Earth Overshoot Day 2020:

Earth Overshoot Day 2020: Hoe wordt Overshoot Day berekend? Wat was datum in 2019?

EARTH OVERSHOOT DAY is hier – de dag die markeert wanneer de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen en diensten groter is dan wat de Aarde kan regenereren in een bepaald jaar. Hoe wordt Overshoot Day berekend? En op welke datum was Overshoot Day in 2019?

Hoe wordt Overshoot Day berekend?

Earth Overshoot Day in 2020 landt op 22 augustus. De datum, die wordt berekend door Global Footprint Network (GFN), markeert het moment in een bepaald jaar waar onze vraag groter is dan wat de aarde kan bieden. Dus vanaf deze datum, betekent dit dat tot het einde van het jaar, de wereldeconomie werkt in “ecologisch tekort”.

Maar dit jaar is de datum bijna een maand na de Overshoot Day 2019 gekomen, grotendeels te wijten aan de COVID-19 pandemie.

De GFN zegt dat de coronavirus uitbraak heeft veroorzaakt menselijkheid ‘ecologische voetafdruk’ te vallen met 9,3 procent dit jaar, als mensen over de hele wereld werden gedwongen in lockdown.

In feite is Earth Overshoot Day niet zo laat in het jaar sinds 2005.

Maar GFN president Mathis Wackernagel zei dat het resultaat was “niet iets te vieren”, toe te voegen: “Het is niet gedaan door het ontwerp, het is gedaan door een ramp.”

Earth Overshoot Day 2020: Hoe wordt Overshoot Day berekend? (Afbeelding: GETTY)

Earth Overshoot Day 2020: Earth Overshoot Day in 2020 landt op 22 augustus (Afbeelding: GETTY)

Hoe wordt Overshoot Day berekend?

De GFN baseert haar berekeningen op de ‘voetafdruk’ van de mensheid door koolstof, bossen en voedsel te beoordelen.

De GFN kijkt dus naar onze vraag naar voedsel en energie, naast wat er nodig is om de wereldwijde CO2-uitstoot op te vangen.

LEES MEER

De GFN legt uit: ” Om Earth Overshoot Day te bepalen, moet men de verhouding berekenen tussen het vermogen van de Aarde om hulpbronnen te genereren, of haar biocapaciteit, en de eisen van de mensheid aan de natuur, de Ecologische Voetafdruk.

“Alle eisen aan de natuur concurreren om biocapaciteit: sekwestratiecapaciteit voor CO2 uit verbranding van fossiele brandstoffen, vraag naar voedsel en vezels, energieproductie (van waterkracht tot biomassa), ruimte voor wegen en schuilplaatsen, enz.

“Zowel biocapaciteit als ecologische voetafdruk kunnen tegen elkaar worden gevolgd en vergeleken, op basis van twee eenvoudige principes:

1. Alle concurrerende eisen aan productieve oppervlakken, d.w.z. de oppervlakken die de biocapaciteit van de planeet bevatten, kunnen worden opgeteld

2. Door deze gebieden in verhouding tot hun biologische productiviteit te schalen, worden ze commensurable.

“De gebruikte meeteenheid is ‘global hectare’ dat een biologisch productieve hectare is met een wereldwijde gemiddelde productiviteit.”

Earth Overshoot Day 2020: De GFN kijkt naar onze vraag naar voedsel en energie (Afbeelding: GETTY)

Dit jaar is de voetafdruk van bosproducten met 8,4 procent gedaald, terwijl de CO2-voetafdruk met 14,5 procent is gedaald.

De GFN zei: “Koolstofemissiegegevens van het Internationaal Energieagentschap vormen de basis van de ‘COVID-19 koolstofaanpassing’ naar Earth Overshoot Day.

“De pre-Earth Overshoot Day periode was verdeeld in drie segmenten voor nauwkeurige beoordelingen.”

De voetafdruk van de aarde bleef ongewijzigd.

Earth Overshoot Day 2020: Experts pleiten voor een push voor duurzaamheid (Afbeelding: GETTY)

Earth Overshoot Day 2020: De GFN baseert zijn berekeningen op de ‘voetafdruk’ van de mensheid (Afbeelding: GETTY)

LEES MEER

Onderzoekers kennen elk afzonderlijk land ook een overshootdatum toe.

Dus bijvoorbeeld, als ooit land verbruikt op dezelfde manier als de VS, de wereldwijde OvershootDay zou worden gehouden veel eerder – op 14 maart van dit jaar.

Als iedereen consument als het Verenigd Koninkrijk, zou de datum 16 mei.

Aan de andere kant van de schaal, Indonesië heeft het langste jaar voor de overshoot – met hun datum wordt Decemeber 18.

Terwijl Egypte’s Overshoot Day zou zijn op 25 november.

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%