Tienen (Frans: Tirlemont) City in Belgium

Tienen

Zie Tienen (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Tienen.
Tienen
Stad in België

Geografie
Gewest Vlaanderen
Provincie Vlaams-Brabant
Arrondissement Leuven
Oppervlakte
– Onbebouwd
– Woongebied
– Andere
71,77 km² (2011)
75,98%
10,72%
13,3%
Coördinaten 50° 48′ NB, 4° 56′ OL
Bevolking (Bron: AD Statistiek)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
33.511 (01/01/2014)
48,18%
51,82%
466,94 inw./km²
Leeftijdsopbouw
0-17 jaar
18-64 jaar
65 jaar en ouder
(01/01/2013)
17,65%
61,92%
20,43%
Buitenlanders 2,79% (01/01/2013)
Politiek en bestuur
Burgemeester Katrien Partyka (CD&V)
Bestuur CD&V, N-VA, Open Vld en Groen
Zetels
sp.a
CD&V
N-VA
Open Vld
Groen
Vlaams Belang
31
11
6
6
5
2
1
Economie
Gemiddeld inkomen 17.574 euro/inw. (2011)
Werkloosheidsgraad 6,74% (jan. 2009)
Overige informatie
Postcode
3300
3300
3300
3300
3300
3300
3300
3300
3300
Deelgemeente
Tienen
Bost
Goetsenhoven
Hakendover
Kumtich
Oorbeek
Oplinter
Sint-Margriete-Houtem
Vissenaken
Zonenummer 016
NIS-code 24107
Politiezone Tienen – Hoegaarden
Website www.tienen.be
Detailkaart
ligging binnen het arrondissement Leuven
in de provincie Vlaams-Brabant
Portaal  België

Tienen (Frans: Tirlemont) is een plaats en stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, in het noorden van het Haspengouws Plateau. De stad telt ruim 34.000 inwoners en ligt op een hoogte van 40 meter.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van Tienen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Oude sporen tonen aan dat het gebied reeds bewoond was in de Romeinse periode. In de 8ste eeuw was er sprake van de “villa” of vroege nederzetting Thuinas. In de vroege middeleeuwen zou er een kapel zijn opgericht ter ere van Sint-Martinus.

De Sint-Martinuskerk was de oudste parochiekerk van de stad, maar deze kerk verdween aan het begin van de 19de eeuw. Meer naar het oosten, rond de Sint-Germanusheuvel, ontstond een tweede bewoningskern. Deze plaats, de latere Veemarkt, was beter verdedigbaar. Hier werd de Sint-Germanuskerk opgericht.

Tienen maakte deel uit van het graafschap Bruningerode, dat vanaf de 10de eeuw behoorde tot het Prinsbisdom Luik. In de 11de eeuw ging Thuinas naar het Graafschap Leuven. De stad werd omwald en ommuurd, al bleef dit aanvankelijk beperkt tot een muur en gracht rond de Sint-Germanusheuvel.

Tienen had een belangrijke plaats op de west-oostelijke handelsroute, ontwikkelde een bloeiend handels- en ambachtswezen en de stad verwierf diverse stadsrechten. De stad kende vanaf de 12de en 13de eeuw een belangrijke lakennijverheid. Deze nijverheid kende haar hoogtepunt in de 14de eeuw en verwierf internationale bekendheid. Tegen het eind van de 15de eeuw liep dit terug.

In de zomer van 1635 werd de stad ingenomen, geplunderd en afgebrand door een gecombineerd Frans-Hollands leger.

Aan het begin van de 19de eeuw werden de stadswallen en poorten afgebroken en er kwam op de meeste plaatsen een brede ringlaan voor in de plaats. Deze voormalige vesten zijn herkenbaar aan de de straatnamen. De invalswegen werden verhard en verbeterd. Op 21 september 1837 bereikte de eerste spoorlijn, Brussel – Leuven – Tienen, de stad. Daarna kwamen er meer spoorlijnen en werd Tienen een belangrijk knooppunt. Door de betere transportmiddelen werd het mogelijk de suikerbieten van heel de streek naar de suikerfabrieken in Tienen te vervoeren. De veredeling van bietsoorten met die een veel hoger suikergehalte hadden, maakte het winnen van suiker uit de bieten rendabel. De oorspronkelijke suikerbieten hadden maar ongeveer maximaal 8% suikerinhoud. Door middel van veredeling werd dit percentage opgekrikt naar 15% (tegenwoordig haalt men 17%). De rijke landbouwgronden in de streek zijn zeer geschikt voor deze teelt. De suikerverwerkende industrie werd kenmerkend voor de stad en blijft ook nu nog een grote rol spelen in de economie van de streek.

Tot in 1898 werden de suikerbieten vanaf het dichtstbijzijnde station Grimde overgeladen op karren om deze naar de suikerfabriek te brengen. Om het overladen te vermijden, werd in 1897 door de suikerfabriek een aanvraag ingediend voor een eigen rechtstreekse spooraansluiting van het spoorstation naar de fabriek. Dit liep gelijk met de aanvraag van de buurtspoorwegen om de eerste trammeterspoorlijn aan te leggen (zie kopje Buurtspoorwegen). De fabriek kreeg zowel een meterspooraansluiting op het buurtspoorwegnet als een normaalspooraansluiting op het nationaal spoornet. Daarnaast is er vanaf 1886 tot de Tweede Wereldoorlog een ‘luchtspoorbaan’ geweest van het station Grimde naar de suikerfabriek. Dit was een kabelbaan voor goederen die voor het transport van bieten en steenkolen gebruikt werd.[1]

Buurtspoorlijnroutes in Tienen.

Oorspronkelijke bouwaanvraag (mogelijk uit 1897) van de buurtspoorwegen in Tienen. Afgekruiste tracés werden niet aangelegd. (Archief buurtspoorwegen)

Buurtspoorwegen

Omstreeks de eeuwwisseling 19de/20ste eeuw werden drie buurtspoorweglijnen aangelegd. Dit zijn de volgende lijnen:[2]

 • 21-01-1898: Haacht – Aarschot – Tienen
 • 16-06-1902: Tervuren – Bevekom – Tienen
 • 29-09-1907: Sint-Truiden – Tienen (Deze lijn loopt vanaf de suikerfabriek samen met de particuliere normaalsporige aansluiting van de suikerfabriek, tot dicht bij het station Grimde.)

De eerste twee lijnen kregen een tracé door de binnenstad, maar er werd tegelijk een ringlijn aangelegd in verbinding met de suikerfabrieken zodat de zware goederentrams met hun bieten niet door de binnenstad hoefden te rijden. Voor de laatst aangelegde buurtspoorweglijn uit Sint-Truiden in 1907 werd wel een tracé voorgesteld door de binnenstad, maar deze route werd geweigerd en trams moesten de reeds bestaande ringlijn gebruiken. De reizigerstrams bedienden het spoorwegstation aan de stadszijde. Na een spoorvernieuwing in 1930 werden de trams uit de binnenstad geweerd maar konden wel het spoorstation bereikten. De trams uit Bevekom moesten hiervoor wel een omweg maken langs de ringlijn en de stelplaats aan de achterzijde van het spoorstation. Sommige trams eindigden dan ook bij de stelplaats die redelijk dicht bij het spoorstation gelegen was. Het massale bietenvervoer was het belangrijkste vervoer van de buurtspoorwegen in de streek. Tijdens het oogstseizoen werden de goederenwagens geparkeerd langs de talrijke spooremplacementen in de streek, zodat de boeren deze konden vullen. De goederenwagens werden dan opgehaald en in lange treinen vervoerd naar de suikerfabriek aan de oostkant van Tienen. De meevervoerde aarde werd afgespoeld en teruggebracht naar de boerderijen. De suikerfabriek bestelde in 1915 haar eerste stoomlocomotief. Vanaf 1930 werden de stoomlocomotieven voor reizigerstrams vervangen door motortrams.

In de jaren vijftig van de 20ste eeuw werd het buurtspoorwegnet afgebouwd:

 • 16-05-1953: sluiting lijn naar Aarschot voor het reizigersverkeer
 • 02-10-1954: sluiting lijn naar Sint-Truiden voor het reizigersverkeer
 • 29-09-1955: sluiting lijn naar Aarschot voor het goederenverkeer
 • 29-11-1959: sluiting lijn naar Bevekom voor het reizigersverkeer. Dit was de laatste spoorlijn met motortrams in Brabant.
 • 02-05-1962: opheffing van de laatste goederentrams op het overblijvende spoornet. Dit was van Nethen (lijn Bevekom) tot Halle-Booienhoven (lijn Sint-Truiden) en Noduwez (lijn Geldenaken Sint-Truiden). Op het laatst werden de goederentrams alleen ingezet voor het bietenvervoer in het voorjaar. Na 1962 waren de sporen in zo een slechte staat dat de sporen opgebroken werden.

Etymologie

Over de naam Tienen is zeer veel geschreven. Een mogelijke etymologische verklaring werd gegeven door plaatsnaamkundige dr. Paul Kempeneers. Hij vertrekt niet van de vorm thiunas, die zou voorkomen in het jaar 872 in een document uit de kanselarij van Karel de Kale. Hierin verklaarde de Franse vorst, dat de abdij van Saint-Germain-des-Prés te Parijs in het bezit was van een villa of klooster, gelegen in de pagus Haspengouw. In werkelijkheid staat in de tekst duidelijk thuinas. Bovendien is het schrift van het cartularium uit de 12de eeuw. Het in Parijs berustende origineel van 872 bevat het citaat niet. Tussen 872 en de 12de eeuw werd dus een falsum opgemaakt. Het origineel werd gekopieerd, maar met inlassing van bepaalde gedeelten. Ook wijkt de vorm thuinas volledig af van alle overgeleverde vormen.

Tienen ligt in een gebied dat al heel vroeg deelgenomen heeft aan de Germaanse klankverschuiving. Daarom gaat Kempeneers uit van de reconstructie *deuniom. Deze vorm gaat terug op de persoonsnaam *deunios, die zoveel betekent als “de machtige, de vereerde”. Deuniom is een afleiding van deze persoonsnaam, met de betekenis “bij de lieden van Deunios”. Door Germaanse klankverschuiving werd de beginklank een T. De klinker ie van Tienen gaat klankwettig terug op een West-Germaanse eo (zoals in Teones) en verder op een Indo-Europese (IE) eu. De uitgang -iom verdoft in het Nederlands tot -en. Samengevat ging de evolutie mogelijk als volgt: IE *deuniom > Germaans *teonum > Nederlands Tienen[3].

Robert Rock meent dat Tienen een germanisering is van het Keltische ‘duno’, wat “heuvel, versterking op een heuvel, versterking” betekent. De naam zou etymologisch ook kunnen opklimmen tot het Gallische ’tigerno, tigunno’, wat eveneens betekent: hoogtepunt, hoofd, verhevenheid. De auteur wijst op de overeenstemming met de Tiense topografie, met de Sint-Germanusheuvel waarrond de stad ontstond.[4]

Tirlemont

Om de stad Tienen te onderscheiden van andere gemeenten met dezelfde naam, werd Tienes uitgebreid met de Franse aanduiding le mont (wegens de Sint-Germanusheuvel). Deze naam vinden we in 1157 als Tieneslemont. Hij beantwoordt aan het Latijnse Thenis Mons uit 1099. Hieruit ontwikkelde zich de Franse benaming Tirlemont[3].

Blanke Stad

De poëtische benaming Blanke Stad houdt verband met een prijs van 1000 fr. voor het saneren van arbeiderswoningen, vooral in Avendoren. Over deze prijs wordt gesproken in het stadsverslag van 1851. De naam Blanke Stad komt de eerste keer voor bij J.B. Nys als Tirlemont-la-Blanche in 1900 en als Blanke Stad in het stadsverslag van 1930[3].

Tintelende Stad

Sedert 2004 gebruikt Tienen de benaming Tintelende Stad in zijn communicatie. De letters van Tienen komen allemaal voor in Tintelend.

Geografie

Kernen

Tienen bestaat uit de deelgemeenten Tienen, Bost, Goetsenhoven, Hakendover, Kumtich, Oorbeek, Oplinter, Sint-Margriete-Houtem, en Vissenaken.

De stad telt een aantal wijken:

 • Grimde: 956 (kopie 13de eeuw) Grimides. Gehucht ten oosten van de stad, hiervan gescheiden door de Borggracht en de Gete. Grimde is moeilijk verklaarbaar en dus oud. De naam gaat mogelijk terug op Indo-Europees *ghrem “afkrabben” + achtervoegsel ithja. Grimde kan dan betekenen “waar het vuil is”, een naam die dan slaat op de vuile oevers van de Gete[5].
 • Aandoren: 1277 spina, circa 1350 ten haeghdorne. Aandoren is een wijk in Grimde. Spina is een vertaling van haagdoorn, namelijk een grote meidoorn op het plein voor de Oudepoort op de Borggracht[5].
 • Avendoren: 1034 Eurendore (lees: Evrendore), 1129 auerendoren (lees: Averendoren). Wijk in de omgeving van het station. Het eerste lid is mogelijk terug te brengen tot de Indo-Europese wortel *abh– “krachtig, sterk”. Zo kan Averendoren (nu Avendoren) betekenen: burg van de sterken[5].
 • Grijpen: 1244 Gripen. Bouw- en weiland, gedeeltelijk onder Kumtich. Misschien uit Indo-Europees *ghreib- “grijpen”. Afleiding van de persoonsnaam Gripo, “iemand met een sterke greep”?
 • Mulk: 1260 Mulke. Mulk is een acum-naam bij een Romeinse persoonsnaam Munilius. Mulk betekent dus: toebehorend aan Munilius[5].
 • Moespik: circa 1350 moerspic. Wijk ten zuiden van de Roos of Sint-Helenasluis. Samengesteld uit moer “slijk” + spik “smal bruggetje”[5].
 • Potterie: genoemd naar de potbakkerij van Jean Henri Poffé die in 1796 al in de straat woonde. Het eerste fabriekje van Poffé stond op de plaats van huis 83 in de Potterijstraat[5].
 • Bruinissem: 1273 brunensheem. Hoogte ten westen van de Anemonenlaan. Bruinissem is een heemnaam bij Brunin, verkleinwoord van Bruno[5].
 • Oostermeer: ca. 1350 oestermere. Blok tussen Ketelmakersstraat, Delportestraat, Violetstraat en Oude Leuvensestraat. In 1715 in twee gesneden door de aanleg van de Nieuwe Leuvensestraat. Wellicht is Oostermeer een migratienaam[5].
 • Oud-België: Sedert 1956 volkse benaming voor een wijk in de Pastorijstraat[5].
 • Rooie: 1941 Aan den Rooie. Volkse benaming voor de omgeving van het Rakkersveld in de Torsinweg. Verwijst misschien naar iemand met rood haar[5].
 • Sabooike: sedert 19de eeuw, omgeving van villa Sliksteen. Sabooike herinnert aan de familie Saboo onderaan de Sliksteenvest, vooral agent Jean Baptist Saboo, geboren in 1810, die trouwde met de 11 jaar jongere Dorothée Messemaekers. Hij woonde in een bescheiden woning en kreeg 8 kinderen[5].
 • Utsenaken

Buurgemeenten

De fusiegemeente Tienen grenst aan de volgende gemeenten (in wijzerzin, te beginnen in het noorden) : Glabbeek, Kortenaken, Linter, Landen, Heilissem (in het Frans Hélécine, in de provincie Waals-Brabant), Hoegaarden, Boutersem en Lubbeek.

   Aangrenzende gemeenten
 Lubbeek  Glabbeek  Kortenaken
 Boutersem  Linter
 Hoegaarden  Hélécine (W Br)  Landen

Rivieren

Tienen ligt aan de Grote Gete of Tiense Gete. Deze rivier werd in 1525 bevaarbaar tot in de stad waardoor Zoutleeuw in deze periode sterk aan belang verloor.

De scheepvaart op de Gete was van korte duur : in totaal 60 jaar. Op 9 december 1517 verleende de jonge keizer Karel V de toestemming om de Grote Gete tot in Tienen bevaarbaar te maken. Rond Kerstmis 1525 vertrok het eerste schip uit Tienen, terwijl op 3 maart 1526 het eerste schip aankwam. De eerste zeeman, Hendrick Deprince, kreeg hiervoor van het stadsbestuur een beloning van 38 stuivers. De nieuwe vorm van welvaart werd met lede ogen door de stad Zoutleeuw aangezien. Bovendien stak de heer van Neerlinter stokken in de wielen. Het waren echter de godsdienstoorlogen die ervoor zorgden dat de Gete verzandde[6].

Na de Vrede van Münster (1648) keerde de rust terug. Op 11 augustus 1650 gaf Filips IV aan Tienen de toestemming om de Gete opnieuw te kanaliseren. De werken vorderden snel en in november 1651 kwam de eerste boot te Tienen aan. De gebeurtenis werd op 24 november gevierd in de herberg van Joos Lenaerts, de “Koning van Spanje“. De heropleving van de scheepvaart duurde niet lang. Onder het regentschap van Juan van Oostenrijk (1656) viel de scheepvaart voorgoed stil. De plaats waar de schepen aankwamen, heette al in 1544 aende werff. Vooraleer de schippers deze Werf bereikten, passeerden ze 7 sluizen die de stad moest onderhouden. Het Pakhuis bevond zich in de Paardenbrugstraat op de Vetterie[6].

Verkeer en vervoer

Ten zuidwesten van Tienen loopt de snelweg A3/E40. De stad ligt op spoorlijn 36 (Brussel-Luik). In het stadscentrum staat het station Tienen. Vanuit het busstation gelegen naast het spoorstation vertrekken zowel Vlaamse streekbussen van De Lijn als Waalse bussen van de TEC. Een stadsnet is er echter nooit geweest. Wel zijn er streeklijnen die rechtstreeks industrieterreinen bedienen en niet doorrijden naar het station of het centrum.

Politiek

Na de verkiezingen van oktober 2012 werd een coalitie gevormd tussen sp.a en CD&V, met Marcel Logist (sp.a) als burgemeester en Katrien Partyka (CD&V) als eerste schepen. In het college van burgemeester en schepenen waren er van de 6 andere schepenen 2 christendemocraten en 4 socialisten. De partijen hadden samen 17 van de 31 zetels in de gemeenteraad.

Bij het opmaken van de begroting 2015, leidde deze meerderheid eind 2014 tot politieke instabiliteit nadat CD&V de coalitie uit onenigheid opblies. Daarop werd beslist de structurele onbestuurbaarheid vast te stellen en nieuwe coalitiegesprekken op te starten. CD&V probeerde de krachten te bundelen met N-VA, Open Vld en Groen, maar slaagde er niet in om een finaal akkoord te bereiken. Op 29 december 2014 sloten de lokale afdelingen van de partijen Groen, sp.a en Open Vld een nieuw bestuursakkoord en vormden een nieuwe meerderheid met 18 van de 31 zetels. Wanneer de onbestuurbaarheid zou zijn vastgesteld door de Vlaamse Regering zou de gemeenteraad met Bram Delvaux een nieuwe burgemeester voordragen en nieuwe schepenen kiezen. Het schepencollege zou vanaf dan bestaan uit een liberale burgemeester, 3 liberale schepenen, 4 socialistische schepenen en 1 groene schepen. Echter was er bij de installatievergadering geen meerderheid in de gemeenteraad om deze nieuwe weg voor Tienen op te gaan. De coalitie verloor haar meerderheid door interne onenigheid bij de sp.a.

Daarop werden door sp.a nieuwe coalitiegesprekken opgestart met CD&V en N-VA. Ook dit leidde tot niets, zogezegd door een boycot van het nationale N-VA-bestuur. Om politiek Tienen daarop uit het moeras te halen, werden gesprekken opgestart tussen CD&V, N-VA, Open Vld en Groen. Deze vier partijen bereikten na een eerdere mislukte poging nu wel een finaal akkoord in de nacht van 9 op 10 juli 2015. Na 10 jaar meerderheid worden de socialisten weer naar de oppositiebanken verwezen. Niet Open VLD, maar CD&V zal nu de nieuwe en eerste vrouwelijke burgemeester van Tienen leveren, namelijk Katrien Partyka.

Het nieuwe college zal er als volgt uit zien:

Bevoegdheden Naam Partij
burgemeester
Algemene Coördinatie
Veiligheid, Politie en Brandweer
Katrien Partyka CD&V
eerste schepen
Financiën en Economie
Werkgelegenheid en Erediensten
Johan Dewolfs N-VA
tweede schepen
Openbare Werken en Patrimonium
Personeel en Informatica
Eddy Poffé Open VLD
derde schepen
Leefmilieu, Verkeer en Mobiliteit
Afvalbeleid, Ontwikkelingssamenwerking en Landbouw
Tom Roovers Groen
vierde schepen
Handel & Middenstand
Cultuur, Sport, Bibliotheek, Deeltijds kunstonderwijs en Erfgoed
Wim Bergé CD&V
vijfde schepen
Bevolking, Burgerlijke stand, Samenleving, Dierenwelzijn, Integratie, Gelijke kansen en Burgerparticipatie
Wijkwerking/gemeenschapsvorming, Toezicht OCMW, Administratieve vereenvoudiging, Onderwijs en Duurzame Ontwikkeling
Ine Tombeur N-VA
zesde schepen
Ruimtelijke ordening, Stedenbouw en Wonen
Stadsherwaardering en Juridische zaken
Jos Mombaers Open VLD
zevende schepen
Jeugd, Toerisme en Senioren
Evenementen en Markten & Kermissen
Gijsbrecht Huts N-VA
Bernard Vandereycken CD&V
OCMW-voorzitter
Sociale zaken onder OCMW-bevoegdheid
Communicatie
Bram Delvaux Open VLD

Het oorspronkelijke en uittredende schepencollege van sp.a en CD&V zag er bij het begin van de legislatuur zo uit:

Bevoegdheden Naam Partij
burgemeester
Algemene coördinatie, veiligheid, verkeer en mobiliteit, buurtwerking, politie, brandweer, toezicht OCMW, voorzitter AGB.
Marcel Logist sp.a
eerste schepen
Openbare werken, patrimonium, landbouw, erediensten.
Katrien Partyka CD&V
schepen
Financiën, economie, werkgelegenheid, handel en middenstand, markten, kermissen.
Patrick Grootjans sp.a
schepen
Cultuur, jeugd, sport, recreatie, bibliotheek, toerisme, kinderopvang.
Wim Bergé CD&V
schepen
Sociale zaken, kansenbeleid, onderwijs, senioren, feestelijkheden en ontvangsten.
Jean Defau sp.a
schepen
ruimtelijke ordening en stedenbouw, stadsherwaardering, wonen.
Jos Hermans CD&V
schepen
Personeel, informatie, communicatie en PR, informatica, administratieve vereenvoudiging en interne organisatie, bevolking en burgerlijke stand.
Martine Rens sp.a
schepen
Leefmilieu, afvalbeleid, duurzame ontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking..
David Geladé sp.a
schepen
OCMW-voorzitter en integratie.
Freddy Closset sp.a

Gemeenteraad

Zetelverdeling gemeenteraad 2013-2018
6
6
5
2
11
1
6 6 5 2 11 1

De 31 zetels zijn als volgt verdeeld:

██ CD&V: 6

██ N-VA: 6

██ Open Vld: 5

██ Groen: 2

██ sp.a: 11

██ VB: 1

De Tiense gemeenteraad bestaat uit 31 leden, waarvan de sp.a met 11 fractieleden een derde van de zetels inneemt.

Tussen 2013 en een deel van 2015 werd de meerderheid gevormd door een coalitie tussen CD&V en sp.a. Marcel Logist, tevens burgemeester, was werd opnieuw gemeenteraadsvoorzitter en zat de vergadering maandelijks voor. Nadat CD&V de coalitie in december 2014 opblies, werd de structurele onbestuurbaarheid van de stad officieel vastgesteld en kon er een nieuwe meerderheid gezocht en gevormd worden.

Sinds die coalitiewissel in 2015 besturen CD&V, N-VA, Open Vld en Groen samen de stad Tienen met een meerderheid van 17 op 31 zetels. SP.A zetelt voortaan in de oppositie, samen met het Vlaams Belang.

Burgemeesters van Tienen sinds 1830

Van Tot Naam Partij Opmerkingen
1830 1848 François Vandormael Katholiek
1848 1851 Louis Goossens Liberaal
1851 1890 Jacques Delporte Liberaal langstzittende burgemeester
1891 1891 Louis Vinckenbosch Liberaal
1891 1892 Emile Pardon waarnemend
1892 1904 Victor Beauduin Liberaal
1904 1905 Eugène Gilain Liberaal
1905 1910 Gustave Swinnen Liberaal
1910 1921 Adrien Dony Liberaal
1921 1943 Charles Dejaegher Liberaal
1943 1944 Marcel Engelen VNV oorlogsburgemeester, werd terechtgesteld in de kazerne van Tienen op 25 oktober 1946
1944 1945 Charles Dejaegher Liberaal
1945 1955 Georges Dupont Liberaal Industrieel
1955 1961 Edgar Rowie Liberaal apotheker
1961 1964 Leon Lontie Liberaal geneesheer
1965 1976 Henri (Rik) Boel SP advocaat, vormde in 1965 coalitie met Jaak Henckens (advocaat, CVP) na 116 jaar liberaal bewind
1977 1983 Jozef Coel CVP
1983 1986 Henri (Rik) Boel SP
1986 1994 André Boesmans SP
1994 2000 Marcel Logist SP
2000 2006 Eddy Poffé VLD
2007 2015 Marcel Logist sp.a uit zijn ambt ontheven als gevolg van de structurele onbestuurbaarheid van de stad.
2015 heden Katrien Partyka CD&V

Resultaten gemeenteraadsverkiezingen sinds 1976

Partij 10-10-1976[7] 10-10-1982[7] 9-10-1988[7] 9-10-1994[7] 8-10-2000[7] 8-10-2006[8] 14-10-2012[9]
Stemmen / Zetels % 31 % 31 % 31 % 31 % 31 % 31 % 31
CVP1/CD&V2 27,461 9 22,221 7 21,831 7 22,881 8 20,141 6 18,422 6
CD&V+N-VA 19,58 6
VU1/VU&ID2 8,911 2 10,421 3 2,521 0 3,232 0
N-VA 18,26 6
PVV1/VLD2/Open Vld3 33,21 11 22,31 7 17,441 6 26,442 9 30,752 11 21,752 7 14,243 5
SP1/sp.a2 34,081 11 36,871 13 37,171 13 36,161 13 29,581 10 38,642 13 28,792 11
AGALEV1/Groen2 4,181 0 4,841 1 5,341 1 6,1 1 8,412 2
PVDA 0,67 0 0,44 0 0,45 0
Vlaams Blok1/Vlaams Belang2 4,571 0 10,961 3 13,932 4 6,672 1
VLOTT 0,96 0
GBL 5,26 0
VSD 9,02 2 8,52 2
W.O.W. 2,13 0
Libertas-Blauw 4,27 0
Totaal stemmen 24046 24402 24253 23798 23765 24141 23694
Opkomst % 94,57 92,88 92,97 93,96 91,78
Blanco en ongeldig % 3,7 5,02 5,74 5,43 4,84 4,39 5,65

De zetels van de gevormde meerderheid staan vetjes afgedrukt
De rode cijfers naast de gegevens duiden aan onder welke naam de partijen telkens bij een verkiezing opkwamen.

Demografische evolutie

 • Bron:NIS – Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen op 31 december; vanaf 1977= inwoneraantal per 1 januari

Demografische ontwikkeling van de fusiegemeente

Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.

 • Bronnen:NIS, Opm:1806 tot en met 1981=volkstellingen; 1990 en later= inwonertal op 1 januari

Bekende bouwwerken

Landschappen

Evenementen

 • Het Dertienmaal: Bedevaart tussen Hakendover en Grimde (nacht van 16 op 17 januari)
 • Kweikersparade: Feest met een parade die de historiek en eigenheden van Tienen uitbeeldt met als hoogtepunt de strijd tussen Thuinas en Oswaldus de draak (elke vijf jaar op of rond 10 oktober)
 • Karnavalkermis (van het weekend voor tot het weekend na Aswoensdag)
 • Karnavalstoet: door het centrum van Tienen (zaterdag voor Aswoensdag). In de stoet lopen ook Stadsreuzen mee.
 • Palmprocessie Sint-Germanus kerk (Palmzondag)
 • Paardenprocessie te Hakendover (Paasmaandag)
 • Erfgoeddag (in de loop van de maand april)
 • Hagelanddag: toeristische activiteiten in de 20 gemeenten van het Hageland (1e zondag van juni)
 • Tienen kermis (van het voorlaatste weekend tot het laatste weekend van juni, inclusief de daaropvolgende maandag)
 • Beiaardconcerten: op de Witlockxbeiaard van de Sint-Germanuskerk op de Veemarkt (iedere woensdagavond in juli en augustus)
 • 11 juli-viering: Tienen viert mee met de Vlaamse gemeenschap (ieder jaar rond 11 juli)
 • Suikerrock (laatste weekend van juli)
 • Folklorestoet (1e zondag van september)
 • Open Monumentendag (2e zondag van september)
 • Internationale postzegelbeurs (najaar)
 • Internationale muntenbeurs – Numismatica (najaar)

Economie

Tiense suikerraffinaderij (2014)

Er zijn een aantal grote bedrijven in Tienen gevestigd.

 • De belangrijkste industrie in Tienen is de Tiense Suikerraffinaderij, opgericht in 1836, waar suiker geproduceerd wordt uit suikerbieten. Momenteel maakt Tiense Suiker, met vestigingen in geheel België, deel uit van de Duitse groep Südzucker AG.
 • Bosch Tienen is een regionale afdeling van de Bosch Groep, een van de grootste private industriële ondernemingen ter wereld. De dochteronderneming Robert Bosch Produktie N.V. in Tienen ontwikkelt en produceert auto-onderdelen, meer bepaald ruitenwissers, wisarmen, wisbladen en koplampwissermotoren. Er werken een 1600 mensen.
 • SESVanderHave ontwikkelt en produceert suikerbietenzaden en is wereldwijd de grootste speler in haar branche. Het is met 230 werknemers de tweede grootste werkgever van Tienen.
 • Citrique Belge N.V. produceert meer dan 100.000 ton citroenzuur en citraten per jaar. Het maakt deel uit van de sinds 2010 van de Duitse investeringsmaatschappij Adcuram AG met de hoofdzetel in München (DE). Er zijn ongeveer 250 werknemers in de Citrique Belge.
 • Havells Sylvania maakt in Tienen vooral halogeen- en hogedruklampen, en stelt ongeveer 500 mensen te werk in Tienen.Het is een van de 18 productie-units van de Indiase multinational die in 2007 Sylvania SLI overnam.[10]
 • PhotoVoltech was een producent van zonnecellen voor gebruik in onder meer zonnepanelen. Het is in december 2001 opgericht als spin-off van IMEC en is gevestigd in het industriegebied West-Grijpen. Het bedrijf was momenteel (december 2010) eigendom van Total en GDF Suez. Het bedrijf sloot in september 2012 de deuren vanwege de Chinese concurrentie op deze markt.
 • Chocoladeproducent Kim’s Chocolates verhuisde in juni 2008 van Aarschot naar het industriegebied Tienen-Grijpen. Volgens de eigen website (december 2010) stelt het bedrijf daar een 100-tal personen tewerk bij een omzet van bijna 30 miljoen euro.
 • Afvalverwerkingsbedrijf Suez Environnement, het voormalige SITA, is gevestigd in het industrieterrein van Tienen. Sinds januari 2015 staat Suez Environnement niet meer in voor de huisvuilophaling in Tienen, dit is overgenomen door Ecowerf en Van Gansewinkel.

Bekende Tienenaars[bewerken]

Lijst van Tienenaars

Zustersteden[bewerken]

De stad Tienen verzusterde met de volgende gemeenten[11]:

 • Lunéville (Frankrijk) in 1960
 • Soest (Duitsland) in 1971
 • Valkenswaard (Nederland) in 1973
 • Hergiswil (Zwitserland) in 1975
 • Bielsko-Biała (Polen) in 1987 (De stedelijke vzw Comité Bielsko Tienen organiseert activiteiten in samenwerking met de gemeente Bielsko-Biała.)
 • Hoei (België) in 1993

Tienen onderhoudt ook vriendschappelijke banden met:

Peterschap[bewerken]

De stad Tienen is peter van de Groep Duikers-Ontmijners van de Belgische Marine (sinds 1989) en het Regiment 4de Lansiers (sinds 1962)[11].

Foto’s[bewerken]

Zie ook

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Omhoog Infopanel in het suikermuseum van Tienen
 2. Omhoog Rail Atlas Vicinal, Uitgever: Rail memories. Door Stefan Justens & Dick van der Spek
 3. Omhoog naar:a b c P. Kempeneers. Thuis in Thienen, p. 984-987.
 4. Omhoog Robert Rock, Tienen, in de reeks ‘Onze steden’, N.V. Kunstkringuitgaven, Brussel 1942 (81 p.)
 5. Omhoog naar:a b c d e f g h i j k P. Kempeneers. Tiense Plaatsnamen, 2 delen (1987) en Tiens en Hoegaards Idioticon (2004).
 6. Omhoog naar:a b P. Kempeneers. Tienen in vroeger tijden, p. 30-32.
 7. Omhoog naar:a b c d e Gegevens 1976-2000:Verkiezingsdatabase Binnenlandse Zaken
 8. Omhoog Gegevens 2006: http://www.vlaanderenkiest.be/verkiezingen2006
 9. Omhoog Gegevens 2012: www.vlaanderenkiest.be/verkiezingen2012
 10. Omhoog bedrijfsinfo Havells, geraadpleegd op 25/06/2014
 11. Omhoog naar:a b http://www.tienen.be/showpage.aspx?id=401

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

One thought on “Tienen (Frans: Tirlemont) City in Belgium

 1. Author Interview – Robert K. Swisher Jr. – Multi-Genre Author (Young Adult, Historical, Mystery, Fantasy, Western, Crime and Thrillers) | toofulltowrite (I've started so I'll finish) 22 april 2017 at 00:18

  […] Whispers 171. Massive – live to write 172. How to: Treat a Massive Hangover – Combat Medic 173. Tienen (Frans: Tirlemont) City in Belgium – Groeten Uit Tienen en omgeving 174. Tit for tat? – The Giggles 175. The Oil Life – Massive 176. Musings of a Random Mind […]

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%