Zeuren is besmettelijk ||Whining is contagious

Zeuren is besmettelijk

You can translate all my posts and pages in 110 languages with the Google translator at the top of the website ⬆️⬆️,


Zeuren schept een band, maar als je het niet in de hand houdt, sleep je elkaar de dieperik in. ‘Het kost meer mentale energie om iets vrolijks te bedenken.’

Door Eva Berghmans Illustratie Kamagurka

Zaterdag 21 januari 2023 om 0.00 uur

‘Ik ga niet meer zeuren’, nam een collega zich voor bij het begin van het nieuwe jaar. Het resultaat is dat ze een pak ­minder praat. Zeuren is menselijk. ­Sterker nog: zeuren is een reflex. ‘Onze focus op het negatieve is deel van onze over­levingssoftware’, zegt Elke Van Hoof, psychologe aan de VUB en bezieler van het Huis van Veerkracht. ‘Ons stressbrein is gemaakt om het negatieve te zien en te onthouden.’ De voorbeelden zijn legio: denk maar aan hoe dat ene punt van kritiek harder aankomt dan de 80 procent van je evaluatie die positief is. Of aan hoe een mislukte deal je veel langer bijblijft dan een geslaagde onderhandeling.

‘Meestal gaan de dingen goed’, zegt Bram Vervliet, psycholoog aan de KU Leuven en auteur van Waarom we bang zijn. ‘Ik kan mijn fiets honderd keer op dezelfde straathoek parkeren zonder problemen. Maar wanneer ga ik jou over mijn fiets vertellen? Die ene keer dat hij gestolen is. Wat misloopt, is de uitzondering, en die blijft beter bij, ook omdat we er vanuit de evolutie op gericht zijn om bedreigingen op tijd op te merken.’

   • ‘Dat onze manier van leven ons mentaal parten speelt? Daar is geen bewijs voor’

‘Als je moet lachen,

sta daar dan even bij stil, en tel tot tien voor je weer iets anders gaat doen’Elke Van HoofPsycholoog

Die voorliefde voor het negatieve is ingebouwd in de werking van onze ­hersenen. Negatieve ervaringen gaan rechtstreeks naar het langetermijn­geheugen, positieve ervaringen moeten een omweg maken. ‘Een positieve ervaring moet je 10 minuten lang ervaren voor ze opgeslagen wordt in je lange­termijngeheugen’, zegt Van Hoof. ‘Er is een truc om je brein te helpen om meer positieve ervaringen op te slaan: als je moet lachen of je maakt iets leuks mee, sta daar dan even bij stil, en tel tot tien voor je weer iets anders gaat doen.’

Verbond

Verbond

De negatieve dingen zitten dus, tenzij je er actief werk van maakt, sneller klaar om over te vertellen, bijvoorbeeld ­wanneer iemand je vraagt hoe het met je gaat. ‘Het kost meer moeite om een vrolijk antwoord paraat te hebben’, zegt Vervliet. Zelfs onze taal is gericht op het negatieve. ‘Uit onderzoek blijkt dat we meer en sterkere woorden hebben voor negatieve ervaringen dan voor positieve’, zegt Vervliet. Ook daar kun je ­bewust mee omgaan. ‘Andere woorden plakken op wat je meemaakt, verandert ook je beleving.’

Zeuren is makkelijk, aanlokkelijk en zelfs nuttig. Het is een sociaal smeermiddel. ‘Zeuren is een manier om je zorgen te delen’, zegt Vervliet. ‘Als ­iemand je bezorgdheden deelt, ervaar je een klik. Ik zal sneller bevriend raken met iemand die mijn bezorgdheid over het klimaat deelt dan met iemand die zijn ongerustheid over de multiculturele samenleving uit. Praten over wat niet goed gaat, is ook een teken van kritische zin. Het lost op zich niets op, maar het kan een voorzet tot verbetering zijn.’

Zelfs roddelen heeft een sociale functie. ‘Het is een heel makkelijke ­manier om te checken of iemand tot jouw groep behoort’, zegt Van Hoof. ‘Zelfs als het over banale dingen gaat als een gedeelde afkeer over de broek die iemand draagt. Als je je opwindt over dezelfde dingen, voelt het alsof je elkaar begrijpt, alsof je elkaars visie op de ­wereld deelt.’

Koffietje?

Koffietje?

Hoe deugddoend en verbindend een potje zeuren ook kan zijn, de makkelijkste weg is niet altijd de beste. Zien zeuren doet zeuren. Dat brein van ons, dat van nature een voorliefde voor het ­negatieve heeft, ziet zich dan nog eens gesterkt in die voorkeur. Vooral het ­reticulair activatiesysteem (RAS) toont zich beïnvloedbaar. ‘Het RAS is je filter’, legt Van Hoof uit. ‘Het beslist welke ­onderdelen van de realiteit belangrijk zijn. Als je hebt lopen zeuren, focus je meer op de negatieve dingen. Als je net een ­enthousiasmerend gesprek hebt gehad, zie je meer kansen. Daarom is dankbaarheid een goed antigif.’

   • ‘De kunst van het proberen is ontzettend waardevol’

Andermans gezeur heb je niet in de hand, je reactie erop wel. Wat doe je als een collega komt zeuren over het computersysteem dat nooit maar dan ook nooit doet wat het zou moeten doen, en dat het net weer begeven heeft op een moment dat die loser van een baas last minute beseft had dat hij nog nieuwe cijfers nodig had voor een presentatie? Volg je je heerlijk primitieve zeurders­instinct en gooi je je eigen shit er nog bovenop – over die keer dat je helemaal moest herbeginnen terwijl je presentatie net klaar was, en dat er nog massa’s andere machines in het bedrijf zijn die vaker niet functioneren dan wel?

Of zeg je: ‘Wow, dat klinkt als een pittige dag, ik hoop dat je straks iets leuks in het vooruitzicht hebt’? Dat tweede kost meer moeite (opnieuw, suggereert Van Hoof: ‘tot tien tellen voor je reageert, kan helpen’), maar je blijft uit de spiraal van het zeuren.

Zeuren is besmettelijk

Op het juiste moment de positieve noot binnenbrengen in een klaagronde is een kunst op zich. Vervliet heeft het een tijdje geprobeerd, opmerken dat er veel dingen goed gaan in de wereld in groepsgesprekken met een negatieve ­teneur. ‘Dan ontstaat er toch snel een kloof. Ik doe het nu niet meer te expliciet, al ga ik niet mee in het zeuren zelf. Het lijkt al snel alsof je niet te veel over de problemen wilt horen, alsof je niet geeft om wat beter kan. Ik let er nu op dat ik in elk geval de bezorgdheid van de klager valideer, voor ik probeer om de teneur om te buigen.’

Er zijn een paar strategieën die je kunt gebruiken om te verhinderen dat je collectief in een zwart gat valt, zonder dat je per se het leed dat de ander ventileert onder de mat schoffelt. ‘Je kunt ­erkennen dat het lastig is, en de ander activeren met een vraag, of hij een oplossing ziet, of er een oplossing is waaraan jij iets kunt bijdragen’, zegt Van Hoof. ‘Dan trek je iemand uit de nega­tiviteit, in plaats van dat je die voedt en er voor je het weet geen sprankel licht meer overblijft. Wat ook vaak helpt, is iets onverwachts voorstellen, iets positiefs wat afleiding brengt, zoals: wil je een koffie?’

Toxische

positiviteit

‘In het ideale geval zeur je een beetje ­tegen iemand die net positief gezind is’, zegt Vervliet. Zo iemand die stevig ­genoeg staat om je gezeur te horen zonder zelf uit balans te raken, niet iemand die met een dooddoener als ‘alles komt goed’ of ‘bekijk het eens van de zonnige kant’ klaarstaat. ‘Toxische positiviteit betekent dat je je eigen of andermans gevoelens negeert’, zegt Nina Mouton, die als psychotherapeute online en in haar boeken advies geeft over mentale gezondheid. ‘Je lost daar niets mee op. Ik zie gezeur als een alarmsignaal.

Vaak is het een manier om aandacht te krijgen en heeft iemand er nood aan dat ­erkend wordt dat hij of zij het moeilijk heeft. Een opmerking als “ik hoor dat je het lastig hebt” kan iemand even doen nadenken. En als je van jezelf merkt dat je in klaagmodus vervalt, sta je het best even stil om te voelen wat er scheelt.’

‘Het is onmenselijk om nooit te ­zeuren’, zegt Van Hoof. ‘Dan vecht je continu tegen je emotionele brein, dat kost veel te veel energie, dat kan niemand. De mensen die ’s morgens binnen­komen met een brede smile en een langgerekte “heeeeey”, bij wie altijd alles goed gaat: positieve hysterie noem ik dat. Dat is fake. Het is disproportioneel om te doen alsof er geen negatieve of moeilijke dingen zijn in het leven.’

Een beetje zeuren, en er dan samen om kunnen lachen: dat is het ideale scenario. En dan tot tien tellen om de herinnering aan de lach vast te houden. 

Bron bericht: Zeuren is besmettelijk | De Standaard


Bent U een échte Vriend van Theo-Herbots? Ik ben benieuwd

Als U een échte Vriend / Vriendin van me bent doe dan de volgende dingen.

  1. Hoe kan je niets doen wanneer alles waar je ooit over gedroomd hebt,

Binnen handbereik ligt?


Laat het zien

Het groeiend succes van mijn Blog kan U hier beneden waarnemen door het steeds groeiend aantal Vrienden die zich inschrijvingen op de Nieuwsbrief


Vergeet niet om na inschrijving naar Jouw mailbox te gaan om op de bevestigingslink te klikken.

Dit is zo ingebouwd om U te beschermen tegen Spam

Ik Hou evenmin van Spam als U, Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden.

U kan ten allen tijde terug uitschrijven

Voeg je bij 11.031 andere abonnees

2) Ben benieuwd of U een


En U gaat gebruik maken van de Sociale-Media-Knoppen hier beneden ⬇️⬇️


Ik dank U voor Uw medewerking, U heeft laten zien dat U een échte Vriend of Vriendin bent


Honderd Vragen en antwoorden over De Auteur van deze “GEWELDIGE BLOG” die “ANDERS” is dan elke “ANDERE”

Ik zal je er naar toe leiden. En je zal zien dat je heel wat reden hebt om me te volgen. Geef me enkele momenten en je zal begrijpen waarom ik zo blij en enthousiast ben

Deze unieke en magische ontmoeting die gunstig zal uitpakken voor ons beider geluk


Ik ontmoet U graag terug op mijn Sociale -Media Hier beneden ⬇️⬇️

Voor mij is elk levend wezen uniek. En JIJ bent UNIEK! door je hier te ontmoeten, zal ik een stukje van mijn ziel in je kleine roze hart plaatsen om je leven te veranderen en je te helpen het pad van OVERWINNING te vinden!!

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%