Twee-dienblad Kerstdiner ||Two-tray Christmas dinner

Twee-dienblad Kerstdiner

Twee-dienblad Kerstdiner

 • Bereidings- en kooktijd
  • Prep:1 uur
  • Kok:2 uur en 30 minuten – 3 uur
 • Gemakkelijk
 • Serveert 6

Maak een probleemloos kerstdiner met deze twee-lade methode die vulling, vegetarisch en de kalkoen omvat. Het is ideaal als je een kleine oven hebt, en bespaart op de afwas

NutriëntenEenheid
Kcal1040
Vet52g
verzadigd20g
Koolhydraten54g
Suikers21g
Fibre15g
Eiwit78g
Zout2,5 g

Ingrediënten

Ingrediënten

Voor lade één

 • 65g boter, zacht, plus 1 el voor de jus
 • 2 tl gemalen foelie
 • kleine bos van salie, bladeren geplukt en fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, geplet
 • 2-3kg kalkoenkroon
 • 1 grote ui, dik gesneden
 • 450g worstvlees
 • 3 el cranberry saus, plus extra te serveren
 • 75g ontpitte pruimen, fijngehakt
 • 8 rashers gerookte streaky spek, gehalveerd
 • 4 el port of rode wijn

Voor lade twee

 • 800g Maris Piper aardappelen, gehalveerd of gevierendeeld
 • 600g pastinaken, geschild en in de lengte gesneden in kwarten
 • 450g kleine worteltjes, bijgesneden en geschrobd
 • 450g spruitjes, bijgesneden en gehalveerd
 • 150ml plantaardige olie
 • 2 el gewone bloem, plus 2 el voor de jus
 • 4 laurierblaadjes

Methode

 • STEP 1 Verwarm de oven op 190C/170C fan/gas 5. Breng een grote pan gezouten water aan de kook.
 • STEP 2 Voor lade een, pureer de boter, 1 tl foelie, de helft van de salie en alle knoflook met wat kruiden. Gebruik je handen om het kalkoenvlees en de huid te scheiden om een zak te creëren. Verdeel de helft van de gekruide boter onder de huid en glad in een gelijkmatige laag, waarbij u ervoor zorgt dat de huid niet wordt doorboord. Wrijf de resterende boter over de huid en breng weer op smaak. Doe de ui plakjes in uw tweede grootste braadblik (dienblad een), en zitten de kalkoen op de top. Rooster voor 1 uur-1 uur 30 minuten in het midden van de oven (1 uur voor een 2kg kroon, 1 uur 30 minuten voor een 3kg kalkoen kroon), basting met de boter die zwembaden in de bodem halverwege.
 • STEP 3 Ondertussen, voor dienblad twee, kook de aardappelen in het kokende water voor 8 minuten, voeg dan de pastinaken en kook voor nog eens 3-5 minuten tot ze gewoon gaar zijn. Til beide uit de pan met behulp van een schuimspaan in een brede kom en laat ze stoomdroge. Doe de wortelen in de pan en bak 5 minuten. Voeg de spruiten toe en bak 2-4 minuten meer tot ze gaar zijn. Reserveer een kruik van het kookwater (ongeveer 500ml) en giet de wortelen en spruiten af. Laat het stomdrogen.
 • STEP 4 Om de vulling te maken, meng de worstvlees, cranberry saus, pruimen, en de resterende foelie en salie met kruiden. Meng goed met je handen, rol dan in 16 vulling ballen. Wikkel elk met een gehalveerde spek schijfje en chill tot het nodig is.
 • STEP 5 Wanneer de kalkoen zijn tijd heeft gehad, baste opnieuw en voeg de vulling ballen eromheen, zo ver mogelijk uit elkaar om ervoor te zorgen dat ze bruin. Ga naar de bodem van de oven, roosteren voor nog eens 30 minuten. Zet een plank boven voor de aardappelen, en verwarm de olie in uw grootste ondiepe braadblik (lade twee) aan de bovenkant van de oven voor 10 minuten.
 • STAP 6 Kruid de aardappelen en pastinaken, en strooi meer dan 2 el bloem. Leg een bord over de kom, houd het vast, en schud om de spuds en pastinaken in de bloem te werpen. Laat ze voorzichtig in de hete olie zakken en schep over het vet. Rooster voor 30 minuten, draaien ze halverwege.
 • STAP 7 Wanneer de kalkoen heeft gehad 1 uur 30 minuten (of 2 uur voor een 3kg kalkoen kroon), controleer het is gekookt door – een digitale kookthermometer moet lezen 70C wanneer ingevoegd in het midden van de borst, en er mag geen roze sappen wanneer doorboord met een spies. Haal uit het blik en laat rusten samen met de vulling, bedekt met folie (je ze opwarmen in de tweede lade als je later nodig hebt).
 • STAP 8 Zet de oven op 220C/200C fan/gas 7 en rooster de aardappelen nog 10 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Gooit de wortelen, spruiten en laurierblaadjes in de geroosterde aardappellade, en rooster voor nog eens 30 minuten, terwijl de kalkoen rust, totdat alle groenten is goud en mals. Voeg de vulling ballen voor de laatste 5 minuten om fris en warm door weer, als je wilt.
 • STAP 9 Voeg de port of wijn aan de kalkoen lade met de geroosterde uien, en zet over een laag vuur op de kookplaat (of breng naar een pan als uw lade is niet vlamdicht), schrapen alle stukjes van de bodem. Voeg het meeste gereserveerde kookwater toe en klop alles bij elkaar. Pureer de 1 el boter met de 2 el bloem om een pasta te maken, klop dan in de jus. Sudderen gedurende 10 minuten tot verdikt. Breng op smaak en breng in een juskan.

Kijk ook naar

Dit belangrijk kookrecept

Internationaal Digitaal Tijdschrift Theo-Herbots|| International Digital Magazine Theo-Herbots

Wat begon uit nieuwsgierigheid, werd een hobby, daarna een passie. Ik wil in dit Internationaal digitaal tijdschrift al mijn Kennis en ervaring rond Bloggen, Internet, Social-Media, Fotografie, Gezondheid en nog veel meer delen met U. Bekijk maar eens in inhoud Website alles wat U op deze Blog kan terugvinden. Ik ben er zeker van dat eenieder wel iets naar Zijn / Haar gading vindt. Nog veel Lees en Kijkplezier. Bedankt voor Uw Bezoek en Uw Vertrouwen. Theo-Herbots ❤💌

Learn More →

Geef een reactie Reactie annuleren

Translate »In 110 Languages, CLICK HERE and choose your country's flag

Uw Biologische Internetwinkel KLIK ➡️HIER ✅ Sluiten

%%footer%%