HERAANLEG GROTE MARKT TIENEN ||RENEWAL LARGE MARKET TIENEN

Gezien ik reeds ettelijke foto-en videoreportages heb gemaakt van mijn Prachtige Stad Tienen, denk ik dat dit artikel ook op deze vernieuwde Fotografie-Website een plaatsje mag vinden.

Onder de twee promovideo’s komt de volledige uitleg over de heraanleg

Groen, toegankelijk plein vol beleving

Het grootste plein van Tienen zal de komende jaren omgevormd worden tot een toegankelijke, groene en levendige ontmoetingsplek.

De eerste fase van de werken wordt gepland van augustus 2020.

Plannen in overleg

Aan het nieuwe ontwerp voor de Grote Markt ging heel wat overleg vooraf. Tijdens een participatietraject en verschillende werkgroepen werden horecazaken, gebruikers, marktkramers en andere betrokkenen geconsulteerd.

Het resulteerde in een ontwerpplan dat een mooi evenwicht tussen de verschillende noden en functionaliteiten bewaart.

Doorsteek Grote Markt

Verkeersluwe markt

De nieuwe Grote Markt wordt in de eerste plaats een toegankelijke plek. Verkeer is enkel mogelijk aan de zijde van de muziekacademie/Gilainstraat. Ter hoogte van de horecazaken verdwijnt het straatgedeelte.

De bushalte van De Lijn verhuist naar een locatie achter het Heldensquare. De parking blijft behouden en zal plaats bieden aan 72 wagens.

Daarnaast worden er achter de kerk twee staanplaatsen voor mindervaliden voorzien en krijgen alle toegangswegen naar de Grote Markt fietsenstallingen.

Groen plein vol beleving

Kerktuin

Tienen is een stad van markten en uiteraard wordt hiermee rekening gehouden.

In overleg met de marktkramers krijgt de dinsdagmarkt een andere opstelling, bv. rug aan rug in de Nieuwstraat zodat de gevels van de handelszaken vrij blijven.

Evenementen kunnen nog steeds plaatsvinden op de Grote Markt. 

De Grote Markt moet een ontmoetingsplek worden waarbij verschillende pleintjes of zones een mooi geheel vormen.

Rondom de kerk komt er een kerktuin met een grote diversiteit aan hoge en lage begroeiing.

De zieke kastanjebomen rondom het Heldensquare worden vervangen, de gezonde bomen blijven behouden.

De kerktuin wordt opgeluisterd met kunstwerken.

Zo krijgen ook de beelden van de huidige fontein hier een nieuwe bestemming. De omranding gebeurt deels met hekwerk, deels met banken. Enkele strategische doorsteken verbinden de kerktuin met de andere zones in het ontwerp.

Toegankelijke markt

Diagonaal over de Grote Markt komt er een doorsteek van de Leuvensestraat naar de Nieuwstraat in Portugese graniet.

Voor de terrassen en de aangrenzende voetgangerszone wordt gebruikgemaakt van gezaagde kasseien, toegankelijk voor minder mobiele mensen en, menig vrouw zal het graag horen, ‘hakschoenvriendelijk’.

Terrassen

Gezellige terrassen

Ter hoogte van de horecazaken komen er uniforme terrassen. De uitbaters zullen hiervoor tussen drie types van luifels en terrassen kunnen kiezen. De terrassen worden afgebakend met multifunctionele palen en een groenzone die tijdens de zomer als terras ingenomen kan worden, maar bv. ook dienst kan doen voor de marktkramen met verswaren.

De Schapenmarkt voor de circusschool wordt een kleiner evenementenplein met waterpartij, omzoomd door verlichtingspalen.

Door de Grote Markt te ontwikkelen als een verzameling van mooie en levendige plekken die elkaar versterken, ontstaan ruimtes die het hele stadscentrum activeren.

Schapenmarkt

Start van de werken

Vanaf augustus 2020 starten de werken ter hoogte van de Kalkmarkt. De volledige markt zal klaar zijn in het najaar van 2021.

Met de heraanleg van de Grote Markt wordt de pijler ‘Tienen transformeert’ uit het beleidsplan 2020-2025 duidelijk zichtbaar in het hart van de stad. 

Bron:https://www.tienen.be/van-grote-naar-gezellige-markt

Verneem meer over Tienen in deze reportage:

Theo-Herbots Gezondheid-Blog & Fotografie || Health-Blog & Photography

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil op deze Blog al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in categorieën alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

2 thoughts on “HERAANLEG GROTE MARKT TIENEN ||RENEWAL LARGE MARKET TIENEN

 1. henk50 15 juli 2020 at 17:22

  Dat wordt vast een mooi plein in Tienen. Het was nu weids en soms te winderig.

  Beantwoorden
  1. Theo Herbots 15 juli 2020 at 17:40

   Inderdaad, en ik weet dat je graag overal naartoe gaat met de fiets. Zodra alles af is kunnen we misschien eens afspreken dat ik jou gedurende een dag een volledige rondleiding in en rond Tienen Geef.
   Groetjes en tot dan.
   Bedankt voor jouw reactie
   Theo

   Beantwoorden

Geef een reactie

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag
Share on Social Media
%d bloggers liken dit: