HET VERHAAL VAN EEN STAD VERTELLEN ||TELL THE STORY OF A CITY

Advertenties

Het verhaal van een stad vertellen 

İlkin Karacan Karakuş 

“Dankzij reisfotografie kunnen we op afstand genieten van prachtige delen van de wereld,” zegt İlkin Karacan Karakuş, “maar een echt goede reisfoto zorgt ervoor dat de kijker direct op het vliegtuig wil stappen.”

Hoewel İlkin voor zijn werk de hele wereld over heeft gereisd, kent hij zijn thuisstad Istanbul het best. Hier heeft hij ook een aantal van zijn mooiste foto’s gemaakt. İlkin heeft jarenlang in deze legendarische stad gefotografeerd en zijn werk is het bewijs dat je nog interessantere foto’s kunt maken als je een plek heel goed kent.

İlkin legt uit: “Ik analyseer de eigenschappen van een bepaalde plek en het effect dat het licht en de seizoenen erop hebben. Kan ik de historische Ortaköy-moskee en de Bosporusbrug bijvoorbeeld het best bij zonsondergang fotograferen, of toch beter bij zonsopkomst? Je moet met al die factoren rekening houden en ervoor zorgen dat je op het juiste moment en met de juiste apparatuur op locatie bent. Dan maak je pas echt kans om mensen te raken.”

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R III + FE 70-200mm f/4 G OSS | 0.4s @ f/8.0, ISO 400

Een goed voorbeeld van deze analytische aanpak is İlkins timelapsefoto van een bloedmaan die achter de beroemde Galatatoren ondergaat. Zo’n bloedmaan komt maar eens in de 149 jaar voor. İlkin gebruikte een kader van 200 mm en gaf de maan genoeg ruimte in de compositie om door het beeld te bewegen terwijl hij onderging. Voor deze afbeelding gebruikte hij de intervalopnamefunctie van de Alpha 7R III.

Hij stelde de sluiter zo in dat er elke paar minuten een foto werd gemaakt. İlkin legt uit: “Ik heb de afbeeldingen tijdens de nabewerking samengevoegd. Het lastige stukje was natuurlijk om de benodigde foto’s te schieten.

Ik ben ruim van tevoren begonnen met mijn onderzoek naar de locatie. Ik was al vaak op die plek geweest om de maan in andere standen te fotograferen, dus ik wist wat zou werken en waar ik precies moest zijn. Toen ik de volgende dag wakker werd, zag ik dat veel nationale en internationale media mijn beelden hadden gebruikt en daar werd ik heel blij van,” herinnert hij zich, “vooral omdat ik de wereld zo kennis kon laten maken met de stad waar ik ben geboren en getogen en waar ik nog steeds woon.”

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 1600

“In prachtige, levendige steden zoals Istanbul,” geeft İlkin toe, “is het niet moeilijk om op straat goede subjecten te vinden.

Neem bijvoorbeeld een maïsverkoper, voetballende kinderen of de stadstram in de regen. Er is meer dan genoeg keuze, maar als je foto’s wilt maken die emoties oproepen bij de kijker, moet je het juiste licht vinden of wachten tot de omstandigheden kloppen. Zonsopkomst en zonsondergang zijn goede momenten om te fotograferen. De laaghangende zon zorgt voor betoverende lichtbrekingen, weerkaatst op de stenen voor een mooi lichteffect in portretten of laat de rook van grills bij restaurants zien waardoor het straatbeeld door nevel wordt doorbroken.”

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/100s @ f/4.0, ISO 640

Tijdens zonsopkomst en zonsondergang kan het wel lastig zijn om de belichting helemaal te laten kloppen. Daarom vertrouwt İlkin op het uitzonderlijke dynamische bereik en de bitdiepte van de Sony α7R III. Hij legt uit: “Ik fotografeer het liefst in de handmatige modus en gebruik de EVF als richtlijn. Dat levert geweldige resultaten op, maar ik fotografeer ook in RAW, wat betekent dat ik tijdens de nabewerking makkelijker met de hooglichten en schaduwen kan spelen. De niet-gecomprimeerde 14-bits RAW-bestanden bevatten allerlei gegevens, dus jij bepaalt de rest. De bewerkingsmogelijkheden zijn eindeloos.”

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/40s @ f/2.8, ISO 3200

“Met zulke apparatuur,” vervolgt hij, “is de kans groter dat je dit soort vluchtige momenten op straat, die je nooit meer opnieuw kunt beleven, toch kunt vastleggen. Zo kun je sneller reageren en vergroot je de kans op technisch perfecte resultaten. De camera’s van Sony zijn ook zo compact en licht dat ik ze overal mee naartoe neem. Ik kan met gemak twee camera’s inclusief lenzen meedragen.

Voor één camera gebruik ik bijvoorbeeld de 16-35 mm f/4 ZA OSS-lens en voor de andere een 24-70 mm f/2.8 GM-lens, zodat ik geen tijd hoef te verspillen aan het verwisselen van lenzen, maar toch in een handomdraai van beeld kan wisselen.” 

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/3.2, ISO 250

İlkin zegt tot slot: “Istanbul is een fascinerende plek. Het is een van de oudste steden ter wereld en de geschiedenis van deze stad zit vol met verschillende culturen, geloven, ideeën, kunsten en wetenschappen. Als je door de straten van Istanbul loopt, vertelt de stad je zijn verhaal. En ik denk dat ik, als iemand die hier al van kleins af aan tussen de moskeeën, kerken, scholen, stranden en eeuwenoude gebouwen woont, nog betere foto’s heb weten te maken doordat ik de stad op mijn duimpje ken, maar dankzij mijn Sony-camera’s is het nog makkelijker om dat verhaal te vertellen.”

Verneem hier beneden meer over mijn Fotografie

Theo-Herbots-Een Nieuwe manier van Fotografie

Verneem alles over
Het hoe en het waarom
Ik Fotografeer
LAAT U BEKOREN

VERNEEM MEER

FOTOGRAFIE-CURSUSSEN

Wilt U uitblinken met Uw Foto’s?
Volg deze cursussen

VERNEEM MEER

Natuurfotografie

Bekijk de video en de beschrijving
Waarom ik het doe

VERNEEM MEER

DIEREN-FOTOGRAFIE

Bekijk de video
En de beschrijving

VERNEEM MEER

HUWELIJKS-FOTOGRAFIE

BEKIJK DE VIDEO
En alle informatie

VERNEEM MEER

PORTRET-FOTOGRAFIE

Bekijk de prachtige Foto’s

VERNEEM MEER

STRAAT-FOTOGRAFIE

Moeilijker dan U denkt
Bekijk de video
En de uitleg

VERNEEM MEER

BLOEMEN-FOTOGRAFIE

Is er iet mooiers dan Bloemen?
Bekijk het hier

verneem meer

STILLEVEN-FOTOGRAFIE

Bekijk de video
En de beschrijving

VERNEEM MEER

EVENEMENTEN-FOTOGRAFIE

Bekijk de volledige uitleg

VERNEEM MEER

KINDER-FOTOGRAFIE

Een zeer geliefd onderwerp
voor iedereen

VERNEEM MEER

AWARDS

VERNEEM MEER
Over mijn AWARDS

VERNEEM MEER

FOTOWEDSTRIJDEN

Doe mee aan de Fotowedstrijden

Read More

Theo-Herbots korte verhalen schrijver

Ik hou me ook bezig met
schrijven

Read More

Theo-Herbots Stadsjournalist

Ik ben steeds meer bezig
Met Stadsjournalistiek
Vooral over mijn Prachtige Stad
Tienen

Read More

Theo-Herbots-Ervaringsdeskundige Alcoholisme

Ik hoop
Om met mijn getuigenis
Anderen te kunnen helpen
Op weg naar een Gelukkig en nuchter leven

Read More

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%