Regelmatig een ginsengsmoothie maken kan dus zeker geen kwaad!

3. Voel je fitter met Ginseng

Na een zware werkdag zijn we allemaal wel eens moe. Het wordt pas echt lastig als je dat gevoel wekenlang maar niet uit je lijf krijgt. Ginseng geeft je fysiek én mentaal de energie om er terug tegenaan te gaan. De extracten stimuleren de cortisolproductie in je lichaam. Dat is een hormoon dat van nature aangemaakt wordt in de bijnieren. Het regelt voor een stuk je bloeddruk, spijsvertering en immuunsysteem. Een te laag cortisolgehalte kan ervoor zorgen dat je minder alert bent en een slaperig gevoel hebt. Cortisol is een heel delicaat hormoon, want een te hoge waarde kan dan weer een teken zijn van stress en rusteloosheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat ginseng helpt om de juiste balans terug te vinden.

4. Laat de stress los

Alles moet sneller, beter en groter vandaag de dag. Liefst moet er nog een foto van genomen worden ook, die op drie verschillende socialmediakanalen likes moet scoren. Die levensstijl eist zijn tol en dat zorgt voor stress. Ginseng kan je helpen om terug rust in je hoofd te krijgen. Studies hebben aangetoond dat supplementen van de plant ervoor zorgen dat je minder vatbaar bent voor stress en andere mentale problemen. De hormonen die het stressgevoel veroorzaken, worden door Ginseng in bedwang gehouden. De extracten bewaken als het ware je innerlijke balans.

5. Ginseng is een natuurlijke ontstekingsremmer

Een ontsteking hoeft niet per se slecht te zijn. Het is een signaal dat je lichaam bezig is met het aanvallen van een infectie. Dat mag natuurlijk niet blijven duren. Chronische ontstekingen zijn gevaarlijk voor je gezondheid. Ginseng is een natuurlijke ontstekingsremmer die infecties, allergieën en spierontstekingen te lijf gaat.

6. Ginseng in de strijd tegen kanker

Volgens de Stichting tegen Kanker zijn er aanwijzingen dat ginseng ‘een antitumorale werking heeft, de bijwerkingen van chemotherapie vermindert en de levenskwaliteit, nachtrust en eetlust van patiënten kan verbeteren’. Opgelet, dit geldt niet voor alle kankers. Bij hormoonafhankelijke varianten zoals bepaalde types van borstkanker, zou de tumorgroei net gestimuleerd worden. Koreaanse wetenschappers ontdekten dat rode ginseng je beschermt tegen radioactieve straling, de negatieve effecten van chemotherapie neutraliseert en ook bij andere chemische vergiftigingen heilzaam is. Eerder vertelden we je al over de positieve invloed op het immuunsysteem. Een sterk verdedigingssysteem kan kankerpatiënten helpen om er sneller terug bovenop te raken.

7. Breng je spijsvertering in balans met Ginseng

De gezonde voordelen van deze mythische plant zijn haast eindeloos. Zo bevordert Ginseng ook een goede spijsvertering. Meer eetlust, minder diarree en weg met dat opgeblazen gevoel? Check! Een vlotte spijsvertering kan ook helpen voor zij die nog die paar extra winterkilo’s willen verliezen voor de lente echt losbarst! Ginseng heeft een positieve invloed op de verschillende bacteriën in je maag en darmen, zodat je terug zorgeloos kunt genieten van je maaltijd. De extracten verhinderen ook de opname van vet, waardoor je met meer plezier die extra portie kunt nemen.

8. Ginseng stimuleert je hersenen en verhoogt concentratie

Cytokinen zijn eiwitten en peptiden die signalen versturen naar de hersenen. Ginseng stimuleert de productie van deze moleculen. Zo ben je in staat om sneller te reageren op prikkels uit je omgeving. Verder beschermt Ginseng je hersencellen tegen beschadiging door stress, drugs of alcohol. De wortelextracten hebben een positief effect op het centraal zenuwstelsel, de cockpit van waaruit je lichaam wordt bestuurd. Patiënten met Alzheimer zouden dankzij Ginseng langer normaal kunnen functioneren. In sommige studentenkringen staat de plant bekend als een natuurlijk en gezonder alternatief voor het concentratiebevorderend medicijn rilatine.

9. Vermijd een slechte adem met Ginseng

Het is de grootste nachtmerrie van ons allemaal: een stinkende adem. Daar kan je niet altijd zelf iets aan doen. Soms zijn aandoeningen van de maag of de slokdarm de grote boosdoeners. Vaak zijn het de bacteriën daar die de slechte adem veroorzaken. Zo zou 90 % van de mensen in ontwikkelingslanden besmet zijn met de Helicobacter Pylori. Wat een ver-van-mijn-bed-show horen we je al denken. Niets is minder waar! Bij onze noorderburen heeft naar schatting maar liefst 15 % van de bevolking onder de 40 jaar last van deze bacterie. Op tijd en stond een kopje Ginsengthee helpt deze bacteriën te bestrijden. Zo verdwijnt je slechte adem als sneeuw voor de zon!

10. Ginseng houdt je bloedsuikerspiegel onder controle

Het is bewezen dat Ginseng de bloeddruk stabiliseert en het lactaatgehalte in het bloed doet dalen. Lactaat is een afvalstof die in de spieren gevormd wordt. Hoe sneller die afgevoerd wordt, hoe langer je inspanningen kan volhouden. Daarnaast helpt Ginseng om je cholesterol op een aanvaardbare hoogte te houden. Dat is nog niet alles. Ginseng zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel daalt. Op die manier is het een natuurlijke remedie tegen diabetes. Het is niet genoeg om de aandoening op zijn eentje te bestrijden, maar het kan helpen om de glucose in je bloed onder controle te houden.

Hoe Ginseng te gebruiken?

Dankzij de vele gezonde voordelen wordt Ginseng een adaptogeen genoemd, een middel dat het aanpassingsvermogen van het lichaam op inwendige en uitwendige invloeden kan verbeteren.  Ginseng bestaat in bijna even veel vormen als er soorten zijn. Zo is er koffie en thee met Ginseng, maar ook crème en zelfs shampoo! Meestal wordt Ginseng echter genomen in de vorm van voedingssupplementen. Wat voor jou de beste oplossing is, hangt af van je klachten. Om je fitter te voelen kan Ginsengkoffie wonderen verrichten. Wil je huidproblemen tegengaan, dan is de crèmeversie beter.

Wanneer Ginseng vermijden?

Het gebruik van de wortelextracten wordt afgeraden voor mensen met borstkanker en patiënten die insuline nemen of een hoge bloeddruk hebben. Ook mensen die schizofreen zijn, veel energie hebben of last hebben van nervositeit, mijden de plant beter. Ginseng mag je niet combineren met andere stimulerende middelen, medicijnen of hormonen. Niet iedereen kan dus zomaar op regelmatige basis Ginseng innemen. Bij twijfel contacteer je best je dokter.

Bijwerkingen van Ginseng

Ginseng kan net zoals de meeste andere voedingssupplementen vervelende bijwerkingen hebben wanneer het niet op de juiste manier gebruikt wordt. Een foute dosering, een slecht metabolisme of de combinatie met andere medicijnen kunnen kwalijke gevolgen hebben. De vaakst voorkomende bijwerkingen zijn diarreeslapeloosheidhoofdpijn, een snelle hartslagbloeddrukschommelingen en spijsverteringsstoornissen. Voor vrouwen kan daar nog een pijnlijk gevoel in de borsten bovenop komen.

Naar navigatie springenNaar zoeken springenGeoogste ginsengwortel in Duitsland

Ginseng is de naam die wordt gegeven aan bereidingen uit de wortels van soorten uit het geslacht Panax in de Klimopfamilie (Araliaceae). Het geslacht Panax bestaat uit ten minste negen soorten, waaronder Panax ginseng (Koreaanse of Chinese ginseng), Panax quinquefolius (Xiyangshen, Amerikaanse ginseng), Panax notoginseng (Sanqi) en Panax japonicus (Japanse ginseng). De medicinale eigenschappen van ginseng worden voor een belangrijk deel toegeschreven aan ginsenosidessteroïdeachtige stoffen, triterpeen saponines, die voor de plant waarschijnlijk onderdeel zijn van het afweermechanisme tegen herbivoren.[1] Bij zoogdieren werken ginsenosiden agonistisch op de receptoren van verschillende steroïdhormonen.[1] Daarnaast beïnvloeden ginsenosides de expressie en functie van verschillende andere receptoren zoals voor tyrosinekinaseserotonineNMDA en acetylcholine.[1]

Ginseng wordt gebruikt als algemeen tonicum of adaptogen ter bevordering van de levensduur vooral in het Verre Oosten, met name China, Korea en Japan. Ginseng is nu een van de meest populaire kruidengeneesmiddelen met een wereldwijde omzet van meer dan USD 300 miljoen dollar in 2001.[1]

Eigenlijk vertegenwoordigt de term ‘ginseng’ twee Chinese ideogrammen: ‘gin’ (Engelse uitspraak: ‘ren’) verwijst naar ‘man’ en ‘seng’ (Engelse uitspraak: ‘shen’) verwijst naar de ‘essentie’ Ginseng wordt verondersteld om de drie mythische essenties van de mens te belichamen: lichaamziel en geest. Het wordt ook wel aangeduid als de heer of koning van de kruiden.[2]

Panax is een Latijns woord dat ‘allesgenezer’ betekent, verwant met panacee.

Soorten

De twee bekendste soorten zijn Panax quinquefolius (ook wel Amerikaanse ginseng genoemd) en Panax ginseng (ook wel Chinese of Koreaanse ginseng genoemd). De Eleutherococcus senticosus wordt soms “Siberische ginseng” genoemd, maar deze soort is niet verwant met genoemde Panax-soorten.

Werking

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Ginseng beïnvloedt de bloeddruk, de stofwisseling en het immuunsysteem.[1] De werkzame stoffen zijn de in de wortel voorkomende ginsenosiden, welke tot de triterpeen saponinen behoren. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen gunstige effecten op de gezondheid hebben. Zo hebben gebruikers van ginsengpreparaten een verminderd risico op kanker van de maag, longen, lever, pancreas, baarmoeder, colon en mond. De ginsenosides Rg3 en Rh2 zijn de belangrijkste anticarcinogene inhoudsstoffen die voor dit effect verantwoordelijk worden geacht.[3]

Om variatie tussen ginsengpreparaten te vermijden, wordt in wetenschappelijk onderzoek veel gebruikgemaakt van commercieel verkrijgbare gestandaardiseerde ginsengextracten. Twee algemeen gebruikte gestandaardiseerde extracten zijn G115[4] uit Panax ginseng (gestandaardiseerd op 4% totaal ginsenosiden) en NAGE[5] uit Panax quinquefolius (gestandaardiseerd op 10% totaal ginsenosiden). De ginsenosiden Rb1, Rb2, Rc, Rd, Re and Rg1 worden in beide preparaten aangetroffen, waarbij G115 meer Rg1 bevat, en NAGE meer Rb1 en Re.

In dierproeven waarbij muizen en ratten jarenlang grote doses ginseng kregen toegediend, werden op korte of lange termijn geen duidelijke voordelige of nadelige gevolgen hiervan vastgesteld, behalve bij de groep die 2 jaar lang de hoogste dosis van 5 gram/kilo/dag kreeg (vergelijkbaar met 350 gram per dag voor een volwassene van 70 kilo): hierbij was het gewicht wat lager maar ook de incidentie van een bepaalde goedaardige afwijking aan de melkklier wat lager[6]. Het aantal tumoren was niet hoger of lager dan bij de controlegroep.

Ginseng wordt sterk afgeraden bij mensen met nierproblemen.[7] Ginseng kan bloedingen veroorzaken[8]. Ginseng mag niet samen met een aantal medicijnen ingenomen worden vanwege ongunstige wisselwerkingen.[9]

Waar haal ik mijn Maca, Ganoderma-Lucidum en Ginseng?

In een heel bijzondere koffie, waar niet alleen Maca wordt aan toegevoegd, maar ook het alom bekende Ginseng en Ganoderm-Lucidum een superboost om mijn dag te beginnen verneem meer

Organo™ Gourmet Café Supreme

Een rijke en romige koffiemelange voor onderweg met de voordelen van ginseng, ganoderma en maca.


Organo™ Gourmet Café Supreme is een lichte en milde koffiemelange met een romige smaak en lichtzoet. Subtiele vleugjes kaneel en chocolade, ontstaan door de manier waarop de koffie wordt geroosterd, maken dit een ideale melange voor een oppepper in de ochtend of namiddag.

 Bevat ginseng en maca

 Met organische ganoderma lucidum

WAT IS HET?

Organo™ Gourmet Café Supreme is een robuuste en smaakvolle koffie en een stimulerende oppepper voor elk moment. Mild en licht gezoet, is deze romige koffie klaar om in een oogwenk gemixt te worden. De koffie bevat ginseng die wereldwijd gebruikt wordt voor zijn smaak en voordelen. De koffie bevat ook ganoderma, een Aziatische rijkdom die gebruikt wordt in eten, thee en andere producten, net als Maca, een oeroud Peruviaans voedsel dat eeuwenlang door de inheemse bevolking van de Andes gecultiveerd is.

HOOFDINGREDIËNTEN

KOFFIE – een van de populairste dranken ter wereld. Organo™ gebruikt een milde, eenvoudig te mengen oploskoffie die licht en smaakvol is met een vleugje chocolade en een kruidige ondertoon, en een romige, lichtzoete smaak. Stimulerend en gemakkelijk, met de voordelen van oploskoffie onderweg.

Ganoderma – ook bekend als de rode Reishi paddenstoel. Deze milde smaak voegt diepte aan de koffiesmaak toe en levert zijn eigen voordelen. Ganoderma paddenstoelen leveren triterpenoïden en aminozuren

Ganoderma wordt al duizenden jaren in de traditionele Aziatische cultuur gebruikt. De naam ganoderma betekent ‘spiritueel vermogen’, en de Japanse naam Reishi kan vertaald worden als ‘koning der kruiden’.

Ginseng – ginseng wordt van Bali tot Milaan in koffie gedronken. Ginseng voegt een licht kruidige noot toe. Ginseng wordt al duizenden jaren geconsumeerd en bevat natuurlijke fytochemicalieën. Meer dan vijfduizend jaar geleden, in de bergen van Mantsjoerije, China, werd Panax ginseng veel gebruikt voor zijn verjongende krachten.

Maca – maca is een plant die groeit in de bergen van Peru en als heilig beschouwd wordt, en al duizenden jaren vereerd wordt. Het is een zoete, kruidige wortel die als delicatesse gezien wordt en gebruikt wordt als een ingrediënt in cakes, flans, smoothies en zelfs bier. Deze plant die duizenden jaren in gebruik is, werd door de Inca’s meer dan 2000 jaren geleden gecultiveerd.

WIST JE DIT?

Koffie heeft vele voordelen. Het helpt om je energiek te voelen. Mogelijk bevat koffie antioxidanten.

GEBRUIK

Leeg 1 zakje in je favoriete kop, vul met heet water, roer en geniet!
Het kan ook gemixt worden. Voeg dan ijs toe voor een romige koele koffielekkernij.

MEER OVER ALLE PRODUCTEN IN DE VIDEO HIER BENEDEN

U kan dit product en nog vele andere terugvinden

6 oz. (170 ml) 8 oz. (225 ml) 10 oz. (285 ml)
Rijk en smaakvol Zacht en romig Licht en smaakvol

MIJN ONLINE BIOWINKEL

ORGANO™ is een wereldwijd netwerkmarketingbedrijf met een missie. Die bestaat eruit om via onze premium producten en zakelijke mogelijkheden mensen te helpen een nieuw niveau van evenwicht, vrijheid en welzijn te bereiken
VERGEET .NIET OM NA HET INLOGGEN RECHTSBOVEN “UW” LAND EN TAAL TE KIEZEN

VERNEEM MEER

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%