Voorontwerp heraanleg Grote Markt klaar

10 uur10 uur geleden

Β 

Veel belangstelling voor voorstelling ontwerpplannen Grote Markt . Vanaf morgen vind je het verslag op .

Video van october 2014

Na een periode van twee jaar, waarin ook ruimte was voor inbreng van de inwoners, stelt de stad Tienen de plannen voor de heraanleg van de Grote Markt voor. Het voorontwerp vertrekt van vier duidelijke doelstellingen en heeft de ambitie om van de Grote Markt een toegankelijke, groene en levendige ontmoetingsplek te maken.

De stad Tienen heeft al langer plannen om de Grote Markt heraan te leggen. Tijdens de eerste fase werd er een participatieronde gehouden waarbij ook de bewoners van Tienen zich konden uitspreken over de aspecten die zij belangrijk vinden bij dit project. Rekening houdend met deze input, ging het ontwerpbureau 51N4E aan de slag om een voorontwerp te tekenen.

Vorige dinsdag werd dit voorontwerp goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. β€œHet ontwerp is een resultaat van een gezamenlijk zoekproces dat 2 jaar in beslag nam”, vertelt burgemeester Katrien Partyka. β€œDe ambitie is groot: de inrichting van de Grote Markt moet een belangrijke eerste stap zijn naar een duidelijke toekomstvisie voor de hele binnenstad.”

18951108_10155152093046900_5127331450603407371_n

KaasmarktBij het voorontwerp werd uitgegaan van vier belangrijke doelstellingen:

 • Toegankelijke stad: de Tiense binnenstad moet in de toekomst toegankelijk zijn voor iedereen. De nieuwe inrichting zal een goede en veilige doorstroming creΓ«ren voor het handels- en evenementencentrum, voor de nieuwe scholengroep Γ©n voor de toekomstige bewoners van de vele woonprojecten die momenteel in ontwikkeling zijn.
 • Stad van markten: we willen een actief en levendig centrum, een stad van markten en evenementen. Deze moeten kunnen plaatsvinden in de publieke ruimte en een belangrijke aantrekkingspool worden voor de binnenstad. Deze functie willen we nog verruimen en versterken in relatie tot de lokale handel en horeca.
 • Ontmoetingsstad: de Grote Markt moet geherwaardeerd worden als een ontmoetingsplek en een plek om te ontspannen. Een plek van β€˜niets moeten’, een bestemming in de vrije tijd. Het centrum van Tienen heeft een rijk palet aan mooie pleintjes en plekken. Deze herontdekken en beter gebruiken is een uitdaging.
 • Stadsecologie: de Grote Markt is een belangrijke schakel in de groenstructuur van de hele stad. We willen meer groen en iets minder open plein, met ruimte voor biodiversiteit om zo een gezondere leefomgeving tot stand te brengen.

Deze doelstellingen zijn doorheen het ontwerpproces voortdurend aangescherpt en hebben geleid tot een reeks boeiende ingrepen op en rond de Grote Markt, die de basis uitmaken van het voorontwerp voor de heraanleg:

 • een nieuwe reeks aan cafΓ©terrassen vormen de katalysator voor een bloeiende horeca en handel;
 • een kerktuin als groene oase in het hart van de stad, een beeldentuin voor rust en mijmeringen;
 • een gezellige en levendige Kalkmarkt;
 • een nieuw charmant evenementenplein op de Kaasmarkt;
 • een gedeeltelijk overdekte Spiegelstraat;
 • de heraanleg van de natuurstenen bestrating met zorg voor de toegankelijkheid;
 • het herintroduceren van het Tiense kwartsiet in de binnenstad;
 • een waterpartij met een speels karakter, enz.

Beeld Grote MarktDe verschillende markten en evenementen die in de binnenstad plaatsvinden, zullen in de toekomst gedeeltelijk worden geherlokaliseerd en krijgen een verbeterde infrastructuur. Dit zal de veiligheid en functionaliteit ten goede komen en de aantrekkelijkheid van het centrum als publieke ruimte voor evenementen verhogen.

β€œWe willen deze ambitieuze toekomstvisie de komende maanden tijdens overlegmomenten verder afstemmen” licht schepen van openbare werken Eddy PoffΓ© toe. β€œEr worden een aantal werkgroepen opgericht om de plannen rond de horecaterrassen, de toegankelijkheid, de reorganisatie van de markten, het erfgoed in de kerktuin, enz. verder vorm te geven. Dit moet toelaten om het definitief ontwerp eind januari voor te stellen en de realisatie ervan aan te vatten in november 2017. Om de bereikbaarheid van het centrum te blijven garanderen, worden de werken in verschillende stappen uitgevoerd over een periode van 2 jaar.”

De heraanleg van de Grote Markt is één van de β€˜Tien Werken voor meer Tienen’ die door de Tienenaars zelf naar voren werden geschoven. β€˜Van Grote Markt naar gezellige markt’ begint nu stilaan concreet vorm aan te nemen.

Bedankt voor Uw Aandacht

Theo Herbots

Bekijk (luister) ook eens naar deze prachtige video in het sappige Tiense Dialect

Terwijl U naar deze prachtige muziek luistert, Geniet er dan van hoe mooi deze meisjes hier beneden dansen op deze prachtige muziek

Bewaren

Bewaren

Voor wie een kijkje wilt nemen zoals De Grote Markt er nu uitziet, dat kan met Googlestreetview.

Klik op de tekening hier beneden en nadat U bent ingelogd kunt U met eenvoudig uw cursortoets te bewegen over het scherm de Grote Markt bekijken in 3D

Opgelet, deze Pagina werd ook als bericht verspreid via de Social-Media en hierop zijn er talrijke reacties ontstaan, voeg de Uwe er bij ==>>KLIK HIER

Bron: Voorontwerp heraanleg Gote Markt klaar – Stad Tienen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertenties

15 comments

   1. Bedankt voor uw reactie Albert, maar het zou ook fijn zijn indien U dit bericht zou willen delen via de Social-Media en Uw Volgers vragen om hun reactie ook toe te voegen met de deelknoppen onder de pagina om zoveel mogelijk mensen er bij te betrekken.
    Groetjes
    Theo

    Like

 1. Wist je dat de verkoopwaarde van de huizen stijgt wanneer er bomen in je straat worden geplant ? Maak de stad dus maar gauw helemaal groen. Dan lok je veel jonge gezinnen met kinderen . Die hebben we in Tienen hard nodig. Oude bompa’s met auto’s (zoals ik) zijn er al meer dan genoeg.

  Liked by 1 persoon

  1. Bedankt voor uw reactie Pieter, maar het zou ook fijn zijn indien U dit bericht zou willen delen via de Social-Media en Uw Volgers vragen om hun reactie ook toe te voegen met de deelknoppen onder de pagina om zoveel mogelijk mensen er bij te betrekken.
   Groetjes
   Theo

   Like

  1. Bedankt voor uw reactie Ludo, maar het zou ook fijn zijn indien U dit bericht zou willen delen via de Social-Media en Uw Volgers vragen om hun reactie ook toe te voegen met de deelknoppen onder de pagina om zoveel mogelijk mensen er bij te betrekken.
   Groetjes
   Theo

   Like

 2. Zonet deze prachtige reactie binnengekregen, vindt het de moeite om hier te publiceren
  john astria

  2 uurmensensamenleving.me
  Ik hou van dieren, planten en de natuur in het algemeen. Iedereen zal het leuk vinden om de Grote Markt van Tienen in het groen te zetten want er is al beton genoeg. In feite is de mens gemaakt om in een ruime, kleurvolle omgeving te leven in harmonie met planten, dieren en vogels. Depressies, die in steden voorkomen, zijn meestal gelinkt aan een tekort van die harmonie. De ziel voelt dat gemis aan, maar de geest kan geen oplossing bieden omdat hij gevangen zit in geconditioneerd denken. Opvoeding, tijdsgeest, geschiedenis en sociale druk hebben de mens zijn doel op aarde doen vergeten. Het gevolg is stress, toenemend geweld en vervreemding van de kern van het leven, namelijk gelukkig zijn.
  Conclusie: er kan niet groen genoeg zijn in de steden.
  Veel geluk met uw project πŸ™‚

  Liked by 1 persoon

  1. Bedankt voor Uw reactie, hoe meer van dergelijke reacties ik binnenkrijg, hoe meer van dergelijke projecten we er gaan doorkrijgen.
   Ps. Zou het mogelijk zijn om dit bericht te delen met Uw Volgers op de Social-Media,? Hoe meer het bericht zich verspreid hoe beter.
   Bedankt
   Theo

   Like

 3. Hola Theo, es muy importante el trabajo que realizas, que bueno que estΓ‘s comprometido con el proyecto de la ciudad, yo tambiΓ©n soy un amante de mi ciudad, de hecho en la secciΓ³n galerΓ­a de mi pagina web, comencΓ© a postear lugares importantes de la ciudad de MΓ©xico y sus barrios.
  Un abrazo desde Mexico. Ganar Ganar Live

  Liked by 1 persoon

  1. Estimado,
   Gracias por su respuesta. Es bueno que se convierten Tienen conocido hasta el momento.
   Esta noche voy a hacer tiempo para visitar su sitio aΓΊn mΓ‘s.
   Estimado saludo de Theo Tienen

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: